The Elder Scrolls Online Blackwood Review - Glorieuze terugkeer naar Oblivion?

Review
zondag, 11 juli 2021 om 15:00
the elder scrolls online blackwoodf1625581666
Na Skyrim maakt The Elder Scrolls Online opnieuw een tripje naar bekend terrein, deze keer Cyrodiil en de gloeiend hete Planes of Oblivion. Maar is het opnieuw een succes voor de MMO? Lees het nu in onze The Elder Scrolls Online Blackwood review!
Voor veel The Elder Scrolls-fans is ESO de optimale manier om Tamriel te verkennen. In plaats van één provincie geeft The Elder Scrolls Online spelers immers de ruimte om bijna het complete continent door te pluizen, inclusief regio’s waar de Bethesda games al decennia niet zijn geweest, zoals Summerset en Elsweyr.
Na meerdere uitbreidingen is bijna heel Tamriel te bezoeken voor avonturiers, dus breidt ontwikkelaar Zenimax bekende gebieden nu uit met grotere stukken land. Zo heeft Greymoor ons de mogelijkheid geboden om ook West-Skyrim te verkennen. En Blackwood gooit nu de gelijknamige regio open. Daar blijft het niet bij, want er mag ook geregeld door een portaal worden gestapt naar de Deadlands - beter bekend als Oblivion.
the elder scrolls online blackwood 2f1625583182

Moord en complotten

De Daedric Prince Mehrunes Dagon is namelijk weer bezig met duistere zaken. Wanneer spelers Blackwood betreden worden ze al snel door de lokale wetsdienaars gevraagd om onderzoek te doen naar de verdwijning van een Imperial Counselor. Het keizerrijk is al een aantal jaar geleden omgevallen, maar de laatste Emperor lijkt een duister geheim het graf mee in te hebben genomen, waar de voormalige raadgevers nu de dupe van zijn.
Inderdaad, meervoud, want de verwijding loopt al binnen de kortste keren uit op een reeks moorden. Het onderzoek lijkt al snel te wijzen naar de Dark Brotherhood, een organisatie van huurmoordenaars die TES-fans bekend in de oren zullen klinken. Het bewijs is alleen wel heel perfect en het duurt niet lang voordat je achter de echte waarheid komt: een cult gewijd aan The Prince of Destruction zit achter het laatste geheim van de Longhouse Emperors aan.
the elder scrolls online blackwood 5f1625583283

Een missend ingrediënt

Zoals we gewend zijn van van The Elder Scrolls Online-uitbreidingen krijg je tijdens het avontuur weer te maken met een cast aan nieuwe karakters. Zo zal een jonge Wood Elf genaamd Eveli Sharp-Arrow dienst doen als jouw Dr. Watson in het onderzoek, maar krijg je ook te maken met een opvallend charmante huurmoordenaar van de Dark Brotherhood. En de spelers die de main storyline van ESO hebben uitgespeeld zullen ook een aantal bekende namen en referenties kennen.
Ondanks de nieuwe karakters en de op papier extreme gevolgen van de werkzaamheden van Mehrunes Dagon’s cult, voelt het verhaal van The Elder Scrolls Online Blackwood verrassend kleinschalig. Het avontuur lijkt een beetje de magie en epische momenten te missen die uitbreidingen als Elsweyr en Summerset zo sterk maken. Met de eerdere verhaallijnen voelt Blackwood een beetje gewoontjes.
the elder scrolls online blackwood 4f1625583351

Deja-vu gevoel

Dat laatste geldt niet alleen voor de verhaallijn zelf, maar ook de gebieden waar je komt. Qua details en landmarks heeft Zenimax weer prachtig werk geleverd met de mogelijkheden van de engine, maar alles komt zo bekend voor.
Zo verrassend is dat niet, want Cyrodiil is al een provincie waar de liefhebbers van PvP de meeste uurtjes van de week in doorbrengen. Daarnaast zal The Elder Scrolls IV: Oblivion voor velen nog steeds vers in het geheugen liggen. En hoe mooi het ook is vormgegeven, met een gebied dat vol zit met high fantasy bossen en steden gebaseerd op Westerse architectuur kan je ook niet veel spannends doen.
Dat betekent alleen niet dat heel Blackwood vrij generiek voorkomt. In het zuid-oosten schuurt Cyrodiil namelijk tegen The Black Marsh aan, het thuisgebied van de Argonians. Je kan daar dan ook een exotisch moeras vinden, inclusief dorpjes in de stijl van de geliefde beastfolk.
the elder scrolls online blackwood 6f1625583460

Veel content, maar niks meer

In het gebied van de Argonians kan je niet alleen een vredelievende dorpjes vinden, het is ook de plek waar de nieuwe raid is gevestigd: de Rockgrove Trial. In deze Trial moeten spelers het in een eeuwenoude ruïne opnemen tegen een leger van dodelijke Argonians en krachtige Daedra van Molag Bal. Het is opnieuw een heerlijke uitdaging voor spelers die de endgame hebben bereikt, met name als je de Trial in hard mode wil spelen. En uiteraard zal je ook rijkelijk beloond worden met nieuwe armor sets en zelf een gloednieuwe mount.
Naast de Trial en de main story is er nog genoeg andere content in The Elder Scrolls Online: Blackwood waarmee je je kan vermaken. Van talloze sidequests en delves, tot aan landmarks om te bezoeken en alle collectibles verzamelen.
Ondanks alle content voelt Blackwood als uitbreiding toch een beetje leeg aan als uitbreiding. En dat komt doordat de nieuwe expansion eigenlijk niks toevoegt naast content. Andere uitbreidingen voor The Elder Scrolls kwamen met nieuwe klassen (zoals de Warden en Necromancer), nieuwe skill lines of een nieuwe manier om je dagen in ESO te vullen. Blackwood heeft niets van dat en daardoor voelen de nieuwe toevoegingen nogal karig aan.
the elder scrolls online blackwood 3f1625583530

ESO Blackwood speelt het iets teveel op veilig

Zenimax heeft als het aankomt op uitbreidingen voor The Elder Scrolls Online niet veel fouten gemaakt. Dat kan ook van Blackwood gezegd worden, maar in tegenstelling tot haar voorgangers doet de nieuwe chapter ook niet heel veel goeds.
Zo is de nieuwe zone een stuk minder interessant dan Elsweyr of Morrowind, de verhaallijn mist wat magie en er worden ook geen nieuwe klassen of skill lines toegevoegd. Er is genoeg content om je een lange tijd mee te vermaken, maar wij hopen dat de Gates of Oblivion saga op een explosievere manier zal worden afgesloten dan The Elder Scrolls Online: Blackwood.
Cijfer: 7