Spider-Man DLC The Heist Review - Heerlijk om terug te zijn

  Met smart zaten we te wachten op de Spider-Man DLC The Heist. Het is de eerste van de drie DLC-hoofdstukken die samen het complete pakket, The City That Never Sleeps vormen. Een nieuw verhaal waarin Spider-Man het aan de stok krijgt met een voormalige vlam, Black Cat.

  De Spider-Man DLC The Heist windt er geen doekjes om heen en sleept je direct mee in een nieuw verhaal met ieders favoriete web-slingeraar. Black Cat is namelijk terug in Manhattan en net als een vos die zijn streken niet verleerd, is ze weer op het boevenpad terechtgekomen. Ditmaal is ze van plan om te stelen van de maffia en dat zorgt voor problemen in de stad, want criminele organisaties stellen het niet op prijs als iemand hun spullen steelt.

  Spider-Man DLC The Heist - Sony

  De rusteloze stad

  Het geeft Spidey dan ook meer dan genoeg om te doen, want in de verschillende districten van Manhattan zijn nieuwe zij-missies en taken te volbrengen, waardoor de Spider-Man DLC The Heist meer is dan het eerste hoofdstuk van een nieuw verhaal. De stad is wederom in rep en roer en het is aan Spider-Man om de rust te laten wederkeren door de maffia een pak rammel te geven en bijvoorbeeld auto-bommen te ontmantelen.

  Dat laatste is één van de nieuwe mini-games om taken in de stad op te lossen en zorgt voor verandering van spijs. Waar je in de gewone game na een tijdje wel zat werd van de hele tijd dezelfde taken uitvoeren, is er nu wat meer sprake van afwisseling. Hierdoor voelt het niet meer als een taak wanneer je een rood driehoekje met uitroepteken voorbij ziet komen, maar slinger je er zo snel mogelijk op af.

  Spider-Man DLC The Heist - Sony

  Een oude vlam

  Ontwikkelaar Insomniac Games weet op deze manier te voorkomen dat je als speler alleen geïnteresseerd bent in het verhaal dat in The Heist verteld wordt en dat is misschien maar goed ook. Als je alleen het verhaal wilt ervaren, kun je namelijk beter wachten tot alle delen uitgebracht zijn, omdat het verhaal niet erg lang is. Het is inmiddels het eerste hoofdstuk van een driedelig verhaal.

  Een verhaal waar je wel snel verliefd op raakt, zelfs als je niet zo bekend bent met de geschiedenis van Spider-Man. Door middel van dialogen wanneer je aan het slingeren bent, maakt Spidey al snel duidelijk dat hij en Black Cat een geschiedenis hebben. Wanneer ze elkaar weer ontmoeten en met elkaar praten wordt het alleen maar duidelijker en dat zorgt voor een leuke dynamiek. Niet alleen heeft hij het al eerder tegen haar moeten opnemen, maar kent Spider-Man haar ook persoonlijk en dat zorgt voor wat moeilijkheden.

  De relatie is anders dan met andere schurken door de persoonlijke connectie die Black Cat met Spider-Man heeft. Spider-Man ziet haar niet gelijk als schurk, ondanks dat ze niet vies is van een overval hier en daar. Hij ziet haar als de vrouw achter het masker en probeert haar op het rechte pad te krijgen.

  Het is een goede manier waarmee de makers wederom de balans tussen Spider-Man, de superheld en het leven van Peter Parker naar de voorgrond halen. Het is daardoor dan ook niet erg dat je in de Spider-Man The Heist DLC niet als Spider-Man's alterego speelt, want met het masker op merk je al snel wanneer Peter vanuit zijn hart spreekt en wanneer Spidey de draak steekt met vijanden.

  Spider-Man DLC The Heist - Sony

  Nieuwe trucjes

  Spider-Man houdt er namelijk nog steeds van om vijanden belachelijk te maken wanneer hij klappen aan het uitdelen is en dankzij het fantastische vechtsysteem heb je nog steeds het gevoel krijgt dat je daadwerkelijk een superheld bent. Zoals we in onze Spider-Man review al zeiden, is het uitgebreid en geeft het je een scala aan opties om een gevecht te winnen. Dat is ook wel nodig, want de toevoeging van een nieuw soort vijand is niet mis.

