Shaun White Snowboarding: World Stage Review

  De sneeuw was de laatste paar dagen door heel Nederland te zien, en we hoorden al een hoop gejammer om ons heen over het witte spul. Weet Shaun White Snowboarding: World Stage je toch enthousiast te krijgen, of heb je sneeuw nu echt voor goed verbannen?

  Een opvolger van het eerste deel
  Bijna iedereen is wel bekend met het eerste deel van Shaun White Snowboarding op de Wii, wat er dankzij het Balance Board voor zorgde dat je een heel leuk spel in handen had, dat op een aantal punten ook nog eens het realisme goed wist te benaderen. Dit zeker in tegenstelling tot een aantal andere snowboard games zoals Family: Ski & Snowboard. Duidelijk mag zijn dat Ubisoft dit graag wilde herhalen in de nieuwste Shaun White game.

  Dat het een herhaling is, wordt al gelijk duidelijk doordat er een heel hoop bekende elementen terugkomen uit Shaun White Snowboarding: Road Trip. Echt nieuwe toevoegingen kent het spel ook niet en de belangrijkste nieuwe optie zie je dan ook terug in de besturing. Het gaat hier om de toevoeging van Wii Motionplus! die helaas niet echt optimaal te noemen is.

  Je kunt namelijk naast de twee standaard besturingen, ook tricks maken door middel van het draaien van je Wiimote op het moment dat de Wii Motionplus! bevestigd is. Alleen komt die niet echt lekker uit de verf, doordat het veel te vaak mis gaat. Eindelijk weer een game met Wii Motionplus! is dus fijn, maar helaas toch mislukt.

  Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 125630Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 125631Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 125628

  Vaarwel vrienden, welkom wereldreis
  In Shaun White Snowboarding: Road Trip ging je, zoals de naam al zegt, op Road Trip en dat deed je met je vrienden. Zo bezocht je verschillende toernooien om de beste snowboarder te worden, en meestal ging dit je goed af.

  In Shaun White Snowboarding: World Stage is dit heel anders. Je laat namelijk al heel snel je vrienden achter om op wereldtour te gaan. Je zult zo aan verschillende internationale toernooien deelnemen en doordat je alleen op pad gaat, zul je onderweg vrienden moeten maken. Dit gaat je goed af, want op de verschillende plekken waar je komt zul je verschillende mensen ontmoeten waartegen je een race kunt doen.

  Iedere bekende waarmee je een wedstrijd rijdt zal verschillende kenmerken hebben, en het is dus van belang dat je voor de wedstrijd goed kijkt tegen wie je het opneemt. Je winst kan hier namelijk vanaf hangen. Gelukkig valt het spel tijdens deze wedstrijden niet te snel in de herhaling, en eentonig is een woord dat absoluut niet in het woordenboek van Shaun White voorkomt.

  Het meest bekende aan de wereldreis zal nou net het ongelovige gedeelte zijn. Er zijn namelijk een aantal grote banen opgezet in wereldsteden zoals Parijs en Londen. Misschien dus niet helemaal geloofwaardig, maar wel heel leuk om te doen.

  Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 125632Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 125633Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 125629

  Vele tricks en trick events
  De afwisseling in Shaun White Snowboarding: World Stage wordt geleverd door de mogelijkheden die je onderweg hebt, en de verschillende soorten events die je kunt doen. Beide zijn goed en uitgebreid uitgewerkt en geven een een positieve draai aan het spel. Uiteraard kunnen we in deze recensie niet alles behandelen dus we gaan in op een paar korte tricks en events.

  De halfpipe is waarschijnlijk voor iedereen de meest bekende, en ook in Shaun White Snowboarding: World Stage vinden we deze terug. Zowel als los event als stunt die je onderweg kunt nemen als je naar beneden glijdt. Een andere zeer bekende stunt is de Big Air, waarin je grote sprongen kunt maken om zo een hoop punten te pakken te krijgen.

  Een andere is bijvoorbeeld het Jib Event. Hierin moet je zoveel mogelijk glijden over railings en randjes, om zo ook weer een hoop punten te pakken te krijgen. Punten krijgen is sowieso het belangrijkste in dit spel.

