The Division Underground DLC Review - Vechten in de ondergrondse

  The Division heeft zijn eerste grote uitbreiding mogen ontvangen: Underground. Hierin reis je af naar de ondergrondse, om daar al het tuig te verjagen. Daarnaast kun je met allerlei nieuw gereedschap aan de slag. Of de uitbreiding het aanschaffen waard is, lees je in The Division Underground DLC review.

  Toen The Division in maart uitkwam, wist de game niet aan ieders wensen te voldoen. Sommigen vonden de gameplay te eentonig, terwijl anderen de game juist prezen vanwege de toffe setting en de levendige stad. Inmiddels zijn we een aantal maanden verder, en de game is flink veranderd.

  The Division heeft diverse nieuwe grote missies toegevoegd gekregen, in de vorm van Incursions. Ook zijn er nieuwe wapens en armor-onderdelen geïntroduceerd om de boel enigszins fris aan te laten voelen. Maar het mag gezegd worden, The Division is toe aan wat nieuws.

  The Division Underground DLC Review

  Een enkeltje naar de ondergrondse

  Ubisofts antwoord daarop is de eerste grote betaalde uitbreiding voor de game: Underground. De DLC brengt niet alleen een gloednieuw onderdeel naar de game toe, maar bouwt ook verder op hetgeen dat reeds in de game aanwezig is. Zo kun je aan de slag met nieuwe gearsets en natuurlijk een aantal fonkelnieuwe schietijzers.

  Maar het draait natuurlijk allemaal om het paradepaardje van de Underground DLC. De titel verraadt het al een beetje. Na Manhattan boven de grond is het de hoogste tijd om ook de metrotunnels van het ooit zo prachtige New York te verlossen van al het gespuis dat er rondspookt. Alle bekende vijanden zijn opnieuw van de partij om je een pak last te bezorgen.

  Door het slagveld naar de donkere tunnels van New York te verplaatsen, begeef je je in smalle gangen en donkere ruimtes. Het unieke van de missies die je speelt in de Underground DLC, is dat ze allemaal willekeurig gegenereerd zijn door de game. Je kiest uit hoeveel opdrachten je wilt volbrengen, op welke moeilijkheidsgraad je de missie wilt volbrengen, en vervolgens fabriceert de game een missie voor je.

  The Division Underground DLC Review

  Looten tot je een ons weegt

  Dit alles kun je beheren in het nieuwe gebied binnen jouw base of operations, die zeer toepasselijk de naam Terminal met zich meedraagt. Hier kun je andere spelers vinden om samen een missie op te starten, alsmede een aantal verkopers waarbij je nieuwe gear kunt aanschaffen. Tevens is er een nieuwe incursion aan The Division toegevoegd, in de vorm van Dragon's Nest. Zonder al te veel te verklappen, mag gezegd worden dat deze incursion de beste tot nu toe is. Naast het veiliger maken van de ondergrondse, is een uitstapje naar Dragon's Nest zeker een aanrader.

  Zolang je maar de benodigde uitrusting hebt. Wapens, armor, attachments, noem het maar op. Maandenlang heb je allerlei dierbare apparatuur bij elkaar verzameld en in de Underground DLC heb je de mogelijkheid om al jouw schietijzers weer eens volop te gebruiken. Daarnaast kun je natuurlijk uitkijken naar nieuwe loot .De Underground DLC brengt nieuwe gear met zich mee, en ook de maximale gearscore is omhoog gegaan.

  Hierdoor hebben de doorgewinterde spelers een reden om weer verder te gaan met de game, maar ook spelers die er even tussenuit zijn geweest hebben profijt van de Underground DLC. Aan het einde van elke missie verdien je namelijk een beloning, waar dikwijls gearset-onderdelen tussen zitten. Voorheen konden deze gearsets alleen via de pittige incursions behaald worden, waardoor spelers zonder een sterke groep geen mogelijkheid zagen om deze bepantsering te bemachtigen.

  The Division Underground DLC Review

  Helaas niet zonder gebreken

  De Underground DLC is daardoor de uitgelezen kans om jouw soldaat weer enigszins op het niveau van de rest te krijgen. Tevens verdien je nieuwe gear door te levelen binnen de Underground. Er is een apart level-systeem voor de DLC, waarbij aparte beloningen zijn verbonden aan welk level je bent. Zodoende hoef je dus niet bang te zijn dat je geen loot op je schoot geworpen krijgt. De Underground DLC biedt je die meer dan genoeg.

