Sony HT-X8500 Soundbar Review - Klaar voor de thuisbioscoop!

  Naast de grote held uit Uncharted of Tomb Raider staan alsof je er daadwerkelijk bij bent. Dat is de droom als je een film kijkt of een toffe game aan het spelen bent en niets sleept je zo goed de wereld binnen als goed geluid. In onze Sony HT-X8500 soundbar review kom je erachter of die droom wordt waargemaakt.

  Er is een delicate balans als het gaat om geluid in huis. Aan de ene kant wil je alles zo goed mogelijk horen als je een film opzet of aan het gamen bent, aan de andere kant wil je geen ruzie met de buren omdat je speakers harder staan dan bij een rockconcert. Gelukkig streeft Sony met haar nieuwe HT-X8500 soundbar om voor balans te zorgen en in onze Sony HT-X8500 soundbar review lees je of die gevonden wordt.

  Elegante verschijning

  Op het eerste gezicht oogt het 400 euro-kostende bakbeest zowel indrukwekkend als elegant. Met een glanzend zwarte afwerking past deze in vrijwel elk interieur en staat deze keurig netjes onder de televisie. De soundbar zelf is vrij slank en heeft tactische plekken voor de benodigde aansluitingspoorten, waardoor je de kabels gemakkelijk weg kunt werken.

  Je zou misschien denken dat de soundbar wat klein is, maar dat valt eigenlijk best wel mee. De soundbar is een bijna een meter in lengte en lijkt dan ook eigenlijk alleen in verhouding met een televisie van meer dan 55 inch wat klein. Ook dient het ‘kleinere’ formaat ook een functie, want hierdoor steekt deze niet boven de schermranden van je televisie uit, mocht je je tv niet aan de muur hebben hangen.

  Zodra de soundbar is aangesloten, start deze bij het aanzetten van de tv automatisch op waarna het geluid via de soundbar de kamer vult. Daar blijft het alleen niet bij, want je hebt bij het aansluiten ook de optie om bijvoorbeeld nog een Blu-Ray speler tussen de tv en de soundbar te hangen. Hierdoor werken de twee als het ware samen wanneer het aankomt op het afspelen van een film als Avengers: Infinity War. Als laatste is er ook nog de optie om via Bluetooth met de soundbar te verbinden, waardoor je al je offline muziek gemakkelijk kunt streamen.

  Sony HT-X8500 Review - Sony

  Festivals en concerten

  Laat het uiterlijk je niet voor de gek houden, want het geluid van de soundbar is niet mis. Sterker nog, verbaas je er niet over als je op festivals en concerten geen speakers meer ziet in de toekomst, maar juist soundbars. Deze weet het volume net zo hard te knallen als menig concert, dus je hoeft zeker niet bang te zijn dat het geluid te zacht staat.

  Het draait alleen niet alleen puur om hoe hard het volume wel niet is, maar ook om de kwaliteit daarvan. De soundbar ondersteunt de nieuwste HDCP-standaards, waardoor je al je 4K-content inclusief HDR zonder problemen kunt doorsturen via de speaker. De grote standaarden als Dolby Vision, HDR10 en Hybrid Log Gamma worden ondersteund, waardoor je dus geen zorgen hoeft te hebben bij het afspelen van al je media met de soundbar onder de televisie.

  In combinatie met de ingebouwde dubbele subwoofers die er mede voor zorgen dat basgeluid goed tot zijn recht komt, heb je dan ook al snel het gevoel alsof je in de bioscoop zit. Voor een soundbar zonder externe subwoofer klinkt die bass dan ook uitstekend. Datzelfde basgeluid kan afhankelijk van de audio-stand soms alleen wel een tikje overheersend zijn in de game-stand bijvoorbeeld. Dan zet je het volume in de late uurtjes wat toch wat sneller omlaag, maar vaak zal het niet voorkomen.

  Sony HT-X8500 Review - Sony

  Thuisbioscoop

  Handiger is om dan over te schakelen naar de Vertical Sound-stand, want dan krijg je het beste geluid dat de soundbar te bieden heeft. Dankzij een combinatie van de Vertical Sound Engine en Dolby Atmos weet de HT-X8500 verrassend goed het bioscoopgevoel te ervaren. Het is duidelijk te merken dat het volume je van meerdere kanten opzoekt, terwijl al het geluid toch daadwerkelijk uit die ene soundbar onder de tv komt.

  De soundbar creëert als het ware een soort bubbel van geluid die doet lijken alsof het geluid van alle kanten komt. Stap je uit die bubbel, merk je ook daadwerkelijk dat het geluid uit één richting komt. Dat niet alleen, het geluid lijkt ook gelijk een stukje zachter te zijn als je uit de bubbel komt. Iets waar de buren wel blij van zullen worden.

  Sony HT-X8500 Review - Sony

  Gebruiksvriendelijk bakbeest

  Waar de buren wat minder blij van zullen worden is de variatie in het aantal verschillende modi. Jij als gebruiker kunt de soundbar voor alles gebruiken. Gamen, muziek, sportwedstrijden en ga zo maar door. De soundbar heeft een gebalanceerde mix voor ieder type, waardoor je altijd optimaal geluid ervaart en is met één druk op de knop gedaan. Dit maakt de soundbar niet alleen een bakbeest, maar ook nog eens vriendelijk in gebruik.

  Wat het gebruiksvriendelijke karakter ook versterkt is de aansluiting zelf. Naast dat die gemakkelijk weg te werken is, kun je in de tijd dat je een kop koffie zet de volledige aansluiting rond hebben. HDMI aansluiten, stekker in het stopcontact (en misschien nog een optische kabel) en klaar is Kees.

  Alleen is het wel jammer dat de aangeraden HDMI-kabel niet meegeleverd wordt in de doos. De soundbar kost toch 400 euro, waardoor je zou verwachten dat alle onderdelen ook daadwerkelijk geleverd zouden worden, zodat het omkijken minimaal is. Helaas is dat niet het geval en zal je die apart nog moeten aanschaffen.

  Sony HT-X8500 Review - Sony

  Sony HT-X8500 Soundbar Review - Ongeëvenaard

  Dat je een HDMI-kabel nog apart in huis moet halen voor een bakbeest dat al 400 euro kost is erg vreemd. Anders dan dat is er niet veel te klagen over het bakbeest van Sony. Met haarscherp geluid en een scala aan op maat gemaakte audio-standen voor iedere situatie is deze soundbar van alle gemakken voorzien. Misschien nog wel beter zijn de twee subwoofers die voor sterk basgeluid zorgen waardoor muziek heerlijk klinkt.

  De ware uitblinker is de Vertical Sound-stand die in combinatie met Dolby Atmos voor een bioscoopervaring zorgen. Deze haalt het beste uit de soundbar als het op geluid aankomt dankzij een speciale geluidsbubbel. Combineer dit alles met het feit dat de soundbar stijlvol in ieder decor past en je hebt een soundbar die je zo snel mogelijk in huis wil halen.

  9

  De plus- en minpunten

  • Stijlvol design
  • Glashelder geluid (dat lekker hard kan)
  • Goed basgeluid
  • Dolby Atmos
  • Variatie in modi
  • Gebruiksvriendelijke aansluiting
  • 400 euro, maar zonder HDMI

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.