Zodra je begint met het tweede seizoen krijg je meteen de keuze of je een gloednieuw game wilt beginnen of je gemaakte keuzes uit het eerste seizoen mee wilt nemen. Binnen luttele seconde is dat laatste gebeurd en kun je aan de slag!

Aan de stok met de Riddler

In seizoen 2 krijgt Batman het aan de stok met de Riddler. Ondertussen weten we dat dat geen lieverdje is en in Telltale's game mogen we nu ervaren hoe zijn gestoordheid is verwerkt. Het is toch leuk om te zien hoe al die bekende figuren, zoals Batman, The Joker, de Riddler en nog veel meer keer op keer een eigen smoel krijgen in een populaire uiting. Ze blijven eeuwig leven in comics, games, boeken, tv-series en Telltale doet dit hier op een leuke manier aan mee.

Gotham City wordt in deze eerste episode dus geterroriseerd door de Riddler en hij zou zichzelf niet zijn als slachtoffers zijn gestoorde puzzels zouden niet moeten oplossen. Dit mondt uit in een stuk gameplay waarin Batman zelf ook in een valnet raakt van de vieze spelletjes die de Riddler speelt. En net als in het eerste seizoen moet je puzzels oplossen door op een crime scene diverse clues aan elkaar te linken, om op die manier te achterhalen wat zich heeft afgespeeld. En dat is leuk!

Telltale Batman Season 2 episode 1 Review

Maak je eigen keuzes

De sfeer zit er lekker in in dit tweede seizoen. Erg sterk zijn ook de dialogen die je voert. De kracht van alle Telltale games zit in het verhalende aspect, de gesprekken die personages met elkaar voeren en de keuzes die zij keer op keer kunnen maken. Geregeld moet je tijdens een gesprek tussen vier opties kiezen en alles heeft invloed op de rest van het verhaal. Daardoor is de replay value hoog, zo ook nu. Kies jij voor een Batman die af en toe een leugentje om eigen bestwil vertelt of ben jij de eerlijkheid zelve? Jij bepaalt helemaal hoe je de game speelt.

Hilarisch zijn in ieder geval sommige gesprekken die gevoerd worden. Zeker als Batman ergens in gesprek is met The Joker. Welke speler kan daar zijn of haar lach ook niet inhouden? Alleen al die setting! We gaan het niet verklappen, maar opeens duikt daar The Joker op om even te babbelen. Er gebeuren mooie dingen in de eerste aflevering.

Telltale Batman Season 2 episode 1 Review

Dit had beter gekund

Helaas moeten we wel melden dat we een keer gehad hebben dat de Xbox One vastliep tijdens het spelen. Iets wat toch wel een zeldzaamheid is voor Telltale. Zonde. En wat niet helemaal goed in de smaak valt is sommige keuzes die je tijdens een gevecht opeens kan maken.

Je merkt aan alles dat Telltale per serie net even weer een nieuwe klein element wil toevoegen om niet continu hetzelfde trucje opnieuw te doen. Dit keer is het als je als Batman een quick-time event krijgt, je voordat een gevecht start, twee opties kunt kiezen hoe je dat gevecht ingaat. Het werkt niet lekker. Opeens moet je in the heat of the moment nadenken wat je wilt doen en waarom? Telltale doet er verstandig aan het bij zijn leest te laten. Dat betekent: kracht halen uit de keuzes die gemaakt kunnen worden in gesprekken!

Ook hoe Telltale in de loop der tijd mee is gegaan met de rest van de quick-time events voelt soms een beetje geforceerd aan. Genoeg momenten waarop je opeens én omhoog moet drukken met je thumbstick en een bepaalde knop moet indrukken. Het voelt dan onnatuurlijk aan, terwijl één knop ook goed was geweest. Iets wat beter uitpakt, zijn bepaalde stukken waarbij je vier items (voorwerpen, mensen, enzovoorts) op het scherm moet selecteren. Als je vervolgens LT indruk komt er een toffe cutscene waarna alle elementen aan elkaar gelinkt worden. Je snapt wat Telltale wil, maar aan de gameplay voegt het weinig toe.

Fijne mix van ingrediënten om te spelen

Losgezien van deze kritiek speelt episode 1 enorm fijn weg en is de aflevering ook nog eens bijzonder lang. Twee uur ben je toch zeker wel bezig met de aflevering en dat is lekker! En dan krijg je een mooie mix voorgeschoteld tussen toffe gesprekken, actie, puzzels die opgelost moeten worden en af en toe is er ruimte voor een grapje. Om nog maar te zwijgen van een personage dat opeens uit de serie wordt geschreven. Nieuwsgierig geworden? Mooi, begin dan maar gauw met spelen!