Sony WH-1000XM4 Review - De koning is dood, lange leve de koning

Review
dinsdag, 08 december 2020 om 17:00
sony wh 1000xm4 foto 1f1607429816
Met de lancering van de WH-1000XM3 in 2018 heeft Sony de macht overgenomen in het land van active noise-cancelling koptelefoons van Bose. Dit jaar probeert het Japanse bedrijf de macht vast te houden met de opvolger in de lijn. Of dat is gelukt, kan je lezen in onze Sony WH-1000XM4 review.
Wanneer je de Sony WH-1000XM4 uit de doos haalt, zal je je misschien even afvragen of er niet per ongeluk de WH-1000XM3 naar je toe is gestuurd. De twee koptelefoons lijken namelijk sprekend op elkaar. Sterker nog, wanneer je de twee naast elkaar legt, dan is het zeer indrukwekkend als je ze van elkaar kan onderscheiden.
Sony heeft wat dat betreft vastgehouden aan het concept ‘If it ain’t broke, don’t fix it’. In vergelijking met de XM3 heeft de nieuwe koptelefoon iets dikkere oorkussens voor meer comfort en een hoofdband die iets platter is, zodat het gewicht beter over je hele hoofd wordt verdeeld. Dat voorkomt dat je last krijg van één pijnlijke plek bovenop je hoofd. De Sony WH-1000XM4 is qua comfort dat ook ideaal en wij hadden geen enkel probleem om het apparaat een hele werkdag lang te dragen. Tot slot is er nog één verandering aan het uiterlijk. In de linker oorschelp zit een kleine sensor, die zorgt voor een aantal nieuwe functies, maar daarover later meer.
sony wh 1000xm4 foto 2f1607430119

Makkelijk wisselen tussen apparaten

Het koppelen van de Sony WH-1000XM4 met één van je bluetooth apparaten is een fluitje van een cent. Wanneer je de koptelefoon aanzet zal hij automatisch zoeken naar een beschikbaar apparaat en koppelen gaat razendsnel. Op je smartphone kan je daarnaast de Sony Headphones applicatie downloaden, waarmee je toegang krijgt tot het gros van de features van de koptelefoon.
Eén daarvan is een nieuwe toevoeging aan de XM4, te weten multipoint connection. Dat betekent dat je de koptelefoon aan twee bluetooth apparaten kan koppen, zoals bijvoorbeeld je smartphone en laptop, en er automatisch geschakeld wordt naar een actief apparaat. Zo kan je muziek luisteren op je laptop en wanneer je gebeld wordt, zal er automatisch geschakeld worden naar je smartphone. Op die manier hoef je niet meer bluetooth uit te schakelen op één apparaat en bluetooth in te schakelen op de andere.
Daarbij komt alleen wel één nadeel kijken: met multipoint connection kan je alleen de AAC bluetooth codec gebruiken en niet LDAC. Je zal tussen de twee technologieën geen verschil merken wanneer je bijvoorbeeld luistert naar een YouTube video, maar als je in hoge kwaliteit muziek streamt via Tidal of Spotify merken wij een hoorbaar verschil. Geen enorm verschil, maar als je het beste van het beste wil hebben, dan zal multipoint connection geen selling point voor je zijn. Gebruik je de Sony WH-1000XM4 via je iPhone dan zal je daar geen last van hebben, want iOS ondersteunt alleen AAC in tegenstelling tot Android.
sony wh 1000xm4 foto 3f1607430221

Aanpassen naar eigen smaak

Of je nu naar muziek luistert over AAC of LDAC, in beide instanties is de geluidskwaliteit op de Sony WH-1000XM4 van goede kwaliteit. Maar alleen wanneer je er wel eerst aan sleutelt. De stock sound van de XM4 is namelijk heel erg gericht om liefhebbers van bass, waarbij het soms lastig is om andere frequenties te horen. Leuk voor liefhebbers van rap en EDM, maar als je een akoestisch nummer wil luisteren dan valt goed op hoe scheef de afstemming van het geluid is.
Gelukkig heeft de Sony Headphones app een ingebouwde equalizer functie. Er zijn een aantal presets - waarvan wij Bright en Vocal kunnen aanraden als je een wat meer gebalanceerd geluid wil hebben - maar je kan ook je eigen EQ in elkaar zetten. Bovendien wordt de instelling automatisch opgeslagen op de koptelefoon zelf. Wanneer je dus overschakelt naar een ander apparaat, dan blijft de EQ instelling actief op de XM4. Daarmee is de standaard instelling slechts één van de vele smaken waaruit je kan kiezen met de koptelefoon.
sony wh 1000xm4 foto 4f1607430315

