Sonic Boom Rise of Lyric Review - Ronduit slecht

Review
zondag, 21 december 2014 om 11:13
xgn google image
‘De slechtste Sonic game ooit!’ Zo wordt Sonic Boom Rise of Lyric bestempeld door verschillende media. Kan het echt zo erg gesteld zijn met onze favoriete blauwe egel, of overdrijft iedereen gewoon? Je kunt het lezen in onze Sonic Boom Rise of Lyric review.
In Sonics voorlopig laatste exclusieve avontuur op de Wii U nemen Sonic en zijn vrienden Tails, Knuckles en Amy het op tegen de kwaadaardige Lyric. Eeuwige Sonic-hater Dr. Eggman is ook van de partij, maar hij moet het met een bijrolletje doen. Lyric is namelijk veel slimmer dan de dokter en weet daardoor de helden veel meer tot last te zijn.
In een historisch tombe lopen de vier personages bij toeval de verborgen crypte van Lyric binnen. Lyric is na duizenden jaren weer op vrije voeten (of ja, Lyric is een slang, dus hij heeft eigenlijk geen voeten) en zet meteen zijn plan voort om alle levende wezens te vermoorden en te vervangen met robots.
Sonic boom rise of lyric review sonic tails knuckles amy

Oogrollend slechte humor

Dat zien Sonic en co natuurlijk niet zitten, en dus gaan ze op zoek naar de Chaos Crystals om Lyric opnieuw gevangen te zetten. Dit verhaal wordt overgebracht via cutscenes die overlopen van de ‘humor’. Humor moet echt tussen haakjes, want de grappen zijn zo oogrollend slecht dat je de karakters al vrij snel niet meer kunt uitstaan.
Constant roepen de vier complimentjes naar elkaar om de stomste dingen. 'Wow wat kun je goed ringetjes' verzamelen of 'wow wat heb je die vijand goed in elkaar geslagen. Dat zijn dingen die je sowieso doet en dus geen enkele moeite kosten. Het zijn daarnaast steeds dezelfde teksten waardoor ze hun impact al helemaal verliezen.

Enkel voor jonge gamers

Dit heeft allemaal te maken met de makeover die Sonic en zijn vrienden hebben gekregen. Er is een nieuwe televisieserie over de blauwe egel gemaakt waarin de karakters een ander uiterlijk en gedragspatroon hebben gekregen. Dit hebben de makers waarschijnlijk gedaan om de club aantrekkelijker te maken voor kinderen.
Sonic Boom Ryse of Lyric lijkt dan ook specifiek gemaakt te zijn voor een jonge doelgroep. Sonic-fans van het eerste uur kunnen beter wegrennen van de game, want voor hen is er niets positiefs te zoeken in Ryse of Lyric. Het spel is veel te makkelijk voor ervaren gamers en van de originele Sonic gameplay is maar weinig terug te vinden.
sonic boom rise of lyric review tails valt aan van afstand

Platformen zonder controle

Rise of Lyric is voor het overgrote deel een 3D platformer. Alle vier de personages lopen door een hubwereld van waaruit ze verschillende levels kunnen starten. Die levels veranderen de gameplay een beetje. Zo zijn er secties die je in 2D speelt, stukjes zoals de ouderwetse Sonic games en gedeeltes waarbij je enkel hoeft te vechten.
Aan variatie geen gebrek dus. Het is alleen jammer dat geen enkel gedeelte ook maar enige kwaliteit weet te vertonen. Het 3D platformen gaat erg moeizaam door een trage reactietijd en een slechte camera waardoor je te weinig controle hebt over de karakters. Bij platformgames heb je juist precisie nodig om op het juiste moment te kunnen springen en landen, maar die is in Sonic Boom Ryse of Lyric niet aanwezig.
De klassieke Sonic-gameplay wordt ook absoluut geen eer aangedaan. Terwijl Sonic op topsnelheid rent, heb je vrijwel geen controle meer. Soms moet je obstakels ontwijken, maar hier heb je vaak geen kans voor omdat deze gameplay in 3D heel desoriënterend is. De camera schiet alle kanten op waardoor je niet meer weet wat boven of onder is.
sonic boom rise of lyric review amy slingert in het rond

Vier verschillende karakters

Je kunt zelf kiezen of je met Sonic, Tails, Knuckles of Amy speelt. Je kunt wisselen wanneer je wilt, al zijn er een aantal gedeeltes waarbij een deel van de groep gesplitst wordt. Ieder karakter heeft zo zijn eigen trekjes waardoor hij of zij aantrekkelijker is voor bepaalde levels. Sonic kan zijn befaamde spin dash doen, Tails kan met zijn staart eventjes in de lucht blijven zweven en van een afstand vijanden aanvallen, Knuckles is de sterkste van de groep en kan muren en daken beklimmen en Amy kan drie keer achter elkaar springen en op dunne balkjes balanceren.
Van die vier is Sonic het meest waardeloos. Hij blinkt nergens in uit en voor de snelste egel ter wereld is hij tergend traag. Sonic loopt even snel als de rest van de karakters en zijn spin dash werkt maar voor een paar meter. Je zult dan ook voornamelijk met de andere karakters spelen.
Met de driedubbele jump is Amy het beste personage voor random exploratie. Doordat Knuckles beduidend sterker is dan de rest gebruik je hem zodra je moet vechten. Tails heeft nog zijn nut als je van een afstandje vijanden wilt aanvallen. Enkel het hoofdpersonage, Sonic, valt compleet buiten de boot.

Nog meer problemen

Dus Sonic Boom Rise of Lyric is een game met een slecht verhaal, vervelende karakters en oninteressante gameplay. Daar kunnen we ook nog belabberde graphics aan toevoegen. Als Sonic Boom in plaats van op de Wii U op de GameCube was verschenen hadden de graphics nog wel gekund, maar anno 2014 zijn we toch echt beter gewend.
Dat geldt trouwens ook voor de stabiliteit van het spel. Bugs vliegen je om de oren, de karakters blijven continu achter dingen steken of lopen door elkaar heen. Tijdens de snelle stukken is de framerate van een dusdanig laag niveau dat het echt storend is.
sonic boom rise of lyric review amy knuckles en tails

Sonic Boom Rise of Lyric review – Ronduit slecht

Een hele hoop problemen dus voor Sonic Boom Rise of Lyric. Er lijkt geen einde te komen aan de waslijst met dingen die er mis zijn. Het verhaal stelt niets voor en is met moeite aan te horen door de tergend slechte grappen die continu gemaakt worden. Storender is de gameplay die vaak gewoon niet doet wat jij wilt.
Technische mankementen maken het lijstje compleet. Voor kinderen kan Sonic Boom Rise of Lyric nog wel voor wat vermaak zorgen, maar zelfs voor hen zijn er meer dan voldoende alternatieve games beschikbaar die het veel beter aanpakken. Gamers die een toffe 3D Sonic game verwacht hadden, zullen nog wat langer moeten wachten, want Sonic Boom is gewoon ronduit slecht.
Cijfer: 3