Star Wars the Deckbuilding Game Review - Niet zo lang geleden

Review
zondag, 19 maart 2023 om 16:00
star wars the deckbuilding game doosf1678704084
Tegenwoordig zal het je meer moeite kosten om iemand te vinden die níet af weet van de strijd tussen de Empire en de rebels, of tussen Luke en Darth Vader. Ondertussen zijn er meer films dan we op twee handen kunnen tellen, en ook een handjevol bordspellen. Wij mochten aan de slag met de nieuwste, Star Wars: the Deckbuilding Game. En hier is wat wij ervan vinden.

Midi-chlorians?

Een klein jongetje vroeg ooit wat de Force is. Vervolgens kreeg hij een lange, saaie uitleg over Midi-chlorians, iets wat de Star Wars franchise vervolgens hoopte dat we zouden vergeten. Nou, nu is het onze beurt om iets uit te leggen over Star Wars: the Deckbuilding Game. Hopelijk is het minder saai!
Zoals de naam suggereert is dit spel een deckbuilder. Dat betekent dat beide spelers beginnen met een flinterdun deckje. Gedurende het spel vallen ze elkaar aan, maar tussen het aanvallen door moeten ze ook de tijd vinden om nieuwe kaarten aan te schaffen voor hun deck en ook de slappe kaarten uit je deck te verwijderen zodat je die niet meer hoeft te trekken. Dit aankopen doe je van kaarten in de middelste rij, die willekeurig zijn gedeeld van een gigantische trekstapel.
Het grootste verschil van Star Wars ten opzichte van andere deckbuilders is hoe de middelste rij werkt. Er zijn namelijk twee facties, de Rebels en de Empire. Aan het begin kiezen beide spelers wie wat representeert. Vervolgens mag je alleen kaarten van jouw factie, of kaarten die neutraal zijn aanschaffen. Wel mag je kaarten in het midden aanvallen zodat 1 je tegenstander die niet meer kan kopen en jij een lekkere bonus krijgt voor het verslaan van de schurk/held.
star wars the deckbuilding game startopstellingf1678704034

Light side vs Dark Side

We suggereerden er al even naar, maar om het even concreet te maken: in Star Wars the Deckbuilding Game speelt de ene speler The Empire en de ander The Rebels. Deze bestaan uit bekende personages, planeten en voertuigen uit de gehele filmserie. Je kan zowel Luke als Darth Vader aanschaffen (of verslaan), maar ook Jyn Erso uit Rogue One. Er is hierdoor veel voor fans om te ontdekken en te herkennen. En omdat de stapel zo groot is duurt het wel even voor je alles gezien hebt. Tenzij je natuurlijk de tijd neemt om door alles heen te bladeren. Maar wat ons betreft is het leuker om de boel te ontdekken tijdens het spelen. De series tellen echter niet mee, dus naar Ahsoka mag je helaas fluiten.
Dit is ook de voornaamste aantrekking van het spel. Ben jij een Star Wars fan die ook wel iets heeft met bordspellen, dan is Star Wars the Deckbuilding Game iets waar je zeker even een blikje op wil werpen. Het spel voelt ook niet aan als een slappe tie-in. Er zit daadwerkelijk een deckbuildertje achter waar je lekker mee aan de slag kan gaan. Beide facties zijn leuk om te spelen, en je maakt leuke, strategische keuzes om je tegenstander een stapje voor te blijven.
Dit komt wel met voor- en nadelen. Aan de ene kant hebben de twee 'decks' wel verschillende smaken, en merk je na een tijdje dat de facties anders spelen. De Empire gebruikt bijvoorbeeld graag schepen om hun basis achter te verstoppen, terwijl de Rebels er graag voor zorgen dat de Empire kaarten af moet leggen. Het nadeel hieraan is dat je al aardig gestuurd wordt in het bouwen van je deck. Meerdere potjes als de Empire zullen grofweg hetzelfde aanvoelen, iets wat gebruikelijk zeker niet het geval is voor deckbuilders.
star wars the deckbuilding game starterdeckjesf1678704050

