Shadow Warrior 2 Review - Opnieuw hakken en schieten met Lo Wang!

  De sarcastische, vuilgebekte wanna be ninja Lo Wang is terug van weggeweest, zoals je kan lezen in deze Shadow Warrior 2 review. Drie jaar geleden dook hij voor het eerst in jaren weer op in Shadow Warrior. Nu zijn we aanbeland bij het tweede avontuur waarin Lo Wang weer helemaal los kan gaan!

  Net als het eerste deel neem je in een first person setting Lo Wang weer onder de knoppen. Shadow Warrior 2 is nog steeds een first person shooter (FPS) in hart en nieren, maar implementeert ook wat elementen uit andere games. Daarover later meer. Wat het verhaal betreft van Shadow Warrior 2, doet het erg denken aan het eerste deel.

  Stemmen in je hoofd 2.0

  Tijdens het opknappen van een van zijn vele bloederige klusjes als huurling moet Lo Wang de dochter van een Yakuza-baas redden. Aangekomen op de plaats delict, blijkt dat de organisatie Zilla geëxperimenteerd heeft op het jonge meisje: ze lijkt wel bezeten door demonen. Haar lichaam is stervende en er moet een medicijn gemaakt worden. De oplossing is niet zo simpel, omdat er met haar geest niets mis is. Tot haar lichaam is gered, wordt haar geest in Lo Wang gestopt waardoor ze door zijn ogen alles ziet en beleeft.

  Dit scenario lijkt vrijwel exact op het eerste deel, waar Lo Wang ook bezoek kreeg van een demon in zijn lichaam. Al met al heeft het verhaal niet veel om het lijf, maar daarvoor speel je deze game ook niet. Heb je deel één gespeeld, dan kom je wel her en der wat bekenden tegen uit dat deel. Shadow Warrior 2 staat en valt door de gameplay, en gelukkig zit het op dit vlak meer dan snor.

  Shadow Warrior 2 review

  Dood en verderf zaaien

  In het eerste deel had je diverse wapens tot je beschikking om alle demonen en andere bad guys een kopje kleiner te maken. Waarin deel 2 verschilt van het eerste, is dat er nu nog veel meer wapens zijn. Het arsenaal aan wapens dat je kan gebruiken om te hakken en te schieten, is enorm. Er zijn veel verschillende soorten geweren en mêlee-wapens: van katana’s tot shotguns en van raketwerpers tot kettingzagen.

  Het mooie van dit alles is dat alle wapens anders aanvoelen. Zo kun je de kettingzaag haast door de vijanden heen voelen gaan en het hakken met een katana blijft een euforisch gevoel geven. Het moment dat je een enorme berg aan vijanden in honderden stukjes hebt gesneden of geschoten, voelt fantastisch. Je kunt je wapens nu bovendien nog sterker maken met de diverse upgrades.

  Shadow Warrior 2 review

  Verzamelen tot je een ons weegt

  Vijanden laten nu loot achter in de vorm van upgrades, die je kan gebruiken voor je wapens. Denk aan extra schade, extra critical damage of het veranderen van de schade van je wapen naar bijvoorbeeld vuur- of ijsschade. Sommige vijanden zijn ook gevoeliger voor bepaalde elementen, dus wil je extra veel schade aanrichten, dan doe je er goed aan de juiste upgrades voor je wapens te gebruiken. Je kan er drie per wapen gebruiken.

  Heb je nou alleen maar slechte upgrades in je inventaris zitten? Dan heb je geluk, want je kan vanaf een bepaald punt in de game je upgrades samenvoegen tot een nieuwe upgrade. Je kiest drie upgrades en met de toevoeging van een klein geldbedrag krijg je een nieuwe upgrade voor je wapens. Let wel op, dit staat niet garant voor betere upgrades want vaak valt het resultaat alsnog wat tegen.

  Het verzamelen van de upgrades is een element van Shadow Warrior 2 dat zo uit Borderlands gehaald kan zijn. In Borderlands wil je ook zoveel mogelijk loot verzamelen, maar in Shadow Warrior 2 wil je dat ook! Ook de verschillende elite-vijanden die bijvoorbeeld resistent zijn tegen elektriciteit of gif-aanvallen doen heel erg denken aan Borderlands of bijvoorbeeld Diablo. Dit verhoogt de houdbaarheid van de game aanzienlijk, maar ook als je alleen het verhaal doorloopt ben je al een dikke elf uur zoet.

