Waarom Halloween (2018) dé slasher is om in de bios te zien

  Jaarlijks gaan Amerikaanse kinderen met Halloween massaal verkleed de straat op om snoep op te halen. Alleen dit jaar kunnen de kinderen uit het dorpje Haddonfield beter binnen blijven. Seriemoordenaar Michael Myers komt deze Halloween namelijk op vrije voeten in een nieuwe film! Wij vertellen je over de originele film uit 1978, en waarom Halloween (2018) nog veel enger is!

  Universal Pictures International

  Jong geleerd

  We bijten het spits af met een stukje voorgeschiedenis van de franchise. De Halloween franchise heeft maar liefst tien films op de teller staan, waarvan het eerste deel in 1978 uitkwam. In de originele film (Halloween) zien we hoe de 21-jarige Michael Myers (Nick Castle), uit een inrichting ontsnapt. Michael zat daar 15 jaar vast voor de moord op zijn oudere zus.

  Op 31 oktober 1963 besloot de zesjarige Michael om een clownsmasker op te zetten, zoals veel kinderen dat tijdens Halloween doen. Maar Michael ging niet de deuren af om snoep te verzamelen. Hij wilde maar één ding: bloed. Daarom liep hij de kamer van zijn zus binnen. Hij stak haar koelbloedig talloze keren met een keukenmes.

  Hierna verdween Michael in een gesloten inrichting waar hij jaren geen woord sprak en geen enkele emotie toonde. Toen de psychopaat 15 jaar later wist te ontsnappen zette hij gelijk koers naar zijn geboortedorp Haddonfield.

  Universal Pictures International

  Trauma’s en wraakplannen

  Eenmaal in Haddonfield aangekomen zag Michael Myers dat er een meisje voor zijn ouderlijk huis stond. Dit meisje genaamd Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) werd zijn nieuwe doelwit. De jacht op Laurie zorgde voor een bloederige Halloween. Nadat veel van haar vrienden waren neergestoken, kreeg Michael eindelijk de kans om Laurie te vermoorden. Maar dit liep anders dan gepland voor Michael, want hij werd ineens beschoten en kon zijn klus niet af maken.

  Na 40 jaar achter de tralies te hebben gezeten, lukt het Michael in Halloween (2018) opnieuw te ontsnappen. Michael heeft 40 jaar gewacht op het moment dat hij weer op pad kan om Laurie aan zijn mes te rijgen. Laurie heeft op haar beurt al die jaren ook niet stil gezeten.

  Ze wist dat Myers ooit terug zou komen en heeft zich daarom jarenlang voorbereid op deze dag. Omdat Laurie weet dat de psychopaat niet zomaar gestopt kan worden, heeft ze onder andere geleerd hoe ze een pistool moet gebruiken en hoe ze Michael op verschillende manieren te slim af kan zijn.

  Universal Pictures International

  Een figuur rechtstreeks uit je nachtmerries

  Nu, 40 jaar na het origineel in 1978, belooft Halloween (2018) je weer de stuipen op het lijf te jagen. Maar regisseur David Gordon Green is erin geslaagd de nieuwe film naar een hoger niveau te tillen. Hij heeft namelijk samen met John Carpenter een vreselijk realistische moordenaar gecreëerd. Michael Myers wandelt met zijn keukenmes vanuit het witte doek rechtstreeks je nachtmerries in.

  Wat Michael Myers het engst maakt is het feit dat hij zowel qua gezicht, als houding totaal geen emotie toont. Om te beginnen praat hij niet en daarbij heeft hij een uitdrukkingsloos masker op. Maar dit masker valt niet op tussen de andere Halloween kostuums. Het is dan ook moeilijk te peilen wat voor iemand er op je af komt tot het te laat is.

  Los van zijn uiterlijk is het de relatie die Michael met Laurie Strodes heeft die het voor jou als kijker eng maakt. Laurie is namelijk geen familie of bekende van Myers, maar gewoon een willekeurig slachtoffer dat ooit ontkwam. Jij had dus ook dit slachtoffer kunnen zijn en dit maakt Halloween (2018) psychologisch gezien nóg enger.

  Universal Pictures International

  Een feest van herkenning

  Niet alleen de gruwelijke horror en de personages uit de originele film komen terug. Voor Laurie Strode en Michael Myers zijn namelijk niet zomaar acteurs gecast. Ze worden vertolkt door de originele acteurs!

  Laurie Strode zal opnieuw vertolkt worden door Jamie Lee Curtis die door haar rol in het origineel in één klap de titel ‘scream queen’ opgespeld kreeg. Halloween was het debuut van Curtis en leidde tot diverse rollen in andere horrorfilms. De rol van Michael Myers is toebedeeld aan de man die het masker in het origineel ook al droeg: Nick Castle.

  Naast de originele acteurs in de film zijn er voor fans nog de nodige easter eggs te vinden in deze nieuwe film. Halloween (2018) wordt overigens geregisseerd door David Gordon Green die voor de film de handen ineen sloeg met John Carpenter, de regisseur van de originele film. Zij werken samen met Jason Blum, de meest toonaangevende horrorproducent van het moment. Blum verzorgde eerder onder andere horrorfilms als The Purge en Paranormal Activity.

  Universal Pictures International

  2018: Een jaar met betekenis

  Het jaar 2018 is niet voor niets gekozen om de nieuwe Halloween film uit te brengen. Dit is namelijk precies 40 jaar na het origineel. Ga nu naar de bioscoop om te zien hoe de jacht van Michael Myers op Laurie Strode na al die jaren verder gaat.

  Halloween draait nu in de bioscoop.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.