Balans

De middelste rij wordt hier ook hevig door beïnvloed. Zoals we eerder al aangaven zijn er neutrale kaarten, en kaarten die bij een van de twee facties horen. De Empire mag geen kaarten van de Rebels kopen, maar mag wel units van de andere kant aanvallen. Dit zorgt ervoor dat je zowel iets met je recourses als je aanvalskracht kan doen in de middelste rij, vergelijkbaar met de monsters die soms verschijnen in Ascension.
Het grootste probleem hiermee is dat je soms vast komt te lopen. Als jouw deck voornamelijk recourses heeft, en er liggen alleen units van je tegenstanders factie, dan kan je eigenlijk niets. Dit is in Ascension (en andere deckbuilders) ook wel zo, maar in Star Wars is het net een tikkeltje erger. We hebben het namelijk steeds over units, maar dat zijn niet de enige kaarten.
Er zijn ook Capital Ships. Deze mag je vanuit je hand voor je op tafel leggen. Ze fungeren als een schild voor je basis, en hebben daarnaast ook nog effecten. Het is vergelijkbaar met Heroes in Hero Realms of Bases in Star Realms. Het probleem is alleen dat je ze niet aan kan vallen als ze in de middelste rij liggen. Dus als er een hoop Capital Ships van je tegenstander in de middelste rij liggen worden jouw opties al gauw flink beperkt. Het spelregelboekje geeft wel de optionele regel dat je recourses mag betalen om een Capital Ship uit de middelste rij af te leggen. Maar als je een unit afschiet krijg je er een beloning voor, terwijl een Capital Ship afkopen uit zichzelf niets oplevert. En als je je blauw betaalt om vervolgens een nieuwe Capital Ship te onthullen van dezelfde factie voelt het wel erg bitter.
Om dit probleem een beetje te verminderden besloten wij op een gegeven moment met twee trekstapels te spelen. Een met Empire kaarten, de ander met Rebel kaarten. Beiden hadden ze ook willekeurig de helft van de neutrale kaarten erin geschud. De speler die aan de beurt is bepaalt van welke van de twee stapels een kaart getrokken wordt als dat nodig is. Dit maakte de boel wel beter, en als jullie hier tegenaan lopen raden we deze homebrew ook zeker aan. Het clasht alleen wel met een kleine hoeveelheid kaarten, dus houd daar rekening mee.
star wars the deckbuilding game middelste rijf1678704068

In een sterrenstelsel hier ver ver vandaan

Het doel van Star Wars The Deckbuilding Game is om elkaars basissen te vernietigen. Je begint met een simpel planeetje zonder abilities (de Empire begint met Lothal, en de Rebels met Dantooine). Je kan kaarten met aanvalskracht gebruiken om deze basissen aan te vallen, en als die van jou vernietigd is kies je aan het begin van je beurt een nieuwe uit. Deze kunnen krachtige eenmalige effecten hebben, of interessante doorgaande effecten. Als je drie basissen hebt vernietigd win je het spel.
Hier zitten wel interessante keuzes achter verborgen. Je hebt een stapel van tien planeten, en de regels raden aan om met vijf specifieke daarvan te spelen voor het eerste potje. Maar elk spel zul je er maar drie van zien, want als je derde basis is vernietigd verlies je. En wat de basissen doen kan best een invloed hebben op jouw strategie. Sommigen zijn situationeel, en die gebruik je daarom alleen als het toevallig goed uitkomt. Anderen zorgen ervoor dat je op specifieke manieren wil gaan spelen. Neem bijvoorbeeld Endor, die alle Trooper en Vehicle kaarten van de Empire beter maakt. Als je die kiest ga je wel ineens een stuk meer letten op de tags die op de kaarten staan.
De basissen zijn een leuke twist op de gebruikelijke formule, die spelers net even een beetje aan het denken is. Tegelijkertijd zijn de beslissingen niet zo moeilijk dat het spel vast komt te zitten. Zeker als je van te voren al je beschikbare basissen samen hebt zitten stellen, en er daarom al rekening mee hield tijdens het spel. Het is alleen jammer dat Kashyyyk niet in Star Wars The Deckbuilding Game zit...
star wars the deckbuilding game basissenf1678704103

