Telltale Batman Episode 5 Review - City of Light

  Een paar weken geleden namen we episode 4 onder de knoppen waarin de conclusie al was dat die naar meer smaakte. In deze Telltale Batman Episode 5 review lees je hoe het eerste seizoen van Telltale’s Batman in stijl wordt afgesloten.

  Waar je precies start in episode 5 is helemaal afhankelijk van de keuzes die je gemaakt hebt in de vorige vier seizoenen. Het overkoepelende verhaal is voor iedere speler hetzelfde: de leider van Children of Arkham is bezig met het bedenken van een plan om de gehele Wayne familie te vernietigen. De vraag voor Bruce is in hoeverre hij zijn identiteit kan bewaren.

  Telltale Batman Episode 5 Review

  Kan Bruce zijn identiteit bewaren?

  Waar je eerder al afgerekend had met Cobblepot, moet je in de laatste episode het voornamelijk opnemen tegen Harvey Dent en de leider van Children of Arkham, beginnend bij Dent. Dent, ofwel Two-Face, heeft duidelijk last van zijn gespleten persoonlijkheid. Waar de zachte jongen in hem in het verleden juist de veiligheid van Gotham wilde bewaken, is hij nu dezelfde stad compleet aan het terroriseren.

  Telltale Batman Episode 5 Review

  Afrekenen met Dent

  En dit doet hij geheel op zijn manier: het opgooien van een muntje bepaalt of zijn volgende slachtoffer wel of niet sterft. Aan jou, Batman, de taak om je voormalige vriend te stoppen. Het moet afgelopen zijn met het nemen van onschuldige levens. De confrontatie tussen jou en Dent is geheel op Telltale wijze. Diverse handlangers schakel je uit middels quick-time-events en in gesprek met Dent bepaal je zelf welke kant je kiest.

  Probeer je soft op hem in te praten omdat je denkt of hoopt dat er nog een stukje menselijkheid in hem zit of gebruik je een agressievere tactiek? Het is aan jou. En die vrijheid in dialogen zorgt er altijd voor dat het genot is om Telltale games te spelen. Ook al denk je nog altijd met de quick-time-events “ik wil zélf vechten!”.

  Telltale Batman Episode 5 Review

  Afrekenen met de leider van Children of Arkham

  Let op: de komende alinea bevat een kleine spoiler

  Als je eenmaal afgerekend hebt met Dent, begint de zware klus pas echt: het stoppen van de leider van Children of Arkham. Het is deze persoon die ondertussen je maat voor het leven, Alfred, heeft ontvoerd. Er rust dan ook veel druk op de schouders van Batman. Inmiddels weet je, als je episode 4 hebt gespeeld wie de leider van Children of Arkham is.

  In Telltale Batman Episode 5 kom je erachter wat haar drijfveren zijn. Toegegeven: ze heeft het niet makkelijk gehad. Maar dat praat niet goed dat lieve Alfred ontvoerd is! Om Alfred op te storen is er een fijne afwisseling zichtbaar in de gameplay. Zo moet je weer puzzelend stukken op een crimescene aan elkaar linken om verder te komen en ben je bij Lucius om allerlei informatie te verzamelen. Bovendien heeft de beste man nog een nieuw Batman pak voor je, awesome!

  Telltale Batman Episode 5 Review

  Laatste moment met Selina wat suf

  Opeens kun je met dat pak weer wat nieuwe aanwijzingen bemachtigen in je zoektocht naar Alfred en dat is best tof! Sowieso is de mix in episode 5 erg goed; een fijne combinatie tussen puzzels, actie en goede gesprekken. Al had het gesprek met Selena wel wat boeiender gemogen. Na alle intense momenten tussen haar en Batman voelt de afronding wat vlak en inspiratieloos aan. Jammer.

  Gelukkig geldt dat niet voor de rest van de momenten van deze episode. Hoe verder je naar het einde komt – de episode duurt 1,5 uur- hoe spannender het wordt. En bij een afronding van een game hoort natuurlijk een episch baasgevecht. Die is er, en het ziet er gelikt uit!

  Telltale Batman Episode 5 Review

  Duidelijke hint naar tweede seizoen

  En dan.. dan is het over. Of niet? Nou, niet helemaal. Zonder verder dingen te willen verklappen: het heeft er alle schijn van dat er een tweede seizoen komt. Er gebeurt nog wat op het einde en dan zien we opeens iemand die amper aan bod is gekomen in episode 5: The Joker. En die grijns maakt duidelijk dat we nog lang niet klaar zijn met de avonturen van Batman.

  Telltale Batman Episode 5 Review

  Kom maar op met seizoen 2 en meer The Joker graag!

  Dat is maar goed ook. Want dat ben je als speler ook niet. Het eerste seizoen kwam een (piepklein) beetje stroef op gang, maar bewees in alle volgende episodes dat de afleveringen beter werden per keer. Telltale heeft laten zien wat het kan aanbieden met Batman en dat is vooral hele strakke actie met sterke dialogen, interessante karakters en mooie puzzels. Daar willen we maar al te graag nog een seizoen van zien. Het liefst met meer The Joker, véél meer zelfs!

  9

  De plus- en minpunten

  • Tof eindgevecht
  • Motieven worden duidelijk
  • Fijne balans in gameplay
  • Afronding Selena wat inspiratieloos
  • Zo goed als geen The Joker

  Batman: A Telltale Games Series

  Verkijgbaar vanaf 28 september 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.