Stand By Me Review (4K Blu-ray) - Puike film van Stephen King uit 1986

  Wie denkt aan Stephen King, denkt al snel aan horror of thriller. Maar wist je dat hij ooit een boek schreef getiteld 'The Body'? In 1986 verscheen er een film van, Stand by me, met onder andere de beroemde River Phoenix (als kind) in de hoofdrol. De klassieker is nu uit op 4K Blu-ray.

  Columbia Pictures

  Uit de andere koker van Stephen King

  Het is 1958. Een groep jonge jongens beleeft een wilde zomer. Maak kennis met Gordie, Chris, Teddy en Vern. Allen hebben ze de leeftijd van zo rond de veertien jaar. In hun staat, Oregon, is een jongen vermist en de vriendengroep besluit op ‘onderzoek’ te gaan. Dit houdt in dat ze een hele tocht ondernemen door diverse Amerikaanse landschappen.

  Het is daarmee een hele andere film dan je de laatste jaren gewend bent van Stephen King. Wat je krijgt voorgeschoteld is een hartverwarmende film over een groep jongens die totaal verschillend zijn, om elkaar geven en continu de draak met elkaar steken. Hoewel de film oud is, heeft het nog altijd zijn kracht niet verloren en komt de humor goed uit de verf.

  Wat gebeurt er als het viertal ergens staat en één van de vier zit te kloten en om een treinrails gaat wachten als er plotseling een trein aankomt? Of nog erger: wat nou als een treinrails hun enige snelle verbinding is naar een totaal ander gebied? Besluiten ze het risico te wagen of gaan ze voor een veilige optie? De dialogen van de jonge jongens zijn om te smullen en het acteerwerk van alle destijds jonge acteurs is zeer overtuigend. Het is de tweede speelfilm van River Phoenix, die helaas veel te vroeg is gestorven.

  Columbia Pictures

  Herkenbare avonturen

  Hoewel de rest van de cast niet echt een doorbraak heeft gekend, komt er als bijrol wel een andere bekende kop naar voren: Kiefer Sutherland. Mensen die de laatste jaren series gezien hebben als 24 en Designated Survivor zullen er van smullen om hem nu als jonge vent te zien schitteren in Stand By Me.

  De film kan echt beschouwd wordt als queeste en hanteert als thema’s de zoektocht naar volwassenwording alsook de vriendschappen. Net zoals het echte leven hebben de jongens allemaal hun eigen issues. Zo komen ze bijvoorbeeld uit andere milieus en is de een er veel beter aan toe dan de ander. Maar als ze bij elkaar zijn, zijn ze gelijk en dat is geweldig om te zien.

  Ergens heeft het ook wel iets nostalgisch: als je een dergelijke film kijkt, snak je heel even terug naar je eigen ‘onbezorgde’ kindertijd. De tijd waarin je niet werkte en niet met hele serieuze dingen bezig was, maar vriendjes en vriendinnetjes heel belangrijk waren.

  Columbia Pictures

  Stand By Me Review - Een nostalgische ontdekkingstocht

  De titel is nu uitgekomen op 4K Blu-ray in een Limited Edition. De prijs is flink: 35 euro, net zoals de uitgekomen versie van Zombieland. Maar daarvoor krijg je wel een hele gelikte uitgave. Bij de set zitten kaarten van de film, een poster en een klein boekje waarin alle karakters worden uitgelicht. Dus door wie ze gespeeld worden en wat precies hun karaktereigenschappen van hun filmrol zijn. Erg interessant!

  Veel minpunten kent de film niet. Als je horror zoekt, moet je deze film overslaan. Het tempo in de film ligt laag, maar de kracht zit hem dus in de letterlijke én figuurlijke ontdekkingstocht van vier jonge jongens. De gesprekken zijn leuk, de locaties zijn mooi en de onthullingen zijn om van te smullen. Daarmee is duidelijk dat 1986 heel lang geleden lijkt, maar de film nog altijd de tand des tijd doorstaat.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Doorstaat de tand des tijds
  • Prachtige 4K-uitgave
  • Een jonge River Phoenix
  • Geen horror of thriller

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.