Wat kan de Teufel CAGE Headset allemaal? [Review]

  Teufel stapt met de CAGE voor het eerst de gaming headsetmarkt op. Met een reeks aan instelmogelijkheden en opties probeert het bedrijf de gamende medemens naar zich toe te trekken. Maar wat kan de Teufel CAGE headset allemaal? Dit artikel geeft je alle antwoorden.

  Wat is het?

  Een belangrijk onderdeel van een game is natuurlijk de geluidsbeleving. De een laat de audio simpelweg door de speakers in de televisie lopen, terwijl de andere gamer iets meer investeert in de beste ervaring die de markt te bieden heeft. Maar ook dan zijn er tal van opties om het geluid zo goed als mogelijk over te brengen op de speler.

  Toch is binnen de wereld van de games de headset veelal de meest populaire optie geweest. Niet alleen heeft de rest van jouw omgeving geen last van jouw ‘lawaai’, maar andersom kun jij je ook helemaal focussen op wat jouw PC of console je voorschotelt. Teufel, reeds een bekende naam binnen audioproducten, komt met de Teufel CAGE headset; de eerste headset van het bedrijf die zich volledig focust op de gamer.

  Met een adviesprijs van 170 euro is de aanschaf van deze koptelefoon niet voor iedereen weggelegd, maar de headset biedt voor dat geld wel een heleboel opties om de audio-ervaring voor elke gebruiker op maat te maken. In ieder geval op papier, dus het is de hoogste tijd om te kijken hoe de Teugel CAGE headset het er in de praktijk van afbrengt.

  Wat kan het?

  Zoals eerdergenoemd biedt de Teufel CAGE headset tal van opties om het gebruik zo aangenaam mogelijk te maken. Dit begint meteen bij het eerste gebruik. De headset heeft twee manieren om aangesloten te worden, zowel met USB als met de traditionele 3,5-mm plug. Hierdoor ondersteunt de koptelefoon niet alleen de PC, maar ook alle recente consoles en mobiele apparaten.

  Los van enkele recentere smartphone modellen kun je dus naar hartenlust met de CAGE aan de slag, maar je kunt de aansluitingen ook combineren om meerdere bronnen tegelijk te beluisteren. Dit noemt Teufel Mixed Audio Play en wordt later uitvoeriger besproken. Voor elke aansluiting wordt een aparte kabel meegeleverd die makkelijk aan- of af te koppelen is indien nodig. Zodoende heb je geen overbodige kabels rondhangen tijdens lange gamesessies.

  Daarnaast wordt een losse microfoon met 3,5-mm aansluiting meegeleverd die vrij te plaatsen is op de headset door middel van een van de poorten. Heb je de microfoon niet nodig, dan kun je hem gemakkelijk wegleggen. Qua knoppen-indeling beschikt de headset verder over een volumeslider, een switch voor de microfoon en een multifunctionele knop die voor verschillende taken inzetbaar is.

  Hoe is het gebruik?

  De Teufel CAGE headset biedt dus flink wat opties op papier, maar de vraag is natuurlijk hoe de ervaring met de koptelefoon in de praktijk is. In grote lijnen is die erg positief te noemen. Het stevige ontwerp van de CAGE voelt comfortabel op het hoofd, met zachte oorkussens die ook voor brildragers voor langere sessies comfortabel blijven. De hoofdband zal na langere tijd wel enige druk uitoefenen op het hoofd, dus zo nu en dan een pauze tijdens het gamen is aan te raden.

  De eerdergenoemde Mixed Audio Play is een van de hoofdfuncties van de CAGE en weet inderdaad aardig te imponeren. Het is heel handig om tijdens het gamen op bijvoorbeeld de PlayStation 4 muziek aan te zetten via je mobiel. Beide audiobronnen hoor je duidelijk tijdens het gamen en met de volumeslider die op de oorschelp aanwezig is kun je het algehele volume snel omhoog of omlaag krijgen.

