The Division Last Stand DLC Review - Afsluiting met gemixte gevoelens

  The Division is deze maand precies een jaar geleden uitgekomen en in de verstreken twaalf maanden heeft de tactische shooter van Ubisoft diverse uitbreidingen mogen ontvangen. De Final Stand DLC is de laatste toevoeging die onder de seizoenspas van de game valt. Of deze content het spelen waard is, kun je lezen in The Division Last Stand DLC review.

  The Division, het is een titel die het afgelopen jaar meermaals in het nieuws geweest is. Dit op zowel positieve als negatieve manier. Het idee van een open wereld waarin spelers direct en indirect met elkaar verbonden zijn was ambitieus, maar zeker op launch werkte niet alles direct naar behoren. Een aantal van die fouten heeft er zelf toe geleid dat de downloadbare content voor de game vertraagd werd.

  The Division Last Stand DLC Review

  De derde en laatste grote uitbreiding van jaar een

  Dit om het ontwikkelteam in zijn geheel te laten focussen op het rechttrekken van de fouten die zich nog in de game bevonden. Twaalf maanden later is die grote heisa achter de rug en is de laatste uitbreiding voor de tactische shooter van ontwikkelaar Massive Entertainment is inmiddels voor alle gegadigden speelbaar.

  Dit keer is er gekozen voor een gelijke lancering op zowel de Xbox One en PC, als de PlayStation 4 van Sony. Iets wat nog niet het geval was bij eerdere uitbreidingen. Hierdoor kan iedereen dus tegelijk duiken in de content die The Division Last Stand DLC te bieden heeft.

  Daarbij is het grote paradepaardje de gelijknamige modus die aan de game wordt toegevoegd. In Last Stand kun je voor het eerst deelnemen aan een volwaardig PvP-evenement, waar twee teams van zeven soldaten strijden in de DLC om diverse punten die in de map geplaatst zijn.

  The Division Last Stand DLC Review

  Scoor zoveel mogelijk punten met jouw team

  Hierbij moet gedacht worden aan de Domination modus die in veel delen van de Call of Duty-serie te vinden is. Door punten over te nemen ontvangt dat team punten, en wie het eerst de score van 15000 punten behaalt is hier de winnaar. Lukt beide teams dit niet binnen de aangegeven tijd, dan wordt het team met de meeste punten op het moment dat de timer afloopt bekroond tot kampioen.

  Daarmee voegt Massive Entertainment opnieuw iets totaal anders aan de bestaande rits content die reeds in The Division terug te vinden is. Vorige uitbreidingen focusten zich hevig op het vechten tegen door de AI-bestuurde vijanden. Daarbij wordt loot verzameld die weer door de speler ingezet kan worden.

  Dat deel van de formule is in The Division Final Stand DLC ook zonder problemen terug te vinden. Aan het einde van elk potje ontvang je ervaringspunten die je gaandeweg het spelen hebt vergaard. Denk hierbij aan het doden van vijandige agenten, maar ook het overnemen van punten en geschut draagt bij aan de inhoud van de digitale portemonnee.

  The Division Last Stand DLC Review

  Ren niet als een tank over het slagveld

  Ook de locaties van de Last Stand-modus komen bekend voor. Er zijn diverse gebieden uit de Dark Zone van de game geknipt, en omgetoverd tot heuse strijdarena’s. Net als in de traditionele Dark Zone kom je dus niet alleen vijandige menselijke spelers tegen. Ook de AI mengt zich in de strijd, die het je soms nog verdomd lastig maakt.

  The Division is namelijk nog altijd een shooter met een tactische ondertoon, dus rondrennen over de map als Rambo is niet aan te bevelen. Dekking zoeken en gebruik maken van de gadgets die in jouw arsenaal verstopt zitten, is de juiste manier van spelen.

