The Girl in the Spider's Web Review - Veel spanning en actie

Review
woensdag, 31 oktober 2018 om 17:26
xgn google image
Actie, spanning en drama. Daar zit The Girl in the Spider's Web vol mee. De film is een vervolg op de Millennium-trilogie en misschien ken je de naam daar dan ook van. In deze The Girl in the Spider’s Web review lees je alles over de film die strak staat van de actie.
De film is gebaseerd op het vervolg van David Lagercrantz op de Millennium-trilogie. Sony Pictures heeft The Girl in the Spider’s Web ontwikkeld in Zwede en rr worden in de toekomst nog meer films verwacht. The Girl in the Spider’s Web is geregisseerd door Fede Alvarez, die onder andere ook de films Evil Dead (de remake) en Don't Breathe heeft geregisseerd, die goed werden ontvangen en je adem wegnemen van spanning.
In de vrijgegeven trailer was ook al te zien dat de film er spectaculair uitzag. Ook aangezien Alvarez een aantal fantastische films heeft geregisseerd werd het enthousiasme alleen maar hoger. Er zijn al een paar eerdere films gemaakt van de Millennium-trilogie, maar nu is het een Amerikaanse versie in plaats van een Zweedse.
Film foto, met Claire Foy

Cybercriminelen en een web vol leugens

Lisbeth Salander (gespeeld door Claire Foy) is een hacker die wordt achtervolgd door haar verleden. Wanneer ze een gevaarlijke opdracht krijgt van Frans Balder (Stephen Merchant), een wanhopige softwareontwikkelaar die voor de NSA heeft gewerkt, om een door hem gecreëerd programma terug te stelen van de Amerikanen, raakt ze verstrikt in een web van ellende.
Iedereen is erop uit om het programma te stelen en het is aan Lisbeth om het programma in veilige handen te krijgen en te verwoesten. Met hulp van Mikael Blomkvist (Sverrir Gudnason), een journalist voor het blad Millennium, moeten ze dit voor elkaar te zien krijgen. Maar al snel komt Lisbeth erachter dat ze vastzit in een moeilijk scenario met cybercriminelen, spionnen en corrupte officiële overheidsleden.
Film foto, met Claire Foy

Een film vol met actie

The Girl in the Spider’s Web begint met een herinnering uit de jeugd van Lisbeth. Zodra deze scène is afgelopen begint het geweld; Lisbeth die een rijk uitziende man van zijn geld berooft en dit aan zijn vrouw geeft, die hij al een tijd mishandelt. Doordat de film The Girl in the Spider’s Web begint met zo’n actievolle scène weet je al: oh ja, deze film is gelukkig niet alleen maar verhaal en saai gepraat.
Lisbeth is in de film namelijk niet alleen een hacker, maar heeft ook een aardig imago gekregen dankzij het feit dat ze vrouwen in nood helpt, met geweld. Je kunt al vanaf het begin merken dat Lisbeth dit doet vanwege haar verleden. Door de hele film heen is er aardig wat geweld en aardig wat marteling, ook tijdens het helpen van deze vrouwen, wat zorgt dat je geen interesse verliest in de film. Het goede filmwerk zorgt ervoor dat je ook geen enkele actiescène mist en dat je goed kan kijken hoe verschillende mensen tot moes worden geslagen. Heerlijk.
Film foto, met Claire Foy voor brandend gebouw

Niet echt geloofwaardig

Helaas is niet alles goed aan deze film. Er zijn verschillende momenten in The Girl in the Spider’s Web waar je bij jezelf dacht “dit kan toch nooit in het echt?”. Neem bijvoorbeeld al het feit dat Lisbeth een hacker is. Ze is duidelijk een goede hacker, maar dat je zo snel in systemen kan komen of dat systemen zo makkelijk zijn om te hacken, is een beetje ongeloofwaardig. In het echte leven zou dit namelijk een stuk moeilijker zijn.
Verder heb je ook andere situaties waar de film ongeloofwaardig dreigt te worden. Er is bijvoorbeeld een scène waarin een NSA-agent genaamd Edwin Neeham (gespeeld door LaKeith Stanfield) apart wordt genomen. Er wordt hem verteld dat als hij ook maar één verdachte actie onderneemt hij het land wordt uitgezet. Letterlijk een aantal seconden daarna zit hij een dik arsenaal aan geweren te bekijken in de achterbak van zijn auto. Je zou denken dat iemand dit zou zien, maar nee. Niemand lijkt te merken dat hij dit 'even' zit te doen op het parkeerterrein.
Het is jammer dat deze ongeloofwaardige momenten in de film zitten, want dat verpest toch wel een beetje de film. Als het allemaal zo makkelijk zou zijn om dit soort acties te doen, dan zou dat in het echte leven ook veel vaker gebeuren. Dat is natuurlijk niet mogelijk, wat wij allemaal weten, maar duidelijk weten de makers van The Girl in the Spider’s Web dat niet.
Film foto, met Sverrir Gudnason