Rust en stilte

Naast het luisteren van muziek en andere audio zullen de meeste mensen een Sony WH-1000XM4 aanschaffen om ervoor te zorgen dat ze alleen hun muziek horen en geen andere geluiden via de active noise-cancelling functie. Op dat gebied was Sony al heer en meester en met de nieuwe versie heeft het Japanse bedrijf voortgebouwd op de sterke fundering.
Zo zal de koptelefoon met NC nu ook geluiden van buitenaf met een hogere frequentie beter kunnen isoleren, waarbij voorheen met name lage frequenties eruit werden gefilterd. Een andere verandering die wij sterk kunnen waarderen is de verlaging van de noise floor die de noise-cancelling functie met zich meebrengt. In tegenstelling tot de XM3 is het bijna niet te horen wanneer je ANC aan hebt staan als het aankomt op een zacht hum-geluid. Zo zal je niet snel de neiging hebben om een ANC uit te zetten wanneer je in een stille ruimte naar muziek, een podcast of een video aan het luisteren bent.
Daarnaast kan je de koptelefoon ook op je hoofd houden wanneer je buiten bent, zonder dat je moet vrezen voor verkeer. Met Ambient Sound Control kan je de ingebouwde microfoons juist niet het geluid blokkeren met active noise-cancelling, maar juist het geluid van buiten versterken. Daarbij zullen we wel aanraden om niet met muziek aan op de fiets te stappen, maar zonder muziek of ander geluid aan is het bijna alsof je geen dichte koptelefoon op je oren hebt.
Je kan ook Adaptive Sound Control activeren, waarbij de XM4 automatisch detecteert met welke actie je bezig bent - zoals aan het wandelen of zitten in een stoel - en op basis daarvan Ambient Sound of noise-cancelling inschakelt.
sony wh 1000xm4 foto 5f1607430359

Van je favoriete muziek naar een goed gesprek

Sony heeft er bovendien aan gewerkt om ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk kan wisselen tussen een moment voor jezelf en een gesprek met een collega, familielid of een conducteur die om je kaartje vraagt. Voor die situaties zijn er een aantal nieuwe functies toegevoegd. Zo kan je je hand op de rechter oorschelp leggen - de oorschelp met touch controls erin voor het pauzeren en overslaan van nummers of het opnemen van een telefoontje - om alle noise-cancelling meteen uit te schakelen en je audio ook zachter te zetten. Wanneer je je hand weer weghaalt zal alles weer zonder vertraging teruggaan naar je normale instellingen. Een handige functie die we vaker gebruiken dan we hadden gedacht.
Dat kan alleen niet gezegd worden over de nieuwe Speak-to-Chat functie. De Sony WH-1000XM4 zal als je die feature activeert naar je stem luisteren en zodra je stem wordt geregistreerd, zal de muziek of andere media gepauzeerd worden en stemmen in de omgeving worden versterkt. Wanneer de koptelefoon vervolgens jouw stem niet hoort voor een bepaalde tijd, dan zal de muziek weer geactiveerd worden. Een handige functie in theorie, maar in praktijk is het vaker vervelender dan handig. Wanneer je bijvoorbeeld even kucht of binnensmonds scheldt dan pauzeert plotseling je muziek. En als je juist een gesprek wil beginnen dan kan het weer voorkomen dat je stem niet wordt geregistreerd. Daarmee is Speak-to-Chat een functie die wij al snel weer hebben uitgeschakeld.
De laatste nieuwe functie wordt geïntroduceerd met de eerder besproken sensor in de linker oorschelp. De sensor zal namelijk kijken of je de Sony WH-1000XM4 wel daadwerkelijk op je oren zitten. Wanneer je de koptelefoon af doet of de linkerkant van je oor af tilt, dan zal direct je muziek of andere audio worden gepauzeerd. Zet de koptelefoon weer op en alles gaat automatisch weer verder. De sensor vervult ongeveer dezelfde functie als Speak-to-Chat, maar je hebt er meer controle over en het werkt vlekkeloos.
Detecteert de sensor bovendien voor 15 minuten geen oren, dan wordt de koptelefoon automatisch uitgeschakeld. Je hoeft je al geen zorgen te maken over de accuduur met 30 uur in de meest ongunstige situatie - muziek en ANC aan - maar met de nieuwe functie al helemaal niet. Na een complete werkdag met muziek aan had de accu nog 80 procent van de energie over.
sony wh 1000xm4 foto 6f1607430404

Sony WH-1000XM4 Review - Kleine, maar gouden veranderingen

Op het eerste gezicht heeft Sony niet veel aanpassingen gemaakt ten opzichte van de WH-1000XM3 met haar nieuwe ANC vlaggenschip. Het is dan ook zeker de vraag of het waard is om de overstap te maken naar de XM4, als je het vorige model al in huis hebt. Daarbij zal je moeten afvragen of de nieuwe features de aankoop het waard zijn. Met een adviesprijs van 341 euro is de Sony WH-1000XM4 dan ook zeker niet goedkoop.
Ben je alleen in de markt voor een nieuwe active noise-cancelling koptelefoon en wil je het beste van het beste, dan ben je met de XM4 aan het juiste adres. De geluidskwaliteit is van hoge kwaliteit, mits je de moeite doet om het EQ profiel aan te passen. De toevoeging van multipoint connection is bovendien zeer nuttig als je geregeld twee apparaten simultaan gebruikt. En dan heb je ook nog de nieuwe en handige features als Adaptive Sound Control, de sensor en de touch functionaliteiten. Sony was al heer en meester op het gebied van ANC gecombineerd met een sterk geluid en die positie heeft het bedrijf nu alleen nog maar steviger in handen.
Cijfer: 8.8