  De maffia introduceert namelijk een variatie van een vijand uit de oorspronkelijke game, namelijk de grote bruten die zo groot en breed zijn als een flatgebouw. In de Spider-Man DLC The Heist zijn dit soort vijanden hier en daar nu ook uitgerust met mini-guns die Spider-Man binnen enkele seconden weten te veranderen tot gatenkaas. Voor deze nieuwe vijand moet je je manier van vechten dan ook helemaal opnieuw uitvinden, iets wat zorgt voor een welkome extra uitdaging.

  Spider-Man DLC The Heist - Sony

  Kort maar krachtig

  Die uitdaging kun je ook vinden in een aantal van de zij-missies. Hoewel er niet zoveel zijn als in de oorspronkelijke game, zijn de nieuwe zij-missies wel een leuke afleiding die het verhaal goed opbreken. Zo is er een fantastisch mini-verhaal waarbij je gestolen kunst moet verzamelen. Het klinkt simpel, maar door de kunst te verzamelen wordt er een verhaal vertelt dat je lang na het spelen van de DLC zal bijblijven.

  Naast de heugelijke herinnering die het verhaal je zal opleveren, helpt het je ook een stapje dichterbij het vrijspelen van één van de drie nieuwe Spider-Man kostuums. Er zijn er namelijk drie, waarvan je er twee simpelweg vrij kunt spelen door het verhaal te ervaren. Het derde pak kun je alleen gebruiken als je alle missies, taken en het verhaal hebt uitgespeeld en als echte fan wil je deze kostuums vrijspelen voor de stijlvolle, nieuwe looks. Het is alleen wel iets wat je in vier uur kunt doen.

  Met een prijskaartje van 7,99 euro lijkt de Spider-Man DLC The Heist dan ook vrij duur voor wat het te bieden heeft, maar dat valt best mee. Als de andere hoofdstukken, Turf Wars en Silver Linging net zo groot zijn, betekent het dat je voor 19,99 euro een uitbreiding van ongeveer twaalf uur hebt. Niet alleen is dit een prima prijs voor een uitbreiding, maar voor de kwaliteit die je krijgt is het eigenlijk een koopje.

  Spider-Man DLC The Heist - Sony

  Spider-Man DLC The Heist Review - Een goed begin

  Al met al is de Spider-Man DLC The Heist het meer dan waard, ondanks dat de lengte niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Het verhaal is een goed begin waardoor je niet kan wachten op wat er komen gaat, maar wat er ook voor zorgt dat de DLC niet op zichzelf staat. Je wilt weten hoe het verder gaat door de dynamiek tussen Spidey en Black Cat, want het is duidelijk dat er een geschiedenis is tussen de twee.

  Wanneer je hier niet mee bezig bent, is het tijd om wat zij-missies en taken te doen en dankzij wat meer afwisseling voelt het niet als een opdracht om dit te doen, maar juist iets waar je naar uitkijkt. Daarnaast beloon je jezelf door dit te doen met nieuwe kostuums die er stijlvol uitzien. Wanneer je deze aantrekt tijdens de uitdagende gevechten voel je je dan ook daadwerkelijk een superheld.

  Marvel's Spider-Man is nu verkrijgbaar op de PlayStation 4. De eerste DLC van The City That Never Sleeps is verkrijgbaar voor 7,99 euro op de PlayStation 4. De volledige DLC-uitbreiding The City That Never Sleeps is verkrijgbaar voor 19,99 euro op de PlayStation 4.

  8.0

  De plus- en minpunten

  • Dynamiek tussen Spidey en Black Cat
  • Meer afwisseling in taken
  • Uitdagende gevechten
  • Stijlvolle, nieuwe kostuums
  • Een goed begin…
  • …maar staat niet op zichzelf
  • Lengte valt niet iedereen in de smaak

  Marvel's Spider-Man

  Verkijgbaar vanaf 7 september 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.