Puik acteerwerk

Als je zo veel actie hebt in een film en heftige scènes, dan moet je wel de juiste acteurs hebben. Hier heeft The Girl in the Spider’s Web dan zeker voor gezorgd. Hoofdrolspeelster Claire Foy is ook te herkennen van The Crown en de pas uitgekomen film First Man, waar wij ook een review over hebben geschreven.
Foy moet een hele andere rol spelen dan we van haar gewend zijn en weet het alsnog fantastisch te brengen. Ze speelt een cyberpunk-achtige hacker die duidelijk gemarteld wordt door haar verleden en weet dit goed over te brengen op het doek. Het karakter dat ze speelt is rechtvaardig, serieus en een echte badass en Foy laat dit fantastisch overkomen.
Niet alleen Foy weet een prachtig staaltje acteerwerk te brengen, ook de Zweedse acteur Sverrir Gudnason zet een fantastische rol neer als journalist Mikael Blomkvist die haast een beetje geobsedeerd met Lisbeth lijkt. In de film merk je dat er veel speelt tussen de twee karakters.
Om niet te vergeten speelt ook Nederlandse actrice Sylvia Hoeks een belangrijke rol in deze film, wat niet anders te verwachten is. De Noord-Brabantse actrice heeft het ver geschopt in haar carrière en als je ziet hoe ze acteert in The Girl in the Spider’s Web dan snap je dat dit compleet terecht is. Ze moet een ontzettend verpest karakter spelen met heel wat psychopatische trekjes wat ze super goed doet. Ze speelt de perfecte schurk in deze film. Dit merk je vooral doordat je haar vreselijk vervelend gaat vinden en ontzettend irritant. Tenminste, het karakter dat ze speelt dan.
Film foto, met Claire Foy in actie

Goede verhaallijn, soms wel beetje langdradig

De film The Girl in the Spider’s Web is gebaseerd op de Millennium-trilogie en veel lezers van de boeken verwachten dus gelijkenissen tussen het boek en de film. Deze wens komt helaas niet uit, maar dat hoeft niet de film te verpesten. Met een goed verhaal, ook al lijkt het niet helemaal op het boek, kom je ook al een eind.
Het verhaal was dan ook zeker spannend en goed te volgen, maar het had toch een beetje de neiging om langdradig te kunnen worden. Met alle actie die in de film zit houden ed makers jouw aandacht wel vast, maar toch waren er wel een aantal momenten in de film die iets minder lang hadden kunnen duren.
Verder was het einde van de film ook wel te voorspellen en dat was jammer. Als The Girl in the Spider’s Web een wat verrassender einde zou hebben, dan was de film al gestegen op het gebied van kwaliteit.
Verder had de film helaas een aantal missers. De verhaallijn had wel iets anders gekund en het einde iets minder voorspellend. Het zijn geen grote missers, maar toch hadden de makers van de film dit anders kunnen doen. Verder ging de geloofwaardigheid van de film al snel achteruit door de scènes die ronduit niet in het echt kunnen gebeuren. Niet alles hoeft natuurlijk te kloppen, maar een aantal dingen waren te ver gezocht.
Film foto, met Claire Foy eerste scene

The Girl in the Spider’s Web Review - Leuk, maar niet echt geloofwaardig

Al met al is The Girl in the Spider's Web een vermakelijke film geworden. Dit komt door sterk acteerwerk van diverse actrices. Zo zijn Amerikaanse en Zweedse acteurs gecast, alsook onze eigen Sylvia Hoeks. Door puik acteerwerk zijn een paar scenes enorm spannend om te zien.
Toch is het jammer om te zien dat de film een paar puntjes op de 'i' mist. Het verhaal had beter op de ontwerptafel uitgewerkt moeten worden. Het lijkt alsof de makers iets te snel richting de deadline zijn gerend. Waar het aan ontbreekt in de film is vooral geloofwaardigheid. Een paar scènes zijn ver gezocht en laten alle oren en ogen klapperen. Als je het realisme iets kan laten varen, is The Girl in the Spider's Web een tamelijk vermakelijke film. Categorie: popcornavondje!
Cijfer: 7.5