Teufel CAGE Gaming Headset Review - Een imposant debuut

  Steeds meer audiobedrijven zetten een stap in de markt voor gaming headsets. Zo heeft Sennheiser bijvoorbeeld haar Game One en heeft Teufel de CAGE als eerste poging gelanceerd. Kan laatstgenoemde zich meten met de vaste namen in de industrie? Dat lees je in onze Teufel CAGE review.

  Als er één woord is die er in ons opkomt wanneer we de doos van de Teufel CAGE gaming headset openmaken en het apparaat oppakken, dan is het wel ‘stevig’. De koptelefoon is gemaakt van aluminium, staal en plastic van hoge kwaliteit, waardoor je goed je best moet doen om de headset te beschadigen. Je kan er ongetwijfeld dan ook een lange tijd mee vooruit.

  Ondanks de luxe materialen blijft het gewicht bescheiden. Met 330 gram is de CAGE geen absolute lichtgewicht, maar zal hij ook niet gaan zorgen voor een overbelaste nek. Bovendien is de koptelefoon heerlijk comfortabel, mede dankzij de grote, dikke oorschelpen van nepleer. Het is alleen wel jammer dan de cups amper kunnen draaien, waardoor misschien niet iedereen hetzelfde comfort ervaart. Dat kan mogelijk ook de seal nadelig beïnvloeden, wat weer ten nadele kan zijn voor de bass.

  Geluidskwaliteit van de bovenste plank

  Over het geluid van de Teufel CAGE gesproken, daar is heel weinig mis mee. Van een audiobedrijf als Teufel hadden we dat ook wel verwacht, maar het is altijd fijn als dat in de praktijk ook zo uitpakt.

  In tegenstelling tot andere gaming headsets is er geen enorme focus op de bass en is er voldoende ruimte voor de midden en hoge klanken om zich te laten horen. Voor een gesloten koptelefoon is ook de soundstage vrij goed en qua imaging hebben wij niks te klagen, wat altijd een groot voordeel is voor een gaming headset. Met een goede imaging kan je bijvoorbeeld beter de positie van voetstappen bepalen en daarmee in-game een voordeel krijgen.

  Ben je niet blij met de frequency response van de Teufel CAGE, dan heb je de mogelijkheid om die zelf aan te passen door middel van EQ in de Teufel Audio Center. Voor spelers op een PlayStation 4, Xbox One of Switch is dat alleen niet mogelijk, omdat de software exclusief te gebruiken is op PC. Gelukkig is er wel een knop op aanwezig om te kunnen schakelen tussen Surround Sound en stereo en verschillende, vooringestelde geluidsprofielen.

  Luid en duidelijk!

  Een ander belangrijk element van een gaming headset is natuurlijk de microfoon. In competitieve games is het veelal van levensbelang om helder en duidelijk met elkaar te communiceren. Aan die eisen voldoet de Teufel CAGE en meer.

  In games zijn we helder te verstaan door onze teamgenoten en is omgevingsgeluid er goed uitgefilterd. Je kan daardoor makkelijk in een drukke kamer zitten, zonder dat je medespelers daar last van hebben. Jijzelf trouwens ook niet, want de dichte oorschelpen zijn goed isolerend. Wil je de microfoon toch aanpassen, dan biedt de software daar ook een aantal opties voor, maar hierbij zijn wij het meeste fan van de standaard instelling.

  Aanpassen naar eigen smaak

  De extra features van de Teufel CAGE komen ook goed naar voren bij het gebruik van de microfoon. Wanneer je de koptelefoon voor het eerste uit de doos haalt zal deze apart ingepakt zijn, wat betekent dat je de microfoon er simpelweg af kan halen als je hem niet gebruikt. Daarnaast heb je de keuze om hem links of rechts in de headset te plaatsen, wat je zelf het prettigst vindt.

  Om de koptelefoon vervolgens aan te sluiten op je PC of console heb je twee kabels die je kan gebruiken. Een korte 3.5mm-kabel of een lange USB-kabel. Eerstgenoemde is handig voor je smartphone of PlayStation 4-controller, terwijl de USB-kabel goed van pas komt achter je PC. De USB-kabel heeft bovendien een ingebouwde geluidskaart, waardoor je geen geluidskaart van de bovenste plank nodig hebt om optimaal van je games te genieten.

  Het is ook mogelijk om beide kabels tegelijkertijd te gebruiken en te wisselen door middel van een schakelaar op één van de cups. Wil je tussen potjes door luisteren naar muziek vanaf je smartphone of een belletje plegen, dan kan je dat ongestoord doen. Op de koptelefoon is ook een mute-knop aanwezig, een volume-regelaar en de knop om tussen geluidsprofielen te schakelen is ook voor meer functies te gebruiken, zoals het pauzeren van muziek. Als je wil kan je de Teufel CAGE daardoor ook in het openbaar gebruiken, al lekt het geluid wel enigszins naar buiten op een te hoog geluidsniveau.

  Teufel CAGE Gaming Headset - Van alle markten thuis

  Het ziet er dan ook naar uit dat Teufel aan alles heeft gedaan om de gaming headset niet alleen bruikbaar te maken voor gamers, maar voor alle soorten gebruikers. De koptelefoon is comfortabel genoeg om urenlang te dragen en is qua geluid van hoge kwaliteit, net zoals de microfoon. Het is alleen jammer dat de cups amper draaien, waardoor de CAGE mogelijk niet geschikt is voor elke hoofdvorm.

  Het totaalpakket van de koptelefoon komt bovendien met een behoorlijk prijskaartje. De adviesprijs is een flinke 170 euro, wat zelfs voor een kwalitatieve gaming headset een behoorlijk hoge prijs is. Ben je op zoek naar een headset die niet alleen kwalitatief goed is, maar ook een lange tijd mee kan gaan en voor zo’n beetje elke activiteiten geschikt is, dan is die prijs het zeker waard.

  9

  De plus- en minpunten

  • Gebalanceerd, gedetailleerd geluid
  • Goede imaging en soundstage
  • Naar eigen smaak aan te passen met software
  • Meerdere vervangbare kabels en accessoires
  • Zeer comfortabel…
  • ...maar de cups kunnen amper gedraaid worden
  • Flink prijskaartje
  • Software niet te gebruiken op consoles

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.