  Ook de knoppen multi-inzetbaar

  Daarnaast is het mogelijk om telefoongesprekken te voeren terwijl je de headset op houdt. Met de bijgeleverde microfoon kun je namelijk makkelijk converseren. Met behulp van de eerder genoemde ‘multi’-knop kun je gemakkelijk opnemen en ophangen, zonder dat je daarvoor jouw gamesessie hoeft te onderbreken.

  Diezelfde knop kun je tegelijkertijd ook gebruiken om muziek af te spelen, te pauzeren of een nummer over te slaan. Het is natuurlijk de vraag of iedereen deze functies zal gaan gebruiken, maar voor een ieder die geïnteresseerd is in de mogelijkheid kan met een gerust hart voor de Teufel CAGE headset kiezen.

  Het is sowieso geen last om de headset op te hebben. De luze uitstraling met kunststof en aluminium geeft een premium uiterlijk aan de CAGE en het rood oplichtende logo op elke oorschelp maakt het plaatje helemaal af. De prijs is er naar, maar je haalt met de Teufel CAGE headset zonder meer een premium pakket in huis.

  Hoe klinkt het?

  Met het gebruik en het uiterlijk zit het dus wel goed, maar de belangrijkste factor van elke headset blijft vanzelfsprekend het geluid dat het apparaat produceert. De CAGE heeft 40mm drivers die in grote lijnen een gebalanceerde audio-ervaring neerzetten. Hierdoor is de headset niet alleen inzetbaar voor gaming, maar kun je er ook prima muziek of films mee beluisteren.

  Daarbij kan de CAGE voor sommigen wellicht wat té vlak klinken. De bass in het apparaat is namelijk tamelijk rustig ingesteld en zeker vergeleken met andere headsets doet de koptelefoon van Teufel onder voor de concurrentie. Op de PC kun je hier middels de downloadbare software nog aan sleutelen, maar op andere apparaten zit je dus vast aan deze sound.

  Op de computer gaat die ervaring iets verder, want de software die je van de site van Teufel kunt downloaden geeft je extra Xear-opties om het geluid naar eigen wens een andere twist te geven. Dit dankzij de ingebouwde C-Media Xear audiochip. Zo kunnen er manueel equalizers ingesteld worden, of kun je een van de aanwezige pre-sets selecteren.

  Tevens is er virtuele 7.1 surround sound mogelijk op PC, wat een meer open geluidservaring biedt. Zoals met andere headsets die virtuele surround sound bieden hoor duidelijker waar een geluid vandaan komt, al blijft het kwalitatief inferieur aan een daadwerkelijke surround sound-ervaring.

  Voor wie is het?

  De gebruikservaring met de Teufel CAGE headset is al met al erg positief. Het geluid is in grote lijnen erg goed te noemen en ook op het gebied van functionaliteit en design weet de koptelefoon punten te scoren. De vraag is natuurlijk: voor wie is de headset nou eigenlijk bedoeld?

  Het antwoord daarop blijft natuurlijk voor iedereen anders, maar kijkend naar de soorten gamers die er te vinden zijn, is de CAGE meer gericht op het fanatiekere deel van de markt. De mensen die hun hobby serieus nemen en bereid zijn om daarvoor te investeren. Dit heeft mede te maken met de prijs, die vergeleken met een gemiddelde gaming headset best fors is.

  Niet iedereen heeft immers 170 euro over voor iets dat, weliswaar simpeler, ook kan worden geregeld met een headset die slechts de helft van de prijs beslaat. Je betaalt voor een stukje extra luxe. En dat is de Teufel CAGE headset zeker waard, want de koptelefoon is op vrijwel elk apparaat inzetbaar. Een soort Zwitsers zakmes dus, maar dan voor elke audiotaak die je je kunt bedenken!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Goede bouwkwaliteit
  • Prima geluid
  • Comfortabel
  • Tal van (aansluit)mogelijkheden
  • Bass had meer aanwezig mogen zijn
  • Forse aanschafprijs

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.