Spider-Man: Shattered Dimensions Review

  Spider-Man heeft de afgelopen jaren heel goed gescoord in de bioscopen met de verschillende films, alleen de games die verschenen waren altijd minder. Weet dit nieuwe verhaal, dat niet op een film gebaseerd is, hier verandering in te brengen?

  Het tablet van orde & chaos
  Spider-Man weet dankzij zijn spider-sense altijd waar er problemen zijn en aan het begin van Spider-Man: Shattered Dimension voelt hij aan dat iemand de 'tablet van orde en chaos' wil stelen. Als Spidey dit wil voorkomen, gaat er alleen iets mis. Hij slaat het tablet kapot en ineens zijn de fragmenten van de tablet verdwenen. Ook de dief die het tablet wilde meenemen is weg, maar er verschijnt wel ineens een hologram.

  Dit hologram is van niemand minder dan Madam Webb. Zij heeft je eerder al geholpen met het oplossen van raadsels en ook dit keer heeft zij de oplossing. Ondanks dat je misschien dacht dat het vernietigen van de tablet geen consequenties met zich meebracht, is dit toch het geval. De verschillende stukken van het tablet kunnen door de supervijanden van Spider-Man gebruikt worden om nog sterker te worden en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

  Daar komt bij dat de fragmenten niet alleen in de huidige dimensie liggen, maar ook in het verleden, de toekomst en een alternatieve dimensie. In de tutorial die je vervolgens speelt, zul je bekend raken met de besturing van Spidey, maar zul je ook ontdekken dat er meer dan één Spider-Man is.

  Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155169Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155168Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155167

  Vier verschillende spinnenmannen
  In de vier verschillende dimensies zul je vier verschillende gedaantes als Spider-Man aannemen. Wanneer je in de huidige dimensie rondloopt, zul je spelen als gewone Spider-Man. Het enige verschil is dat je dankzij een fragment van het tablet dat je in het begin hebt gevonden een verbeterde spider-sense hebt. In het verleden loop je rond in een zwart Spider-Man pak. Hier zul je voornamelijk onzichtbaar door de levels moeten kruipen en klimmen. Stealth is hierbij dan ook heel belangrijk.

  In de toekomst loop je rond als een soort van futuristische superheld, alleen is de politie hier niet blij met de hulp van superhelden. Je zult hier dan ook constant op je hoede moeten zijn, zodat je niet wordt overmeesterd door de mannen in blauw.

  In de alternatieve dimensie heb je overigens een bekend pak aan. In Spider-Man 3 liep je namelijk een tijdje rond in een besmet zwart pak. In de alternatieve dimensie heb je ook dit pak aan. Alleen zorgt Madam Webb ervoor dat je wel gebruikt kunt maken van de extra krachten, maar dat je gedachten niet worden beïnvloed door duistere krachten. De vier verschillende pakken hebben allemaal verschillende unieke krachten die je door het spel heen zult ontdekken en gebruiken.

  Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155154Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155150Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155155

  Slingeren door verschillende gebieden
  Wat vaak lastig is in games als Spider-Man, is de besturing zo te krijgen dat je je echt zo vrij voelt als in de films, maar toch al snel weet waar welke knop voor is. Dankzij de tutorial leer je al heel snel over de besturing. Daar komt bij dat bijna alles met één druk op de knop te realiseren is. De kans dat je daadwerkelijk een afgrond in stort, is dan ook heel klein.

  Je vliegt dan ook bijna letterlijk door de verschillende gebieden. Je slingert van een pilaar naar een gebouw om vervolgens verticaal een wolkenkrabber te beklimmen. Heel af en toe zit je met het klimmen een beetje vast, maar bijna altijd kom je er gelijk weer uit.

  Ook de besturing van de aanvallen is aangenaam. Degene die Marvel Ultimate Alliance hebben gespeeld, zullen zich kunnen herinneren dat dit spel vol met combo's zat, maar dat een simpele druk op de knop ook goed was. Ditzelfde zien we terug in Spider-Man: Shattered Dimensions. Alleen de eindbazen hebben af en toe een specifieke aanpak nodig, maar de andere vijanden kun je grotendeels ook verslaan door simpelweg te rammen. Dat moet overigens ook wel, want de combo's zijn wel lastig te leren.

  Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155145Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155144Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155148

  Een apart grafisch stijltje
  Opvallend is dat er in het spel twee grafische stijlen terug te zien zijn. De meeste tussenfilmpjes die je meemaakt in de omgeving van Madam Webb zullen er uitzien als in ieder spel. De tussenfilmpjes en gameplay in de andere gebieden daarentegen zijn compleet cel-shaded. Iets wat een game als Spider-Man alleen maar ten goede komt, aangezien de games en films gebaseerd zijn op strips.

  Een ander element dat uit de strips is overgenomen, zijn de vijanden. In ieder level zul je een bekende vijand ontmoeten uit de strips die toevallig een fragment van het tablet heeft gevonden. Dankzij dit fragment is hij een stuk sterker en zul je meer moeite hebben om hem te verslaan. Gelukkig kun je kiezen op welk niveau je het spel wilt spelen waardoor ook beginners het spel goed kunnen uitspelen.

  Audio technisch valt er niets aan te merken op Spider-Man: Shattered Dimensions. Het spel klinkt op alle punten echt en zoals het hoort. Zou je je ogen dicht doen en de Dolby Surround aanzetten dan krijg je al bijna de smaak van popcorn in je mond.

  Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155112Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155110Spider-Man: Shattered Dimensions Screenshot 155111

  Alleen voor in je eentje
  Spider-Man: Shattered Dimensions is weliswaar een goed spel, maar kent toch ook enkele nadelen. Eerder noemde ik al de wat lastige combo's, waardoor de gevechten toch vaak uitlopen op button bashen. En ander punt van kritiek is toch dat de game niet veel nieuws doet. Het spel is dan wel een stuk leuker en beter uitgewerkt dan de vorige delen, maar echte nieuwe elementen ontbreken.

  Verder is de game alleen maar voorzien van een singleplayer modus, waardoor hij niet geschikt is voor de momenten waarop je niet alleen thuis bent. Dit doet overigens niet af aan de replay waarde. Het spel zit namelijk vol met objecten die je kunt verzamelen en doelen die je kunt halen. Ook kun je karakters opwaarderen wanneer je genoeg spinnen hebt verzameld, wat een extra motivatie is om ook alle verborgen spinnen te verzamelen.

  {mig:tCsvQnByJpb2}

  De beste Spider-Man
  Mocht je nog twijfels hebben over dit spel, dan kunnen we je verzekeren dat deze game niet net zo is als de eerdere Spider-Man games. De graphics zien er goed uit, de gameplay en besturing zijn prima en ook op de audio is niets aan te merken. Jammer genoeg is het lastig om de combo's onder de knie te krijgen, maar gelukkig voldoet gewoon slaan ook bijna altijd. Spider-Man: Shattered Dimensions geeft je een game die een superheld waardig is en zo zien we het graag.

  8

  De plus- en minpunten

  Spider-Man: Shattered Dimensions

  Verkijgbaar vanaf 10 september 2010

  Meer over deze game
  Loading...
  x

  © 2005 - 2024 Alle rechten voorbehouden.