Tell Me Why Episode 3 Review - Sluitstuk van een familiedrama

  Waar we bij een episodische game voorheen nog wel eens vele maanden op een nieuw deel moesten wachten, is dat bij Tell Me Why zeker niet het geval. Na episode 1 en 2 mogen we nu, 2 weken nadat het verhaal van Alyson en Tyler en hun traumatische jeugd begon alweer het laatste deel spelen.

  Wat vooraf ging...

  Let op, mogelijke spoilers van de eerste twee episodes.

  DONTNOD heeft met Tell Me Why het tempo er goed in. Tenminste, wat het uitbrengen van episodes betreft. Wekelijks mochten we de belevenissen van de tweeling Tyler en Alyson volgen en deze week verschijnt het laatste deel in de trilogie alweer. Net als bij Episode 2 begint de aflevering met een korte samenvatting van de eerste twee delen, geheel in de stijl van de serie.

  Tyler en Alyson zijn hier nog gezamelijk aan het voorlezen. Niet voor lang, want aan het einde van de tweede episode raken de broer en zus gebrouilleerd. Ze verschillen van inzicht over of en hoe ze hun zoektocht naar de waarheid moeten voortzetten. Tyler wil vooral alles weten en is bereid daarvoor tot het gaatje te gaan. Alyson is veel meer gereserveerd en ziet de meerwaarde niet van het weten van de waarheid en of ze die ooit wel te weten zullen komen.

  Na een prima eerste bedrijf volgde een toch wel teleurstellend middenstuk, waarbij het tempo in het verhaal mogelijk nog verder omlaag ging en de speler nogal wat rotklusjes voorgeschoteld kreeg. Nu is het tijd voor de apotheose, waarbij we hopen eindelijk te weten te komen hoe het nu zit met Alyson, de moeder van de twee.

  Veel te vertellen

  Aan het begin van de derde episode is er veel aan de hand. De saamhorigheid tussen broer en zus is verstoord, elke beantwoordde vraag over de doodsoorzaak van hun moeder leidt tot meer vragen en dan lijkt de Mad Hunter uit hun verhalen ook nog eens rond te lopen. Alsof dat nog niet genoeg is om binnen de drie uur die deze episode duurt op te moeten lossen, moeten zowel Tyler als Alyson ook nog eens zichzelf proberen uit de spirituele knoop te halen. Oh ja, en hun ouderlijk huis verkopen.

  Waar episode twee enorm traag verliep en weinig ontwikkeling kende, is daar hier absoluut geen sprake van. Het verhaal schiet in een hogere versnelling en ontwikkelt zich van de ene verrassing in de andere. Dat wil niet zeggen dat er geen ruimte is voor rustige scenes. Een lange ijsvis-scene met Tyler en Michael had dodelijk saai kunnen zijn, maar staat bol van de (seksuele) spanning, met een leuke minigame om vissen te vangen.

  Waar Tyler vooral met zijn eigen seksualiteit in de knoop zit, blijkt Alyson een mentaal wrak met angstaanvallen te zijn. Ook zij zal haar eigen 'demonen' onder ogen moeten zien, of die nu in haar hoofd zitten of niet.

  Stof tot nadenken

  Na behoorlijk wat omzwervingen die ons langs prachtige vergezichten over het meer, het kerkhof en geheime locaties brengt, levert Tell Me Why een prima sluitstuk dat enerzijds de hersenen zal doen kraken, anderzijds prachtig uitgevoerd is en antwoorden geeft op de vele vragen die het verhaal gaandeweg opgevoerd heeft.

  Wat is de rol geweest van iedereen in het dorp tijdens die fatale nacht tien jaar geleden? Wie moet zich schuldig voelen en wie mag zijn handen in onschuld wassen? Wie is toch die mysterieuze Mad Hunter en was hun moeder nu gek of niet?

  De antwoorden waar de speler deels zelf voor gekozen heeft door te vertrouwen op de herinneringen van Tyler of Alyson geven voldoende stof tot nadenken, lang nadat de credits voorbij gerold zijn en dat geldt ook voor de complexe karakters van beide hoofdrolspelers.

  Tell Me Why Episode 3 review - Een waardige afsluiting

  Na een wat teleurstellende episode 2 heeft DONTNOD zich met deze derde episode herpakt en het verhaal van Tell Me Why waardig afgesloten. Ze hebben zelfs nog kans gezien extra personages te introduceren naast de afwikkeling van alle open eindes na de eerste twee episodes.

  DONTNOD heeft hier een uitstekende balans gevonden tussen gameplay, een verhaal dat zich ontsluit als een heus moordmysterie en persoonlijke ontwikkeling geeft aan de beide hoofdpersonen. Dat is bijzonder knap en alleen daarom verdient DONTNOD lof. De ontknoping is passend groots. Prachtig vormgegeven en uitdagend, terwijl het context geeft aan de vele vragen.

  8

  De plus- en minpunten

  • Prima afsluiting van de trilogie
  • Wekelijkse delen houden het tempo er in
  • Hoeveelheid content niet in balans

  Tell Me Why

  Verkijgbaar vanaf 2020

  Meer over deze game
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.