Tado slimme thermostaat Review - Geef je smarthome een upgrade

Review
dinsdag, 09 april 2024 om 13:00
tado slimme thermostaat review 1
Je huis slimmer maken, het is op een heleboel verschillende manieren mogelijk. En het opbouwen van een smarthome wordt ook steeds meer gemeengoed. Van de lampen die je makkelijk met een appje aan en uit kunt zetten, tot de stofzuigrobot die op geplande tijden aan de slag gaat. De producten van het Duitse Tado passen perfect in datzelfde hoekje en in deze review wordt de slimme thermostaat van het merk aan de tand gevoeld.
De Tado slimme thermostaat doet namelijk precies wat de naam van het product suggereert: het slim aansturen van de verwarming van je huis. Met de kit kun je de temperatuur niet alleen ‘ouderwets’ instellen op het kastje aan de muur, maar krijg je ook toegang tot een mobiele app en nog meer cloudtoepassingen.
De geteste versie betreft het basispakket met een (in dit geval) bedrade Tado thermostaat, een bridge om de thermostaat mee te verbinden en de benodigde extra’s om alles aan te sluiten en op te hangen. De bridge is gemakkelijk in de meterkast weg te werken. Houd er wel rekening mee dat het kleine kastje een eigen stroompunt nodig heeft en dat je een poort op de router vrij hebt om de bridge bedraad op het internet aan te sluiten.
De thermostaat zelf installeren vraagt iets meer moeite van de gebruiker. Afhankelijk van welke ketel je in huis hebt hangen, verschilt de manier waarop de thermostaat aangesloten wordt namelijk. Tado heeft zelf gelukkig uitgebreide documentatie en een online tool waarop je de stappen kunt doorlopen om te zien welke aansluiting jouw specifieke opstelling nodig heeft.

De app die het smart maakt

Als je eenmaal die drempel hebt overwonnen, is het verdere installatieproces een fluitje van een cent. Het eindresultaat is een strak ogende thermostaat aan de muur die weinig op wil vallen en (afhankelijk van de kleur aan de muur) mooi blendt in de omgeving. Het minimalistische ontwerp zorgt ervoor dat er enkel informatie op de thermostaat wordt weergegeven als er iets wordt aangepast, hetzij via de aanwezige touchbediening of via de app.
Nee, het echte werk wordt verricht via de Tado app. Daar vind je namelijk de lijst met slimme features die Tado aanbiedt. Het hoofdscherm is overzichtelijk verdeeld met grote kleurrijke tegels, zodat je in een oogopslag je benodigde functie kunt vinden. Logischerwijs de belangrijkste functie staat bovenaan: de optie om op afstand de thermostaat aan te sturen. Hier kun je manueel de temperatuur omhoog of omlaag instellen.
Heb je geen zin om dit constant zelf te moeten doen, dan heb je ook de mogelijkheid om een slim schema op te zetten. Hierin kun je (per dag) instellen op welke tijdstippen jouw CV-ketel aan het werk moet of juist een moment pauze krijgt. Op die manier is het ‘s avonds op de bank altijd lekker warm en schakelt Tado automatisch alles uit als je gaat slapen.

Brede digitale ondersteuning

Andere handige opties die Tado biedt zijn bijvoorbeeld het bijhouden van je locatie om te zien of je wel thuis bent en het detecteren van open ramen, al dien je wel een apart abonnement af te sluiten om deze opties zelfstandig te laten werken. Heb je daar geen zin in, dan krijg je enkel pushberichten op je telefoon en zal je dus alsnog manueel de knop om moeten zetten.
Wie wat handiger is, kan natuurlijk ook zelf aan de slag om de Tado thermostaat in een smarthome-omgeving te integreren. Het slimme kastje ondersteunt praktisch alle grote slimme assistenten, waaronder Google Home en HomeKit van Apple. Wie dus al het een en ander heeft draaien, kan de Tado makkelijk toevoegen aan de bestaande opstelling. Bediening via stemcommando’s wordt daardoor ook mogelijk, iets wat handig kan zijn als je telefoon niet binnen handbereik ligt en je wel erg lekker op de bank zit.
Ook integratie binnen het geavanceerdere Home-Assistant is aanwezig in combinatie met de Tado thermostaat. Dit platform is enkel voor de wat doorgewinterde smarthome enthousiastelingen, maar in combinatie met Home-Assistant worden de opties eindeloos en kun je nog veel verder gaan dan bijvoorbeeld de opties die Tado in zijn eigen app aanbiedt.

Een paar kleine pijnpunten

Zoals het bovenstaande laat zien, biedt de starterkit enorm veel mogelijkheden. Al heb je daar soms dus wat hulp bij nodig van aanvullende platformen. Maar juist doordat het grote plaatje zo goed werkt, merk je op detailniveau toch een paar aandachtspuntjes. Zo is het jammer dat de temperatuur niet via elke manier even precies in te stellen is.
Waar je binnen de slimme schema’s elk blok per 0,1 graden kunt instellen, kun je de huidige temperatuur via de manuele knop alleen per 0,5 graden hoger of lager instellen. Gebruik je de bediening op de thermostaat zelf, dan zijn de sprongen zelfs nog groter, want hier rondt hij je wijzigingen af op hele graden.
Daarbij blijft het natuurlijk jammer dat er een aantal handige functies die de thermostaat complementeren achter een betaalmuur staan. Wie alles uit zijn nieuwe apparaat wil halen, zal dus drie euro per maand of dertig euro per jaar extra moeten betalen. Neem die extra kosten wel mee mocht je overwegen om een Tado in huis te halen. Zeker als je je bedenkt dat de adviesprijs met 220 niet mals is, al liggen de prijzen in de praktijk gelukkig iets lager.

Tado slimme thermostaat Review - Solide smartoplossing

Vind je die kosten geen probleem of ben je van plan om bijvoorbeeld aan de slag te gaan met een slimme assistent of Home-Assistant, dan is de Tado slimme thermostaat een mooie toevoeging aan jouw nieuwe of bestaande smarthome. De thermostaat zelf ziet er strak uit, de installatie is dankzij de uitgebreide informatie van Tado goed te doen en ook het dagelijks gebruik werkt feilloos.
Maar ook de mensen die binnen het Tado ecosysteem willen werken, kunnen hun hart ophalen. In de app is een scala aan slimme opties beschikbaar, van slimme schema’s tot locatie-tracking en open raamdetectie. Hou daarbij wel rekening met de betaalmuur waarachter sommige opties verstopt zitten. Al met al is de Tado een prima optie voor iedereen die zijn ‘domme’ woning net een beetje slimmer wil maken.

Cijfer: 8.0

Populair Nieuws