Sony WF-1000X Review - Volledig draadloos genieten!

  Iedereen kent het wel: je reikt met je hand naar je oordopjes en jawel hoor, je ziet dat er een of andere zeemansknoop van is gemaakt in je broekzak. Sony heeft daar een oplossing voor, en hoe goed deze werkt lees je in de Sony WF-1000X review!

  De WF-1000X oordopjes zijn de eerste compleet draadloze oordopjes van Sony. Het zijn tevens de eerste volledig draadloze oordopjes met noise cancelling mogelijkheden. Naast deze optie beschikken de oortjes over een voice assistent en de optie om handsfree te bellen. De WF-1000X is Sony's antwoord op de AirPods van Apple, maar hoe goed heeft Sony het draadloze concept uitgewerkt? Wij zochten het uit.

  Wanneer je de WF-1000X binnen hebt, krijg je een mooi doosje voorgeschoteld. Schuif het karton met de foto en specificaties erop geprint eraf, haal het Sony kapje weg en je krijgt de oortjes, meerdere oordopjes in verschillende formaten en een oplaaddoosje te zien. Vanaf dan kan de pret bijna beginnen. De in-ear oortjes moeten eerst opgeladen worden, een taak voor het meegeleverde oplaaddoosje.

  De oortjes moet je goed klikken in het handige doosje en via een bijgeleverde USB kabel is dit doosje dan op te laden. Het lampje op het doosje gloeit dan rood, evenals de uiteinden van de oortjes. De oortjes zijn via het opladen met de kabel na anderhalf uur volledig opgeladen, evenals de oplaaddoos zelf. Deze oplaaddoos is dan om en nabij twee keer in staat om de oortjes volledig op zichzelf op te laden.

  Sony WF-1000X review - Oortjes en oplaadhoes

  Even uitvogelen

  Als de oortjes eenmaal opgeladen zijn, ben je in staat om je af te sluiten van de wereld. Op het linker oortje zit de aan- en uit knop. Houd deze even ingedrukt, en het oortje begint aan het uiteinde een blauw licht te geven. Via NFC is het dan ontzettend makkelijk om de oortjes te koppelen met Bluetooth; houd je telefoon simpelweg tegen het doosje aan en de apparaten verbinden met elkaar.

  Wanneer je beide oortjes in hebt gedaan, en je dan hemelse muziek verwacht in beide oren, kom je toch even van een koude kermis thuis. Het rechter oortje moet namelijk ook handmatig ingeschakeld worden via het knopje aan de zijkant. Nadat ook deze oplicht, kan de pret beginnen. Het geluid wat de oortjes produceren is namelijk zeer helder en scherp. Je hoort alle klanken uit je muziek prachtig en mocht je minder goede oortjes gewend zijn, dan gaat er een wereld voor je open.

  Alles klinkt gewoon kraakhelder wanneer het goed loopt. De oortjes zitten heel fijn in je oor als je de juiste dopjes gebruikt en er zitten genoeg formaten bij, dus dat moet goed komen. Daarnaast is de bas ook erg fijn en kun je zelf regelen hoe je het geluid wilt horen. Je hebt namelijk de optie tussen noise cancelling, ambient sound en off.

  Sony WF-1000X review - Geopend doosje van de Sony WF-1000X

  Stoorzender in de hemel

  De geluidskwaliteit van de oortjes is heel tof en de afwezigheid van draadjes is helemaal fijn. Je kunt het geluid van de oortjes ook eigen maken door de app te downloaden en opties als noise cancelling te gebruiken. De noise cancelling optie zit al verwerkt in de kleine apparaatjes en deze zorgt ervoor dat je nog minder van de buitenwereld hoort en meer van je eigen mediakeuze.

  Met de ambient sound optie hoor je de buitenwereld beter, waardoor je sneller hoort wanneer iemand tegen je praat en waardoor je, in tegenstelling tot de noise cancelling optie, wel gevaar van de buitenwereld hoort. Zo ben je wel alert als één van die geniepige fietsers door rood fietst en je bijna van je sok rijdt. Via de app zijn deze opties nog beter te regelen en haal je echt alles uit de WF-1000X.

  Het regelen van de opties via de oortjes zelf kan alleen wel even irritant zijn. Het stemmetje binnen de oortjes onderbreekt abrupt je muziek met de naam van de optie wanneer je iets veranderd en het blauwe lichtje van het oortje gaat meerdere keren aan en uit na een aanpassing. Mensen die tegenover je zitten kunnen dus wel even afgeleid worden door de lichtshow die van je oren afkomt en dat is niet wenselijk als je onopvallend wilt genieten.

  Sony WF-1000X review - Oortjes en oplaadhoes

  Dure oortjes, niet geheel zonder kuren

  Het geluid van de oortjes mag dan van uiterst hoge kwaliteit zijn, de apparaten zijn niet geheel zonder enkele kuren. Dit ligt ook deels aan de technologie van nu, zoals het feit dat filmpjes vanwege Bluetooth qua geluid achterlopen. Hierdoor is het toch een stuk minder fijn om te kijken naar bijvoorbeeld YouTube of Facebook-videos. Opmerkelijk genoeg loopt het geluid niet achter wanneer alleen het linker oortje aan staat.

  Daarnaast valt het signaal soms deels weg en heb je even geen of minder goed geluid in één of twee oortjes. Dit kan soms urenlang niet voorkomen, maar het kan ook binnen tien minuten een paar keer gebeuren. Tijdens het lopen leken de apparaten er wat meer last van te hebben. Gelukkig kun je er via de app wel voor kiezen om een beetje geluidskwaliteit op te offeren voor een stabielere verbinding.

  Voor een lange trip zijn deze oortjes ook niet geheel geschikt. De maximale batterijduur met het afspelen van muziek is namelijk maar drie uur. Als je dan alleen het oplaaddoosje bij je hebt duurt het dan drie uur voordat de oortelefoons weer volledig zijn opgeladen. Het doosje kan dit ongeveer twee keer doen voordat deze ook opgeladen moet worden. Deze relatief korte batterijduur kan toch erg nadelig zijn voor lange reizen.

  Sony WF-1000X review - Sony WF-1000X

  Sony WF-1000X review - Draadloos, maar in de knoop met zichzelf

  Het geluid dat de Sony WF-1000X produceert is ontzettend goed. Het feit dat de oortjes geheel draadloos zijn, blijft ook erg fijn, maar voor een prijskaartje van 170 euro mag je ook kwaliteit verwachten. Er zijn toch meerdere dingen die ervoor zorgen dat de apparaatjes niet altijd even lekker werken. Ook de combinatie met de app loopt niet geheel vlekkeloos, want na meerdere pogingen wordt de vertoonde update voor de oortjes nog niet uitgevoerd.

  Het feit dat Bluetooth niet lekker loopt met videos en dat het geluid nog (deels) kan wegvallen, kan ook nog wel eens voor irritatie zorgen. Een batterijduur van drie uur is ook niet ideaal, maar daarentegen is het oplaaddoosje wel erg handig. Als je niet zo lang weg hoeft en de Sony WF-1000X werkt op de gewenste manier, dan is het toch echt wel genieten geblazen met het geluid dat deze oortjes produceren.

  7

  De plus- en minpunten

  • Compleet draadloos
  • Zeer heldere klanken
  • Fijne bas
  • Handig oplaaddoosje
  • Videogeluid loopt achter
  • Verbinding valt soms (deels) weg
  • Korte batterijduur

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.