Nacon Alpha Pad features - eSports-controller uitleg voor beginners

  Voor professionele gamers die het moeilijk vinden om te kiezen tussen gamen op PC en console, is er binnenkort de Nacon Alpha Pad van Big Ben Interactive. XGN.nl praat je in begrijpelijke taal bij over alle Nacon Alpha Pad features.

  Het Franse bedrijf Big Ben Interactive werd opgericht in 1981 en is vooral bekend van accessoires voor gaming, mobiele apparaten en audioproducten. Sinds twee jaar willen de Fransen ook de PC-gamingmarkt veroveren, vertelt de Duitse Gunnar Schreck, projectmanager van de Nacon-productielijn. Die is speciaal in het leven geroepen voor mensen die net zijn begonnen met gamen, of geen 200 euro willen besteden aan een gametoetsenbord.

  De prijs die Nacon tot nu toe altijd hanteerde ligt maximaal op 60 euro. Vooralsnog heeft Big Ben Interactive onder de Nacon-vlag drie muizen, twee toetsenbord, een headset, een muismat en een controller op de markt gebracht. Die laatste verkoopt veruit het beste, weet Schreck. Dat zal met name aan het aantrekkelijke prijskaartje van slechts 20 euro te danken zijn.

  In oktober gooit Big Ben Interactive het over een hele andere boeg. Dan verschijnt namelijk de GC-400ES, waarbij 'GC' voor gamecontroller staat en 'ES' voor eSports. Deze accessoire wordt straks verkocht onder de beter klinkende naam Nacon Alpha Pad. De controller was op gamescom volgens Schreck voor 95 procent af, en krijgt een adviesprijs van 100 euro.

  Met zo'n prijsniveau wil Big Ben zich volledig focussen op het marktsegment waar professionele gamers hun inkopen doen voor kwalificaties en grote toernooien. Het design van de Alpha Pad is tot stand gekomen in samenwerking met de Franse Tekken-speler Genius, die opgroeide als consolegamer en zich de laatste jaren met een controller in de hand op PC-gaming wil richten. De Alpha Pad moet die twee gamesystemen op vernuftige wijze combineren, aan de hand van vijf features.

  Nacon Alpha Pad features

  5. Amplitudegraden

  Nacon-projectmanager Streck begint tijdens ons interview op de stand van Big Ben Interactive meteen te gooien met technisch jargon waarvan eigenlijk alleen profgamers op de hoogte zijn. Daarom versimpelt hij zijn taalgebruik met klinkende voorbeelden.

  Als eerste van de vijf belangrijkste Nacon Alpha Pad features noemt de Duitser de 'amplitudegraden'. De Big Ben-controller heeft de layout van een Xbox One-controller, omdat PS4-controllers veel minder in trek zijn bij pro-gamers op PC.

  Amplitudegraden wil zeggen: de mate waarin de twee pookjes in een bepaalde hoek kunnen worden bewogen. Op de standaardcontroller voor de Microsoft-console bedraagt het aantal amplitudegraden 36, legt Schreck uit. De Nacon Alpha Pad doet daar tien graden bovenop: 46 dus. Dat lijkt een miniem verschil, maar kan het verschil tussen winnen en verliezen betekenen tijdens fighting games of hectische shooters.

  4. XInput versus Direct Input

  De meeste gamers nemen genoegen met de controller layout die een console of specifieke game in de fabrieksinstellingen aan hen overdraagt. Professionele gamers die deelnemen aan eSports willen echter hun eigen stempel kunnen drukken op de manier waarop zij hun favoriete games besturen.

  Eerst even een korte geschiedenisles. Jarenlang gold DirectInput als de gouden standaard waarop controllers waren ingesteld. Totdat het tijdperk van de Xbox 360 aanbrak en XInput die prominente positie overnam. De drie grootste verschillen tussen die twee is dat XInput wél onafhankelijke output ondersteunt van de twee triggers, trileffecten kent en beter met headsets kan omspringen.

  Een obstakel waar veel ontwikkelaars tegenaan lopen als zij PC-games maken die controller-support hebben, is het feit dat Microsoft de eigenaar is van de broncode achter XInput. Schreck zegt dat PC-games zonder Games for Windows-identificatie meestal geen XInput ondersteunen. De tweede van de voornaamste Nacon Alpha Pad features is dat Big Ben gelukkig wél XInput heeft geïmplementeerd.

  3. Pro Gamer Mode

  DirectInput en XInput zijn nog maar twee van de drie instellingen waar de Nacon Alpha Pad mee uit de voeten kan. De derde schaart zich onder de noemer 'Pro Gamer Mode'. Als gamers de controller op die stand zetten, kunnen zij de rechterstick bedienen als muiscursor. Ideaal voor een first-person shooter als Counter-Strike Global Offensive, waarmee we de derde van de Nacon Alpha Pad features onder handen mogen nemen.

  Visueel is meteen duidelijk dat de Pro Gamer Mode aanstaat, dankzij een oplichtende paarse ring om de rechterpook heen. Overigens worden niet alleen shooters met een 'consolemuis' beter speelbaar dankzij meer precisie, maar ook het vele klikken van RTS-games en MMO's liggen stukken makkelijker binnen handbereik met de Pro Gamer Mode van deze Nacon.

  2. Dynamic deadzones

  Deadzone? Is dat niet een of andere zombiegame of een plek in een willekeurig spel waar veel personages tegelijk het loodje leggen? Ja, dat ook. Maar hardwarematig betekent deadzone de radius waarin een controller registreert of de speler de linker- of rechterstick beweegt met zijn duimen.

  Een concreet voorbeeld: stel, je bent aan het snipen in Battlefield 1, en je houdt je vizier op één punt gericht. Door factoren als stress en het feit dat je handen nooit volledig bewegingsloos zijn, zul je hele kleine trillingen doorgeven aan de stick met je vingers. Door een deadzone in te stellen, kun je de minimale 'straal' aangeven waarvanaf de game volgens jou moet registreren dat je het pookje beweegt.

  Een dynamic deadzone heeft hetzelfde concept. Maar die benaming wordt pas gebruikt als de stick niet precies boven het midden van de 'trackball' - waarmee de stick aan de controller vastzit - verkeert. 'Dynamic' wijst erop dat het pookje naar een willekeurige richting is gebogen.

  1. Geen macro's, wel keymapping

  We weten het: we strooien in dit artikel flink rond met Engelse termen. Maar een mooie Nederlandse vertaling voor keymapping (toetstoewijzing?) kunnen we zo snel niet bedenken. 'Macro' wil zeggen dat een gamer middels een klein script een bepaalde volgorde aan toetsen of knoppen achter elkaar aanslaat, en deze dan door slechts één toets wordt uitgevoerd.

  Op eSports-toernooien zijn zulke praktijken vanzelfsprekend verboden. Het zou een groot en oneerlijk voordeel opleveren in games als League of Legends, waar spreuken of acties in reeksen worden afgewerkt. Daarom reageert projectmanager Schreck ook resoluut als ons interview overgaat op dit onderwerp. Principieel ondersteunt de Nacon Alpha Pad géén macro-functie.

  Wel is het mogelijk om met keymapping te werken. In de software die bij aanschaf van de controller wordt verstrekt, kun je alle knoppen op je toetsenbord onderbrengen in een actieknop, vierpuntsdruktoets, trigger of stick op je controller.

  De Nacon Alpha Pad ligt in oktober in de winkels en draagt een adviesprijs van 99,99 euro.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.