The Good Dinosaur Review - Duistere, maar toffe Pixarfilm!

  In de nieuwe Pixar film, The Good Dinosaur, leren we het jonge dinootje Arlo kennen. Arlo lijkt nergens op zijn twee grotere broers. Hij is veel kleiner en bovenal veel onzekerder. Of hij toch wat van het leven kan maken lees je in deze The Good Dinosaur review.

  The Good Dinosaur mag dan van de makers zijn van het vrolijke Inside out, de stap om regisseur Peter Sohn aan het roer te hebben is nieuw en dat betekent dan ook niet meteen wéér een vrolijke film. Sterker nog: The Good Dinosaur is vrij duister, iets wat je misschien niet helemaal op voorhand zou verwachten.

  The Good Dinosaur

  Bambi tragiek

  Het begin doet denken aan de tragiek van Bambi en daarna krijgen we een soort getekende hippe versie van Hectors Alleen op de Wereld. Arlo wordt namelijk per ongeluk weggevoerd van het vertrouwde boerendorp waar hj vandaan komt en buiten die vertrouwde kring wacht er niets anders dan ellende. Toch?

  Deels klopt dit wel. The Good Dinosaur is deels een film over volwassen worden en het leren omgaan met de keiharde realiteit. Arlo is een naïef kind dat makkelijk vreemden vertrouwt, een realistisch patroon dat in mooi in de film zit verweven. Maar net zoals kinderen door schande wijs worden, leert Arlo al gauw wie hij wel en niet kan vertrouwen.

  En ook leert het kleine groene dinootje dat wat hij vanuit huis geleerd heeft niet per se regels zijn die dienen als dé waarheid. Zijn ouders hebben hem geleerd dan mormels gewoon een klap op hun hoofd verdienen en dood moeten. Want het zijn de mormels die het voedsel van de dinosaurussen opeten. En het kan niet altijd feest blijven voor de dino’s; een hongersnood ligt op de loer.

  Menselijke mormels

  Alleen is één zo’n mormel een klein mensje, een mens met een knipoog. De andere hoofdpersoon van The Good Dinosaur is namelijk Spot. Een klein kindje dat nog niet volledig geëvolueerd is en zich vaker als aap gedraagt dan als mens. Hij gaat kruipend als een aap over de grond, is behendig in bomen en kan niet praten. Maar de gelijkenissen met een mens zijn al gauw te zien.

  En waar veel mensen houden van dieren, houd het kleine mormeltje Spot van Arlo. Al gauw ontstaan er dan ook een hartverwarmende vriendschap en het is prachtig om te zien! Niet alleen kent The Good Dinosaur genoeg zielige momenten (wat misschien wel té zielig is voor de kleintjes), maar gelukkig kent de film ook de luchtige momenten zoals je van Pixar films mag verwachten.

  De band tussen de twee is om van te smelten. Arlo is lief. Spot is lief. En samen zijn ze fantastisch. Het is duidelijk dat de twee elkaar lange tijd nodig hebben en het beste in elkaar naar boven brengen, alleen is er een probleem. Een dino hoort niet met een mens te zijn. Spot mist zijn kwijtgeraakte familie en voor Arlo geldt hetzelfde. Houd de tissues bij de hand!

  The Good Dinosaur

  Geforceerd grappig?

  Hoewel de film prachtige momenten kent is het helaas wel zo dat andere scenes overbodig aanvoelen of niet grappig genoeg zijn. Er zit een scene in waarbij de twee hoofdrolspelers gaan hallucineren door het gebruik van paddenstoelen. Een scene die we al zo vaak gezien hebben en eigenlijk niet past in The Good Dinosaur.

  Verder is het jammer om te zien hoe het hele dino-leven misschien wel iets te veel met een knipoog wordt bekeken. Want Arlo maakt onderdeel uit van een boerenfamilie. Je ziet ze in het begin van de film werken op het land. Het zou grappig bedoeld moeten zijn, maar of het bij iedereen zo grappig overkomt, is maar de vraag.

  Wel weer respect voor het mixen van gegevens die in het echt nooit hadden kunnen gebeuren. Als je de extra’s van de blu-ray bekijkt zie je dat bepaalde dinosaurussen niet naast elkaar leefden. In The Good Dinosaur gebeurt het gewoon, zonder dat je daar vraagtekens bij plaatst. Dus dat is knap gedaan.

  The Good Dinosaur

  Knappe prestatie

  Wat overblijft is sowieso een knappe prestatie. Misschien vindt niet iedereen dit een typische Pixar film, maar dat maakt het plezier niet minder. Want The Good Dinosaur is een leuke film om te zien met twee hoofdpersonen die je aan het einde alleen maar een warm plekje in je hart kan toedragen. Tel daar een leuke boodschap bij op en je hebt simpelweg een leuke film te pakken!

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Weet goed op emotie in te spelen
  • Prachtig gemaakt
  • Een film met een boodschap
  • Overbodige drugsscene
  • Te duister voor sommigen

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.