SteelSeries Siberia Elite Prism review - kost wat, maar dan heb je ook wat

  Een oorgasme, zo zou je het kunnen omschrijven. De high end headset van SteelSeries, de Siberia Elite Prism. Maar je moet er wel flink voor in de buidel tasten. Is de nieuwe headset van SteelSeries zijn aankoopbedrag waardig of zitten er kinkjes in de kabel?

  Steelseries is een grote naam in de wereld van randapparatuur. Ze hebben dan ook kwalitatief hoogstaande muizen, toetsenborden en natuurlijk headsets. In de lijn van headsets die Steelseries voert kennen we de Siberia natuurlijk als beste.

  Deze headsets zijn over het algemeen erg goed, maar er hangt wel een prijskaartje aan. Je kunt in de serie headsets vinden van zes tientjes (RAW Prism) tot 200 euro. Voor dat laatste bedrag heb je de SteelSeries Siberia Elite Prism in huis en dan zet je wel een stukje luxe op je kop zeg.

  De Elite Prism is een headset die in het hoge segment zit en dat is te merken aan alles. Als je de verpakking inspecteert op inhoud merk je meteen dat er een stukje kwaliteit je huis in is gekomen. In de verpakking zit namelijk niet alleen de headset, maar nog veel meer dan dat.

  Elite Prism

  Een elitaire headset die overal voor te gebruiken is

  Zo vind je een USB geluidskaart, een PC-adapter, een adapter voor je mobiel en een verlengsnoer in de doos. Met deze dingen kun je de headset dus voor je pc, je mobiel, je console en eigenlijk alles wat betreft audio gebruiken. Een mogelijk nadeel is wel dat de kabels vrij dun en fragiel overkomen.

  Zodra je de headset dan uit de doos pakt, voel je direct dat deze redelijk licht is, maar wel erg degelijk aanvoelt. De oordoppen zijn van kunststof met voor je oren twee erg fijne kussens. Deze zorgen ervoor dat de headset goed aansluit op je hoofd en dat het geluid van buitenaf goed weggefilterd wordt.

  De Siberia Elite Prism is bovendien voorzien van een beugel met eenzelfde soort kussen ter ondersteuning voor je hoofd en daaroverheen nog een metalen beugel om het geheel van een stukje stabiliteit te voorzien. Toegegeven, het geheel ziet er wat ruimteschip-achtig uit, maar zit heerlijk.

  Elite Prism

  Bizar goed geluid

  Naast hoe je erbij loopt, is het geluid van een headset wel erg belangrijk. Het gezegde “het kost wat, maar dan heb je ook wat” is hier wel erg toepasselijk. De Siberia Elite Prism geeft namelijk monsterlijk goed geluid. Allereerst heb je het over een 7.1 headset die ook nog eens je 5.1 geluid naar 7.1 omtovert.

  Daarbij klinkt alles, maar dan ook alles, op alle volumes kraakhelder. Wil je je muziek even knalhard zetten? Geen probleem, alles klinkt prima zonder vervelende vervorming. Als je een game speelt, mag je verwachten dat ieder piepje, kraakje of juist de knallen op een fantastische wijze je oor verwennen.

  Daarbij is het ook nog even fijn dat het geluid dat jou langzaam doof maakt terwijl je ervan geniet, in je headset blijft. Wat er in de Elite Prism gebeurt, blijft daar. De anderen in je kamer hebben er dus geen last van, al bloeden je oren bij wijze van.

  Zoals alle headsets in de Siberia serie, kun je ook bij de Elite Prism gebruik maken van de SteelSeries Engine. Hiermee kun je je geluid volledig naar wens aanpassen, zodat je altijd de juiste ervaring hebt, wat je ook doet. Maar met de software kun je meer dan dat.

  Je kunt er namelijk ook het geluid van je microfoon mee instellen en daarbij de kleuren van de LED's op de oordoppen.

  Elite Prism

  Elite Prism heeft verstopte onderdelen

  Met de SteelSeries Engine kun je bovendien je microfoon in niveau, ruisonderdrukking en veel meer aanpassen. De Elite Prism heeft geen los te koppelen microfoon, maar deze zit verstopt in de linker oordop. Daar kun je deze heel eenvoudig uit trekken, waarna je hem naar wens kun verbuigen.

  De microfoon werkt bovendien bijzonder goed. Er zit dus, zoals aangegeven, ruisonderdrukking in, Hierdoor komt het geluid bijna kraakhelder aan de andere kant aan. Achtergrondgeluiden worden moeiteloos (voor een groot deel) weggefilterd.

  Echter is de microfoon niet het enige wat verstopt is in de headset. Beide oordoppen hebben namelijk verborgen draaiknoppen. De linkse knop is een soort aan/uit schakelaar voor je microfoon en de rechter is voor het volume van je audio.

  Helaas zit hier ook een klein nadeel van de headset, want de knoppen voelen niet bijzonder degelijk aan. Je hebt wel het gevoel dat je een schakeling maakt, maar aan de andere kant voelt het een beetje alsof je iets aan het mollen bent.

  Elite Prism

  Topper met een redelijke prijskaart

  De Steelseries Siberia Elite Prism is een high-end headset en daar horen hoge eisen bij. Je betaalt er tenslotte ook voor. De headset levert op bijna alle vlakken topkwaliteit, maar kent een aantal kleine punten waar je je zorgen om kunt maken.

  De audio in zowel de oordoppen als de microfoon erg goed en ook de headset zelf is bijzonder degelijk. De kabels zijn alleen behoorlijk dun en lijken erg fragiel te zijn. Daarbij lijkt het bij het bedienen van de verborgen knoppen in de headset alsof dat ook niet heel stevig is.

  Voor een kwaliteit die je krijgt voor 200 euro is de Siberia Elite Prism zeker de moeite waard, maar wel met een voetnoot dus.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Kwaliteit straalt er vanaf
  • Bijzonder goede audio
  • Microfoon is in de oordop weggewerkt
  • Comfortabel
  • Volledig aanpasbaar via SteelEngine
  • Erg fragiele bekabeling
  • Volumeknoppen voelen zwakjes aan

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.