The Division Survival DLC Review - Overleven in de kou

  The Division heeft zijn tweede uitbreiding mogen omarmen. In de Survival DLC moet je een sneeuwstorm zien te trotseren om een kuur voor het beruchte virus uit de game te bemachtigen. The Division Survival DLC review bespreekt of die overlevingstocht het proberen waard is.

  Tom Clancy’s The Division heeft een bewogen jaar achter de rug. De game werd goed opgepakt tijdens de release in maart, maar kreeg ook een hoop kritiek over zich heen. Zo werd het spel geplaagd door bugs en klaagden veel spelers over een gebrek aan balans tussen de verscheidenheid aan wapens. Het leidde er zelfs toe dat de DLC voor The Division opgeschoven werd.

  The Division Survival DLC review

  Tijd voor de tweede uitbreiding

  Een paar maanden later is er flink aan de game gesleuteld, en zodoende is het tijd voor de tweede grote uitbreiding voor de third-person shooter. The Division Survival DLC pakt het anders aan dan uitbreiding nummer een, en schotelt een geheel nieuwe modus voor waarbij je alles wat je geleerd hebt tijdens je eerdere speelsessies moet inzetten. The Division Survival DLC doet zijn naam eer aan.

  Een losstaande ervaring dus, en dat brengt al meteen een voordeel met zich mee. Je hoeft namelijk niet de beste uitrusting in de game te hebben om te kunnen genieten van The Division Survival DLC. Dit omdat je jouw eigen gear niet zult gebruiken tijdens je avonturen in de uitbreiding. Samen met 23 andere spelers word je in een wereld gedropt, en jij krijgt de zware taak om heelhuids bij het einde te komen.

  The Division Survival DLC review

  Op zoek naar een kuur voor het virus

  In het kleine beetje plot dat The Division Survival DLC biedt wordt namelijk uitgelegd dat jij op weg was naar The Dark Zone, om daar een mogelijke kuur voor het beruchte virus uit de game op te pikken. Eenmaal onderweg in een helikopter begint het flink te stormen en stort je neer. Tijdens de crash raak je niet alleen je uitrusting kwijt, maar word je ook geïnfecteerd met het eerdergenoemde virus.

  Het is dan ook prioriteit nummer een om zo snel mogelijk bij het antivirus te komen en jezelf op te laten pikken door een evacuatiehelikopter. Daarvoor zal je echter eerst de zware sneeuwstorm moeten trotseren, iets makkelijker gezegd dan gedaan is. Door de kou ben je namelijk enorm kwetsbaar. Blijf je te lang buiten, dan vries je zelfs dood.

  The Division Survival DLC review

  Je begint met helemaal niets

  The Division Survival DLC is daarmee een race tegen de klok waarin je zo snel mogelijk betere gear moet zien te vinden om vervolgens het eindpunt te bereiken. Je begint namelijk met niets anders dan een handwapen en wat simpele medicatie. Al het andere benodigde materiaal is te vinden in de wereld, die je dus moet gaan verkennen. De vertrouwde tassen en kisten herbergen allerlei loot die je zeker nodig zult hebben.

  Zo vind je nieuwe wapens of accessoires voor diezelfde schietijzers, maar ook kom je regelmatig nieuwe kleding, eten of water tegen. Hoewel deze laatste drie soorten items in de standaard game geen belangrijke functie vervulden, zijn de drie facetten in The Division Survival DLC van levensbelang. Eten en drinken houdt jouw karakter namelijk in leven, terwijl extra kleding ervoor zorgt dat je het buiten net iets langer volhoudt in de kou.

  The Division Survival DLC review

  Alles en iedereen is een potentiële vijand

  Het toffe van The Division Survival DLC is dat dit alles enorm veel risico’s met zich meebrengt. Vooral in het begin van een sessie (die tot wel twee uur kan duren) ben je maar zwak, waardoor je een makkelijk doelwit bent. Natuurlijk voor de kou, maar ook voor de vele computergestuurde vijanden die door de wereld heenlopen. Zonder goede wapens maak je geen schijn van kans en word je zonder pardon overhoop geschoten.

  In de PvE-modus zijn deze normale vijanden ‘gelukkig’ je enige levende obstakels in de wereld van The Division Survival DLC. Kies je er echter voor om de PvP-modus te proberen, dan zijn ook alle 23 andere spelers in het level een gevaar. Zeker met de schaarste aan grondstoffen zal je niet veel vrienden maken, wat dikwijls resulteert in benarde situaties.

  The Division Survival DLC review

  Oefening baart kunst

  De hoge moeilijkheidsgraad klinkt in eerste instantie wellicht wat afschrikwekkend, maar in de praktijk zorgt het ervoor dat je alleen maar beter wilt worden. De eerste paar keren zal je geheid binnen tien minuten het loodje leggen, maar zodoende kom je erachter welke tactieken werken. Op die manier werk je jezelf steeds verder naar het einddoel. Lukt het je om jezelf te evacueren, dan geeft dat enorm veel voldoening.

  Daarbij moet wel gezegd worden dat The Division Survival DLC niet voor iedereen weggelegd is. Lijkt het concept van een overlevingsmodus die los staat van de rest van de game niets, dan hoef je The Division Survival DLC niet aan te schaffen. Diezelfde modus is namelijk het enige dat de DLC aan de game toevoegt. Er zijn geen reguliere missies aan de game toegevoegd, en ook een Incursion is afwezig bij deze tweede uitbreiding. Dit in tegenstelling tot de eerste uitbreiding, die dit wel deed.

  The Division Survival DLC review

  The Division Survival DLC Review - Een overtuigende overlevingstocht

  The Division Survival DLC is daarmee een uitbreiding geworden die daadwerkelijk iets nieuws toevoegt aan de reeds bestaande content van de game. Het overleven in de stormachtige versie van New York is enorm spannend, en het behalen van het einddoel is een grote uitdaging. De moeilijkheidsgraad ligt hoog, en daar moet je als speler mee kunnen leven.

  Het feit dat je allemaal met dezelfde uitrusting begint, zorgt ervoor dat elke speler even sterk is. Mensen die The Division dus even niet gespeeld hebben en dus minder krachtig zijn, kunnen The Division Survival DLC met hetzelfde gemak spelen als de doorgewinterde fan. Hou je niet van survival-achtige gameplay, dan is deze DLC niets voor jou. Heb je zin in een uitdaging, dan is The Division Survival DLC een echte aanrader.

  8

  De plus- en minpunten

  • Voegt echt iets nieuws toe aan de game
  • Geschikt voor nieuwe en ervaren spelers
  • Anders omgaan met je gevonden voorraden
  • Biedt een goede uitdaging...
  • ...maar daardoor niet voor iedereen even geschikt
  • Verder geen extra content bij de DLC inbegrepen

  Tom Clancy's The Division

  Verkijgbaar vanaf 8 march 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.