  Punten, punten, punten....
  In de meeste games gaat het vaak om het zo snel mogelijk aan de finish komen, maar hoe eerder je bij de finish komt in Shaun White Snowboarding: World Stage hoe minder punten je hebt en dat is nou net wat je niet wilt. In het spel draait het nou eenmaal om punten verzamelen en dit kun je onderweg doen.

  Het krijgen van punten is redelijk simpel te noemen, omdat iedere truc die je succesvol uitvoert je al een aantal punten oplevert. Uiteraard krijg je meer punten voor grotere en moeilijkere tricks, maar dat neemt niet weg dat een hoop makkelijkere trucs niet lonen. Het verschil zit hem vaak in de berg, en de soort mogelijkheden die je onderweg krijgt. Als je een schans krijgt kun je vaak moeilijkere stunts doen dan in een halfpipe.

  Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 114899Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 125627Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 114898

  Nog meer besturing
  In het begin van de recensie hadden we het al over de besturing die je in Shaun White Snowboarding: World Stage op drie manieren kon gebruiken. De Wii Motionplus! besturing was niet optimaal, maar de andere twee die je al uit Shaun White Snowboarding: Road Trip kent zijn beide weer even goed uitgewerkt.

  Allereerst de besturing met je Wiimote. Die werkt goed doordat je zelf kunt bepalen wanneer je wat doet, en je kunt ook zonder enige ervaring op het board gaan staan. Het Balance Board werkt ook goed, alleen moet je wel een beetje ervaring hebben met snowboarden om dit langer vol te houden. Dit komt omdat je iets naar voren moet hangen om vooruit te komen, en dat kost redelijk wat energie. Verder werkt dit wel heel fijn, en alle bewegingen worden goed overgenomen en gepresenteerd op het beeld.

  De multiplayer in dit spel is ook zeker één van de leukere mogelijkheden, alleen de besturing wordt hier wel ingeperkt. Je kunt namelijk geen gebruik maken van het Balance Board omdat er maar één per keer aangesloten kan worden. Tevens is er geen online mogelijkheid, wat je heel erg in je plezier belemmert.

  Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 112802Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 112800Shaun White Snowboarding: World Stage Screenshot 112801

  Passende graphics en muziek
  Omdat Shaun White Snowboarding: World Stage een Wii spel is, wordt er toch wat minder van de graphics verwacht. Opvallend is dat deze in dit spel alleen verdacht goed zijn uitgewerkt, in tegenstelling tot de meeste Wii games. Doordat een beetje cartoonachtige graphics zijn gebruikt is dit natuurlijk wel iets makkelijker, maar dit past ook gewoon goed bij de verdere sfeer van het spel.

  Ook de omgevingen zijn zeker niet slecht te noemen. Het blijven natuurlijk graphics van een Wii game, maar als je door steden als Parijs en Londen heen board, dan heb je toch zeker het gevoel dat er tijd en moeite in bijvoorbeeld de Eiffeltoren is gestoken.

  De muziek kunnen we kort over zijn, want er is maar één muziek stijl die past en dat is punk. Dit is nou net ook de muziek die we terug horen in Shaun White Snowboarding: World Stage. Dus kort maar krachtig is de muziek goed te noemen. Ook de geluiden zijn goed, alleen had hier iets meer afwisseling in mogen zitten doordat je net iets te vaak dezelfde geluiden hoort.

  {mig:dPnpjr3WQHTS}

  Sneeuw niet beu, maar....
  Ondanks dat half Nederland ondertussen de sneeuw beu is, weet Shaun White Snowboarding: World Stage je toch zeker te boeien als je snowboardgames altijd al leuk hebt gevonden. Ook voor nieuwkomers is World Stage een leuk spel, alleen kan het af en toe wat vermoeiend zijn als je een langere tijd op het Balance Board staat. De graphics zijn voor een Wii game zeker ok en ook over het geluid mogen we niet klagen. De singleplayer is leuk, maar moeilijk als je geen ervaring hebt. De multiplayer is ook leuk, maar je kunt hier weer helaas geen Balance Board gebruiken. Alles samen genomen is Shaun White Snowboarding: World Stage een leuk spel, dat op alle punten net iets laat liggen, maar je wel een hoop sneeuwpret kan brengen.

  7

  De plus- en minpunten

  Shaun White Snowboarding: World Stage

  Verkijgbaar vanaf 12 november 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.