XGN Biografie: Way Forward Technologies

Article
door Limpie
maandag, 28 december 2009 om 18:00
xgn google image
Eind vorige maand verscheen de game A Boy and his Blob. Ondanks dat deze game er in eerste instantie redelijk kinderachtig uitziet, is het spel toch beloond met hoge cijfers. Wie is de ontwikkelaar achter deze game?
Een onbekende, maar toch al 20 jaar
De ontwikkelaar waar we het hier over hebben is Way Forward Technologies. Voor de meeste klinkt deze naam waarschijnlijk niet heel bekend, maar toch is de ontwikkelaar als twintig jaar bezig met het maken van games. Het begin ligt namelijk in 1990, het jaar dat John Beck Way Forward Technologies oprichtte.
Way Forward Technologies begon als grafisch ontwerper voor games, en dus nog niet als volledig ontwikkelaar. In de eerste jaren leerden wel een hoop grafisch vormgevers om games te kunnen ontwikkelen, om zo later verder te kunnen naar andere delen in de gamesindustrie. Echt bekende games waren er in de begin jaren echter nog niet van Way Forward Technologies.
Way Forward Technologies
The Muppets
Toch werd Way Forward Technologies wel al snel bekend want in 1994 ging het bedrijf een samenwerking aan met America Education Publishing. Hierdoor mocht Way Forward Technologies meewerken aan grafische vormgeving van bijvoorbeeld The Muppets. Ook Godzilla en The Scorpion King kwamen van Way Forward Technologies.
Op dat moment ontwikkelde Way Forward Technologies ook al verschillende games, maar eigen werk was niet bekend. Vooral werd de ontwikkelaar vanaf 1997 gebruikt als een ontwikkelaar die je kon huren. De eerste game die Way Forward Technologies helemaal zelf ontwikkelde was Shantae voor de Gameboy Color.
The Muppets
Nintendo DS
De mogelijkheden van de Nintendo DS zagen er voor Way Forward Technologies ook heel interessant uit, alleen kon de ontwikkelaar geen uitgever vinden die hun games wilden uitbrengen. Een jaar later vroeg THQ om de game Ping Pals te ontwikkelen, alleen de uiteindelijke game kreeg maar één positieve review. Toch was dit niet het einde voor Way Forward Technologies.
In de jaren tot 2008 ontwikkelde Way Forward Technologies onder andere Looney Tunes: Duck Amuck en Contra 4. Vooral de eerste is bekend, door de Looney Tunes franchise waar Way Forward Technologies gebruik van mocht maken.
Looney Tunes: Duck Amuck
De Wii en Wiiware
Ondanks de grote bekendheid van de handhelds, besloot Way Forward Technologies toch ook voor de consoles te gaan ontwikkelen. Tenminste, voor één console, namelijk de Wii. De laatste game is dus A Boy and his Blob die we recentelijk hebben mogen ontvangen. Opmerkelijk is dat we de geschiedenis van Way Forward Technologies bekijken dat er weinig succes is, en dat de ontwikkelaar nog steeds bestaat. Natuurlijk hopen we dat de toekomst voor Way Forward er wat beter uit zal zien.

Populair Nieuws