De Force

Naast recourses en aanvalskracht is er een derde grondstof die nét wat anders werkt: de Force. Je koopt er geen kaarten mee, en je kan er ook niet mee aanvallen. Maar er zijn wel kaarten die een krachtiger effect hebben, mits de Force aan jouw kant staat. Je kan het zien als een trektouw, en elke keer dat je Force genereert trek je het touw iets meer jouw kant op. Als het meer aan jouw kant staat, al is het maar een beetje, dan is de Force 'with you'. En als het volledig aan jouw kant staat krijg je in jouw beurt ook een extra recourse, dus dat is fijn.
Of dit uitmaakt is wel aardig situationeel, al is die extra recourse altijd fijn. Omdat de trekstapel best groot is en er niet super veel kaarten zijn die de Force gebruiken zijn er best wel wat potjes waarin het niet zoveel uitmaakt. Aan de andere kant zitten er soms wel flink krachtige effecten achter verborgen. En als dat het geval is hoop je maar dat je ook wat kaarten kan kopen die Force opleveren.
Gelukkig heeft je basisdeckje al een enkele kaart die een Force kan opleveren. Zeker voor de Empire zul je merken dat dit flink uit kan maken, want de Rebels beginnen met de Force volledig aan hun kant. Dat betekent dat ze elke ronde een bonusgrondstof hebben, en na een tijdje tikt dat wel aan. Dus wil je in ieder geval dat touw een tikje jouw kant op trekken om ze dat te ontnemen.
star wars the deckbuilding game the forcef1678704016

Voor wie is het spel?

Het voornaamste probleem met Star Wars The Deckbuilding Game is eigenlijk het genre. Het is een prima spelletje, maar deckbuilders zijn tegenwoordig best populair. Kunnen wij het aanraden over anderen spellen? Bordspellen nemen namelijk kostbare ruimte in onze spellenkast in, dus elk spel moet zijn plekje verdienen.
Nou, dat is moeilijk. De twee facties zijn een leuke twist, maar wat ons betreft zien we dan liever de vijf facties van Star/Hero Realms. Die geven namelijk veel meer vrijheid in je build, waardoor het spel meer voor herhaling vatbaar is. Dan heb je nog Thunderstone, Clank!, Arnak en zelfs The Great Western Trail die toch Star Wars aardig overschaduwen. Star Wars The Deckbuilding Game blinkt in geen enkel aspect genoeg uit om een plekje in onze kast te winnen over een van deze giganten.
De voornaamste reden om het spel aan te schaffen is als je een grote Star Wars fan bent die een groeiende interesse heeft in bordspellen maar niet al te bekend is met het deckbuilder genre. Als je zowel een bordspel- als Star Wars fan bent raden we je bijvoorbeeld eerder Outer Rim aan. Of, als je graag wil zien hoe een tie-in game wél naast de heavy hitters van het deckbuilder genre kan staan, neem dan een kijkje naar Dune: Imperium.

Star Wars the Deckbuilding Game review - Net aan de zwakke kant

Al met al vinden wij Star Wars The Deckbuilding Game een prima spelletje die nét te zwak is ten opzichte van andere spellen in het genre. De twee facties voelen anders op een leuke manier, maar omdat ze je wel sturen in hoe je bouwt zijn ze over meerdere potjes niet afwisselend genoeg. Ook zorgt het ervoor dat een van de twee spelers soms vast komt te zitten door een gebrek aan opties in de middelste rij. Wel zijn er een hoop herkenbare planeten, schepen en personages die een Star Wars fan zeker blij zal maken. En als dat is wat je zoekt kan dit spel iets voor jou zijn. Ook zijn de basissen een erg leuke twist op de gebruikelijke formule.
Cijfer: 6.5