  Zeker door het feit dat de statistieken van de wapens en bepantsering voor iedereen zijn rechtgetrokken, want inhoudt dat elke speler in theorie even sterk is. Ervaring en behendigheid zijn daardoor essentieel om te winnen, waardoor de Last Stand DLC vooral voor doorgewinterde spelers echt tof is.

  The Division Last Stand DLC Review

  Ervaren spelers hebben het voordeel

  Zij kennen de beste combinaties van wapens en andere uitrusting, en domineren dikwijls de scoreboards. Hierdoor word je als beginnende of terugkerende speler niet echt aangemoedigd om door te spelen. Een verdeling tussen ‘nieuw’ en ‘ervaren in de matchmaking was zeker een gewenste optie geweest.

  Gelukkig zit het met de beloningen in de nieuwe modus dan weer wel goed. Zeker na de update eind vorig jaar is de hoeveelheid loot die je voor je progressie ontvangen flink toegenomen, en ook in The Last Stand DLC hoef je niet bang te zijn dat je dagen moet spelen alvorens je wat leuke nieuwe items op jouw digitale agent kunt plakken.

  Positieve en negatieve punten dus voor de Last Stand DLC tot dusver, en die lijn zet zich helaas ook een beetje door in de rest van de content die je met de nieuwe uitbreiding tot je beschikking hebt. Zo is er, in tegenstelling tot de vorige uitbreiding, weer een nieuwe Incursion waar maximaal vier spelers het opnemen tegen enorm sterke vijanden.

  The Division Last Stand DLC Review

  Nieuwe singleplayer content

  Ditmaal brengt de strijd je naar een televisiestation dat terug veroverd dient te worden van de Rikers-bende. De station wordt bewaakt door twee van de meest gevreesde vijandtypes, de shotgunners en heavy’s. Eerstgenoemde rent recht op je af en kan zeker van dichtbij flink wat schade toebrengen, terwijl de laatstgenoemde wat meer afstand zoekt om het je moeilijk te maken.

  Om de Incursion te voltooien moeten drie vleugels van het gebouw bevrijd worden, waarna je oog in oog komt te staan met de eindbaas. Het is een herkenbaar concept dat voor de meeste spelers niet al te ingewikkeld moet zijn om op te pakken. Het level tot een goed einde behalen is helaas een stuk lastiger en vereist optimale communicatie.

  Hoewel de toevoegingen dus zeker welkom zijn, voelt het totaalpakket toch ietwat karig aan. Samen met de Last Stand DLC is update 1.6 verschenen, die eveneens nieuwe dingen naar de game brengt. Een hogere moeilijkheidsgraad voor sommige oudere missies is daar een goed voorbeeld van. Dit is wel gratis voor iedere speler, en valt dus niet binnen de betaalde uitbreiding.

  The Division Last Stand DLC Review

  The Division Last Stand DLC Review - Brengt gemixte gevoelens teweeg

  Hierdoor hou je alleen de Last Stand-modus en de Stolen Signal Incursion over, wat niet enorm veel is voor de prijs van vijftien euro die je voor het complete pakket neer moet tellen. Mensen met een seizoenspas zijn iets goedkoper uit, maar desalniettemin is de Last Stand DL C zeker niet de sterkste uitbreiding voor de game.

  Ervaren spelers zullen verreweg het meeste plezier hebben van de nieuwe content, mede doordat hun uitrusting reeds geschikt is voor de nieuwe Incursion. Maar ook de tactische voordelen die deze spelers over nieuwelingen hebben, zorgt voor een ietwat nare nasmaak. Speel je nog regelmatig The Division, haal de DLC dan zeker. Wil je weer in het avontuur springen, dan kun je beter op zoek gaan naar iets anders.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Een volwaardige PvP-modus
  • Nieuwe en pittige Incursion
  • Totaalpakket voelt wat karig aan
  • Vooral gericht op doorgewinterde spelers

  Tom Clancy's The Division

  Verkijgbaar vanaf 8 march 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.