  Er blijft echter een probleem over, en dat beperkt zich niet alleen tot de nieuwe uitbreiding. De manier van levelen in The Division is namelijk nog altijd niet ideaal. Nadat je level 30 bent geworden in de game, wordt de sterkte van jouw karakter uitgemeten in een gearscore. Die score is een gemiddelde van alle scores die jouw bepantsering heeft.

  De gear met de hogere gearscores zijn alleen te behalen door missies op hogere moeilijkheidsgraden te spelen. Met de komst van de Underground DLC is de hoogst haalbare gearscore voor bepantsering nu level 268, en die voor wapens 229. Om deze items te krijgen, zal je echter wel op de hoogste moeilijkheidsgraad moeten spelen. Alleen dan kun je jouw gearscore verder omhoog halen.

  The Division Underground DLC Review

  Voelt nog altijd niet helemaal gebalanceerd aan

  Het probleem is echter dat je die hoge gear eigenlijk nodig hebt om die moeilijke missies überhaupt te kunnen halen. Anders ben je simpelweg niet sterk genoeg, en blijf je steken op het niveau waar je je nu al bevindt. De kans dat je betere gear vindt als je op het niveau speelt waarop je je nu bevindt, is enorm klein.

  Zodoende moet je dus wel door het stof om jouw level omhoog zien te krijgen. Het is een gegeven dat The Division al langer dwarszit, en de Underground DLC maakt het er niet beter op. Wil je de items met de hoogste gearscore? Zorg er dan voor dat je een groep hebt die goed ingespeeld is en weet wat ze doet. Of je moet bereid zijn om onnodig lang te grinden.

  Want dat kun je heel goed in de Underground DLC. Doordat missie’s willekeurig in elkaar worden gezet, heb je in feite een oneindigende voorraad content. Op papier dan, want in de praktijk voelt dat toch net iets anders aan. De eerste paar uur voelt de Underground DLC inderdaad fris en gevarieerd aan. Speel je echter langer door, dan begin je delen van levels te herkennen en begint de herhaling toe te slaan.

  The Division Underground DLC Review

  Herhaling slaat op den duur toe

  Er zijn natuurlijk maar een beperkt aantal stukken map die de game kan gebruiken om de levels in elkaar te knutselen, en na een paar uur spelen begin je ze aardig goed te kennen. Erg jammer, want vanuit een technisch standpunt is de Underground DLC wel imposant. Ontwikkelaar Massive heeft zeer zeker goed werk afgeleverd, maar The Division heeft nog altijd last van wat oude wonden die open blijven springen.

  Het is dan ook de vraag voor wie deze uitbreiding nou het meest geschikt is. En in zeker zin heeft die vraag meerdere antwoorden. Allereerst natuurlijk voor de mensen die na een langere tijd weer met The Division aan de slag gaan. Door de nieuwe items kun je rap jouw oude gearscore omhoog halen, om zo weer enigszins op gelijke hoogte te komen met de massa.

  Tevens is de Underground DLC ideaal voor de groep core fans van de shooter. Met de items met de hogere gearscore kunnen zij hun maximale level nog verder omhoog schroeven. Zij hebben immers de bewapening die nodig is om die moeilijkste missies te voltooien. De spelers die daar tussenin zitten, hebben helaas wat minder geluk.

  Zij komen in de eerdergenoemde kloof terecht, waarbij je items blijft verdienen die vrijwel dezelfde score hebben als jouw gemiddelde. Qua kracht ga je er dus niet snel op vooruit, waardoor je in een soort spiraal terecht komt. En dat is natuurlijk niet de manier om van alle pracht van de Underground DLC te genieten.

  The Division Underground DLC Review

  The Division Underground DLC Review - Stilt de honger niet

  Het concept van willekeurig gegenereerde dungeons is enorm tof, en zeker de eerste paar uren zal je je kostelijk vermaken in de donkere metrotunnels van New York. Na een tijdje begin je levels echter te herkennen, waardoor de herhaling toeslaat. Hierdoor weet de Underground DLC niet helemaal de honger te stillen die veel Division fans hebben. Het is tijd om de oude wonden te genezen, zodat de volledige potentie van de Underground DLC kan worden benut. Want dat er plezier beleefd kan worden in deze uitbreiding, is een feit.

  7

  De plus- en minpunten

  • Willekeurig gegenereerde missies
  • Beste incursion tot dusver
  • Nieuwe gear en wapens
  • Het gearscore systeem werkt nog altijd heel krom
  • Eentonigheid slaat na een paar uur toe

  Tom Clancy's The Division

  Verkijgbaar vanaf 8 march 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.