Super Bomberman R PS4 Review - Blaas op die bende!

  Zelfmoordterrorist worden staat je op het lijf geschreven als je tijdens een rondje Bomberman in paniek raakt. Vloekend en tierend zit je verslagen op de bank, want je hebt jezelf voor de zoveelste keer opgeblazen. In onze Super Bomberman R PS4 review kom je erachter waar het door komt!

  Konami

  Super Bomberman R kwam natuurlijk vorig jaar al met de lancering van de Nintendo Switch uit, maar wist toen niet echt te imponeren. Zoals je in onze Switch review kon lezen, stelde de game best teleur. Weet het doorkruisen van doolhoven en bommen plaatsen om vijanden te verslaan het beter te doen op de PlayStation 4?

  Super Bomberman R PS4 Review - Konami

  Om op te blazen

  In het 35-jarige bestaan van Bomberman is er niet veel veranderd aan de formule van anderen opblazen. Iedereen kan het speelveld zien en je wil iedereen uit de weg ruimen om te winnen. Het is eigenlijk een Battle Royale op kleine schaal, want je begint altijd met alleen een bom. Wil je meer, moet je zoeken naar powerups die tussen de opblaasbare stenen liggen.

  Om flink te oefenen kun je eerst uit de voeten met de simpele singleplayer, want Emperor Buggler wil het universum overnemen. Het is aan de Bomberman Brothers om daar een stokje voor te steken door verschillende planeten te bezoeken en levels uit te spelen. Dit doen ze met een arsenaal aan bommen, grappen en sarcasme.

  Eentonigheid is het eerste waar je aan denkt tijdens het spelen van de campaign, want het is constant hetzelfde liedje. Speel door het level heen op één van vier verschillende manieren om bij de baas van de wereld te komen en schakel hem uit. Je hoeft dit natuurlijk niet allemaal in één keer te doen, maar als je tussendoor multiplayer wilt doen raak je wel alle verzamelde power-ups kwijt en dat is niet alleen jammer maar ook irritant.

  Super Bomberman R PS4 Review - Konami

  Voor de kinderen?

  De levels in de campaign zijn verder bijzonder moeilijk, terwijl je door het simpele verhaal begint af te vragen voor wie de campaign eigenlijk bedoeld is. Zijn het de zevenjarige kinderen die van de tekenfilmpjes kunnen genieten of voor fans van Dark Souls die zonder kleerscheuren een level willen uitspelen? Dat het niet duidelijk is voor wie de game bedoeld is, blijkt ook in de multiplayer als je de computer mee laat doen.

  De computer weet altijd perfect bommen te plaatsen, waardoor je geen schijn van kans hebt. In eerste instantie denk je misschien dat het komt doordat je nog niet zo goed bent, maar zelfs wanneer je met drie man op de computer jaagt, word je finaal afgestraft. Er is geen balans en dus laat je de computers het liefst zo snel mogelijk links liggen.

  Super Bomberman R PS4 Review - Konami

  De bom!

  Dat de focus van Super Bomberman R duidelijk niet op de campaign ligt, is te merken aan de multiplayer. Deze is namelijk een stuk leuker. Wanneer je samen met vrienden op de bank zit, ontstaan al snel de magische momenten waarop je elkaar verrot scheldt doordat je elkaar probeert te verslaan. De competitiedrang komt vanuit je tenen omhoog en laat de spanning hoog oplopen.

  Zelfs wanneer je door de tegenstander tot een hoopje stof bent opgeblazen, lig je nog niet uit het spel. Je komt dan als bom gooide geest terug om de overgebleven tegenstanders te plagen en om een plekje terug te verdienen op het strijdtoneel. Het voegt een extra stapje hectiek en spanning toe aan de snelle gameplay van Bomberman.

  Dit is dan ook de kern van het plezier, want de snelle gameplay zorgt voor spanning. Spanning die snel om kan slaan in paniek en een lach op je gezicht brengt totdat je jezelf opgeblazen hebt. Soms is het namelijk niet helemaal duidelijk of je goed staat, want de speelvelden zijn niet erg overzichtelijk. De camera staat namelijk best ver van het veld en dus kruip je met je vrienden toch nog maar een stapje dichterbij de televisie.

  Vechten voor wie het dichtst bij de tv zit is gelukkig niet nodig voor de multiplayer, want online kun je makkelijk een match opzetten. Ondanks dat er soms een kleine vertraging zit in het drukken op de knoppen, merk je daar in de gameplay eigenlijk niets van want de bommen geven je genoeg tijd om weg te rennen. Het is precies hetzelfde als spelen met vrienden die naast je zitten op de bank, maar dan zonder het vloeken en tieren.

  Super Bomberman R PS4 Review - Konami

  Bekend gezichten

  Het gevoel van winnen is alleen niet het enige waarvoor je een match speelt, want je verdient er ook nog eens aan. Geen keiharde euro’s, maar in-game gems die je nodig gaat hebben. Hiermee kun je namelijk nieuwe stages, personages en outfits kopen die voor wat variatie zorgen.

  De balans is hier alleen ook wel weer erg ver te zoeken, want per match verdien je veel te weinig om op een redelijk tempo nieuwe voorwerpen vrij te spelen. De makers lijken te verwachten dat je het spel uur in, uur uit non-stop speelt, want er gaat flink wat tijd inzitten als je alles wilt vrijspelen.

  Daar doe je het uiteindelijk wel voor, want de extra vrij te spelen personages maken de game alleen maar leuker. Iconische personages als Ratchet & Clank, Simon Belmont en Solid Snake zijn enkele voorbeelden van wie je vrij kunt spelen en voegen ook echt wat toe. Met een druk op de knop kun je de tegenstanders namelijk op leuke wijze uitdagen en dat laat de onderlinge spanning tussen jou en je vrienden alleen maar hoger oplopen.

  Super Bomberman R PS4 Review - Konami

  Super Bomberman R PS4 Review - Bommen en granaten!

  Super Bomberman R weet op de PlayStation 4 spelers een leuke ervaring te bieden met een multiplayer die je uren plezier bezorgt. Met een scala aan personages is er genoeg variatie om ieder wat wils te geven al is het een flinke klus om iedereen vrij te spelen dankzij de slechte in-game economie. Gelukkig is de gameplay als vanouds sterk door de snelheid in het spel. Het is wel erg jammer dat de campaign zo zwak is, want deze is te moeilijk voor kinderen terwijl het verhaal kinderlijk eenvoudig is.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Multiplayer is de bom!
  • Scala aan personages
  • Snelle gameplay
  • Zwakke campaign
  • Slechte balans
  • Slechte in-game economie

  Super Bomberman R: Shiny Edition

  Verkijgbaar vanaf 14 june 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.