Teufel Raumfeld Sounddeck Review - Dynamisch geluid

  Teufel is onlangs met zijn eerste sounddeck gekomen. Het Raumfeld Sounddeck is bedoeld om een muziekervaring te bieden waarbij er een flatscreen op het Sounddeck gezet kan worden zonder kwaliteit te verliezen. Op zoek naar een nieuwe sounddeck? Lees dan snel het Raumfeld Sounddeck review.

  Het eerste wat opvalt is dat het Raumfeld Sounddeck is opgebouwd uit een zeer strak en simpel design. Het sounddeck is te verkrijgen in een volledig zwarte versie, of een witte versie met het zwarte doek ertussenin. De zwart-witte versie vormt een mooi contrast, waardoor het gehele design een stijlvolle plaats inneemt tussen de rest van het meubilair.

  Het design van het Raumfeld Sounddeck is wel wat aan de grote kant, maar juist door deze omvang en stevigheid zullen de meeste televisies er zonder problemen op geplaatst kunnen worden. In principe zou de immobiliteit van het Raumfeld Sounddeck voor geen enkel probleem zorgen, aangezien je het Sounddeck na plaatsing niet meer hoeft aan te raken.

  Het Raumfeld Sounddeck is zeer makkelijk te installeren en te koppelen aan de televisie en andere Teufel-producten. De compatibiliteit met de randapparatuur zorgt voor een nog betere ervaring, waardoor de Sounddesk niet misstaat als centrum voor muziekdistributie. Frustrerend is wel dat de bijgeleverde snoeren aan de korte kant zijn.

  Over gebruiksgemak gesproken: de bediening van het Sounddeck kan haast niet makkelijker. Er zitten nauwelijks knoppen op en door de bijlevering van een handige afstandsbediening hoef je niet eens meer je stoel uit. Deze afstandsbediening, klein en simpel van opzet, wordt gebruikt om de Wellenfeld-technologie aan te sturen.

  Teufel Raumfeld Sounddeck Review met televisie er op

  Wellenfeld - vernieuwend maar minimalistisch

  Het Raumfeld Sounddeck maakt gebruik van de Wellenfeld-technologie, waardoor het spectrum aan geluiden naar je eigen smaak ingesteld kan worden. Het sounddeck bevat namelijk 4 verschillende opties die ieder hun eigen geluid bieden, afhankelijk van de ruimte waar je in zit.

  De eerste optie is de Stereo Mode, oftewel de standaard mode waarbij je geluid krijgt zoals je dat van een normale stereo gewend bent. De tweede optie is de Arena Mode. Deze modus legt de nadruk meer op de boxen aan de zijkant van het sounddeck, en zal meer geluidsgolven tegen de muren aanstoten.

  De derde optie is de Theater Mode, waarbij je het brede geluidsbereik hebt van de Arena Mode, maar dan met een nadruk op de gesproken tekst in plaats van de gespeelde muziek. De laatste mode, Voice Mode genaamd, verhoogt het geluid van het dialoog en verlaagt de rest van de geluiden.

  Het Wellenfeld-systeem werkt wel, maar de verschillende opties bieden geen wereld van verschil. De minimale aanpassingen van bijvoorbeeld de bass zorgen ervoor dat je niet snel van modus zal wisselen, terwijl de Wellenfeld-technologie daar nou juist wel voor gemaakt zou moeten zijn.

  Maar: de primaire eigenschap van het Raumfeld Sounddeck voldoet wel aan alle verwachtingen. Het geluid is namelijk, ongeacht welke van de vier opties je voorkeur heeft, glashelder.

  Teufel Raumfeld Sounddeck review zwart+wit

  Alle opties spatzuiver

  Er valt weinig op het geluid aan te merken. Het Raumfeld Sounddeck doet precies wat je wilt dat het doet - prima geluid voortbrengen, zonder overheersing van bass of treble. Het Sounddeck is met een breed scala aan muziekgenres getest, maar de geluidsbalans bleef (positief) verbazen. De heldere en natuurlijke klanken brengen een dynamisch geluid voort.

  Het geluid wordt voortgebracht door de hoge kwaliteit boxen die we van Teufel gewend zijn. Het Sounddeck bevat namelijk 6 High-End tuners, 2 Downfire subwoofers en een krachtige geïntegreerde 280 Watt Class D versterker, die - ook bij compleet opengedraaid volume - niets te wensen overlaat.

  De geluidskwaliteit is daarnaast ook getest via de vele bronopties die de bijbehorende Raumfeld mobiele app bevat. De app is zowel te gebruiken met Android als iOS. Zo is het mogelijk om de muziek van de interne opslag op je smartphone te synchroniseren met het Sounddeck, maar ook om muziek direct vanuit de app te streamen.

  Hierbij kan je de app, en daarmee het Raumfeld Sounddeck, linken aan bijvoorbeeld je Spotify-account. Of je kiest een van de honderden radiostations die beschikbaar zijn via de app. Bij het gebruik van de verschillende muziekbronnen is er geen onderling kwaliteitsverschil te merken: ook hierbij scoor het Raumfeld Sounddeck punten.

  Een punt van kritiek is er wel: de bijbehorende Raumfeld-app werkt niet altijd even goed. De app vertoont, vooral bij het zoeken naar radiostations, wel eens raar gedrag dat resulteert in het vastlopen van de app. En deze app is wel een vereiste als je muziek via je mobiel af wilt spelen. Dat is dus wel iets wat verbeterd zou kunnen worden.

  Laatste noot

  Het Raumfeld Sounddeck is stijlvol, gebruiksvriendelijk, maar bovenal zeer goed in het voortbrengen van fantastisch geluid. De compatibiliteit met televisie, randapparatuur en smartphone maakt het Raumfeld Sounddeck een van de meest veelzijdige muziekapparaten van het moment.

  Ondanks de minimalistische werking van de Wellenfield-technologie zijn de heldere en dynamische tonen van het systeem nog steeds indrukwekkend te noemen. De prijs is met €999,- wel een tikkeltje aan de hoge kant, maar je krijgt wel waar voor je geld - zoals we van Teufel gewend zijn.

  8.0

  De plus- en minpunten

  • Zuiver geluid
  • Strak design
  • Compatibel met randapparatuur
  • Gebruiksvriendelijk
  • Prijzig
  • Korte stekkers

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.