Sony MDR-XB950N1 Review - Achtergrondgeluid verruild voor extra bas

  Iedereen die al reizend muziek luistert kent het wel: je gaat zitten en zet je headset op om je soundtrack voor de dag te starten. Maar nog tijdens de intro wordt je muziek vervuild met het gesprek van degene naast je. Sony heeft met deze draadloze over-ear koptelefoon de oplossing voor je. Lees het in deze Sony MDR-XB950N1 Review!

  De Sony MDR-XB950N1 over-ear koptelefoon heeft namelijk vrijwel alles om je muziekervaring aangenamer te maken, of je nou in de trein zit of thuis op de bank ligt. Maar laten we bij het begin beginnen: de inhoud van de doos. De MDR-XB950N1 wordt standaard geleverd met een 3,5mm aansluitkabel van 1,2 meter, een mini-USB oplaadkabel, een eenvoudige opbergtas en een duidelijke, maar beknopte handleiding.

  Sony MDR-XB950N1 review

  Robuust en betrouwbaar

  Het is een complete set waarmee je direct vooruit kan zonder extra accessoires bij te hoeven kopen. Maar de ster is natuurlijk de koptelefoon zelf. De draadloze koptelefoon kost je 200 euro en daarmee behoort hij in het middensegment van Sony’s line-up. Het is een behoorlijke smak geld voor sommigen, maar dan heb je ook een behoorlijk sterke headset.

  Direct als je de headset van slechts 290 gram uit de doos haalt, weet je dat je met kwaliteit te maken hebt. Sony heeft de MDR-XB950N1 gemaakt uit dik plastic met een matte afwerking die de headset stijlvol maakt. De oorschelpen en de beugel zijn uitgerust met leren kussens die aangenaam op je hoofd en oren aansluiten. Dit zorgt ervoor dat ook na uren gebruik de headset lekker blijft zitten en je oren niet vuurrood en branderig onder de schelpen vandaan komen.

  De beugel van de headset is aan de binnenkant voorzien van stevig metaal wat ervoor zorgt dat hij degelijk aanvoelt en mooi in vorm blijft. En om de headset op ieders hoofd te laten passen is de beugel verstelbaar in lengte en kunnen beide oorschelpen gedraaid worden. Een klein nadeel dat hier wel voorbij komt is dat de beugel door het metalen geraamte altijd in dezelfde vorm blijft staan. En dat betekent een flinke bolling die niet altijd op je hoofd aansluit.

  Sony MDR-XB950N1 review

  Laat die telefoon maar in je zak zitten

  Ondanks dit puntje zorgen de kussens op je hoofd en tegen je oren dat de MDR-XB950N1 comfortabel zit. En het comfort stopt niet bij het draaggemak. De draadloze koptelefoon beschikt over Bluetooth en NFC waarmee je de headset eenvoudig aan geschikte apparaten zoals een telefoon kunt koppelen. Voor koppelen via NFC is namelijk slechts een tikje van je telefoon tegen de oorschelp van de headset nodig.

  Een kind kan de was doen. En datzelfde geldt voor de bediening van de headset. Deze geeft je namelijk de mogelijkheid om bijvoorbeeld je Spotify playlist te bedienen zonder je telefoon aan te raken. Op ieder van de oorschelpen heeft Sony de headset aan de onderkant voorzien van enkele knoppen en aansluitingen.

  De aan/uit knop, de Bass Boost knop en de noise cancelling-knop zitten op de linkerschelp bij de mini-USB en 3.5mm aansluiting. De rechterschelp is voorzien van de Play/Pause knop en de volumetoetsen. Het is een redelijk logische indeling, al is het vreemd dat de Bass Boost knop niet bij de andere volumetoetsen zit.

  In het begin zal je even aan moeten wennen aan alle knoppen, maar al snel heb je de bediening van de headset onder de knie. Je telefoon komt er niet meer aan te pas, tenzij je een andere afspeellijst wil opstarten of even met de app, waar we later in deze recensie op terugkomen, wil spelen.

  Sony MDR-XB950N1 review

  Niet voor vioolconcerten

  Sony’s draadloze headset presteert dus op het gebied van gebruiksgemak en design erg goed. Maar hoe zit het met de techniek die Sony in zijn headset verwerkt heeft? Want hoe tof de headset ook mag ogen, en hoeveel opties er ook op zitten, als hij niet goed werkt schiet je er niks mee op. Gelukkig presteert de headset ook op dat gebied prima.
  Om te beginnen duurt het ongeveer zeven uur voordat de headset voorzien is van een volle accu. Maar daarna kun je wel ruim 22 uur vooruit. Dus als je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat lekker met je headset op wil zitten, levert dat geen problemen op.

  Maar de MDR-XB950N1 is helaas niet geschikt voor ieder genre. De 40mm drivers in de oorschelpen zorgen voor een behoorlijk basrijk geluid, maar de wat hogere tonen zijn een ondergeschoven kindje. Want waar de bas echt fantastisch klinkt, zeker met de Bass Boost ingeschakeld, klinken hogere tonen juist wat doffer.

  Bijvoorbeeld soundtracks van films als Lord of the Rings, waar violen en hogere stemmen in voorkomen, komen niet heel goed uit de verf. Maar als je naar de soundtrack van Tron: Legacy, games als Call of Duty, of gewoon naar dance, hip hop of dergelijke muziek luistert, weet je niet wat je hoort. De bas die Sony je schedel in pompt verrijkt je muziekervaring op deze vlakken als geen ander.

  Sony MDR-XB950N1 review

  Lekker in je bubbel

  Met de gratis Headphones Connect app die Sony je biedt kun je ook de geluidsinstellingen wat aanpassen. Zo kun je kiezen voor een concertzaal geluid of juist het geluid van een club. Daarnaast kun je hier de bas via een eenvoudig schuifje harder of zachter zetten. Een leuke optie, maar je mist hier wel een echte equaliser die alle settings omvat.

  Via deze app kun je ook de noise cancelling aan of uitzetten, net als via de knop op de headset zelf. Deze optie zorgt ervoor dat je echt in een afgesloten wordt van de buitenwereld wat betreft geluid. Heel af en toe komt er nog een geluidje doorheen, maar het meeste wordt uitgefilterd. Denk hierbij aan het geluid van de motor van de trein of dat gesprek dat naast je gevoerd wordt, je hebt er geen last meer van.

  Helaas kun je niet instellen hoe sterk de noise cancelling is zoals bij de Sony WF-1000X oordopjes, maar is deze optie beperkt tot het aan of uitzetten. Factoren zoals de wind blijf je daarnaast nog horen, terwijl de headset ander geruis prima uitfiltert.

  Sony MDR-XB950N1 review

  Sony MDR-XB950N1 Review – Ietwat uit balans door de bas

  Ondanks de kleine misser op het gebied van noise cancelling en de beknopte app is de Sony MDR-XB950N1 een behoorlijk indrukwekkende koptelefoon. Hij voelt degelijk aan, is gebruiksvriendelijk en is heerlijk comfortabel. Tegelijkertijd is het een headset waar je mee gezien mag worden.

  Maar de hogere tonen komen helaas niet altijd goed over, terwijl de bas echt fantastisch binnenkomt. De headset die je voor 200 euro jouw eigendom mag noemen, is desondanks zeker een aanschaf waard, zeker voor bas liefhebbers.

  8

  De plus- en minpunten

  • Voelt erg degelijk aan
  • Stijlvol en comfortabel
  • Indrukwekkend lange accuduur
  • Bas is fenomenaal goed
  • Noise cancelling onderdrukt niet alle geluiden
  • Hoge tonen komen soms niet lekker over

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.