  Shadow Warrior 2 review

  Samen de samoerai uithangen

  Gelukkig hoef je niet alleen te spelen als je dat niet wil, want je kan nu ook met anderen aan de bak in de co-op modus van de game. Jawel je leest het goed. Shadow Warrior 2 heeft naast de singleplayer modus ook nog een online co-op functie tot vier man, in tegenstelling tot het eerste deel dat je alleen in je uppie kon spelen.

  Wat is er nou leuker dan samen hordes demonen afslachten en de beste loot en wapens verzamelen? Precies, er zijn maar weinig dingen leuker dan dat. Het is dan ook fantastisch om de verhaallijn en zij-missies te doen samen met anderen. Helaas is het niet alleen maar rozengeur en maneschijn wat de co-op betreft.

  Zo duurt het laden van een co-op sessie wel aardig lang. Wil je een game van een vriend of vriendin in, dan gaat dat ook niet echt makkelijk. Nadat je een invite hebt gehad, moet je in de game zelf op join game drukken. Bij andere games op Steam is het vaak genoeg om de uitnodiging te accepteren, waarna je vanzelf in de game komt.

  Wat misschien wel het meest frustrerend is, is dat het in de game zelf niet echt soepel loopt. Zo lijkt het erop dat de host van de game vaker achterna gezeten wordt door vijanden dan degenen die ook in de game zitten, waardoor zij vaak vrij spel hebben. Iets wat ook frustrerend is, is dat alleen de host interactie met voorwerpen of switches en dergelijke kan doen. Zit je dus ook in een game, dan kun jij niet een deur opendoen of iets deactiveren: dat kan alleen de host dus doen.

  Anno 2016 zou je verwachten dat dat wel wat soepeler zou werken. Waar je als non-host ook last van hebt zo nu en dan, is dat je de stippellijn naar de objectives niet kan zien. Je bent in dat opzicht dus ook afhankelijk van de host, op de manier dat hij je de goede kant opstuurt.

  Een laatste ding wat ook de flow een beetje uit de game haalt, is dat je zo nu en dan vast kan komen te zitten in een doodgaananimatie. Je kan hier alleen uitkomen door de game te verlaten en daarna weer terug te gaan. Jammer dat dit er nog inzit, maar dit maakt het spel verder niet onspeelbaar.

  Shadow Warrior 2 review

  Prachtige omgevingen en veel sarcasme

  Hoewel de co-op dus nog niet helemaal soepel werkt, doet het niet af aan de totale ervaring van Shadow Warrior 2. Je komt in de game langs prachtige omgevingen, variërend van Japanse dorpen tegen een achtergrond van besneeuwde bergtoppen tot neo-futuristische steden. Zo nu en dan wil je tussen al dat moorden even stilstaan, want je kijkt je ogen uit. Maak dan ook zeker even een leuke of grappige foto met de speciaal daarvoor bedoelde fotomodus in de game.

  Levels worden willekeurig gegenereerd, waardoor je nooit dezelfde vijanden zal tegenkomen. Het leveldesign zou ook willekeurig moeten zijn volgens Flying Wild Hog, maar dat valt in de praktijk wat tegen. Vaker is het zo dat je op een andere plek begint, om halverwege het level erachter te komen dat je dit level weleens eerder hebt doorlopen. Gelukkig vergeet je ieder déjà vu moment meteen zodra je weer moet lachen om een of andere sarcastische of grappige opmerking van Lo Wang.

  Aan humor is geen gebrek in Shadow Warrior 2. Spelers die het eerste deel hebben gespeeld weten maar al te goed dat Lo Wang haast de belichaming is van het woord sarcasme. De beste man is de meest sarcastische persoon die je ooit zal tegenkomen, en dat zorgt voor hilarische situaties, gesprekken en oneliners.

  Sommige oneliners en elementen in de game maken ook referenties naar andere games of films en dat is genieten. Zo kom je referenties tegen van Breaking Bad, Star Wars en nog veel meer. Dat de game zichzelf niet helemaal serieus neemt, merk je al in de opening van de game of aan het feit dat een onschuldig konijn kan veranderen in een megasterke Bunny Lord. Shadow Warrior 2 stelt humor in combinatie met lekkere gameplay voorop en daar slaagt de game maar al te goed in.

  Shadow Warrior 2 review

  Word ook een vechtersbaas

  Shadow Warrior 2 is een uiterst vermakelijke FPS geworden die enorm veel wapens combineert met sterke gameplay, sarcasme, humor en replay value door het verzamelen van upgrades en wapens. Hoewel de co-op nog niet helemaal lekker werkt, is het te gek om met anderen de game te doorlopen.

  Hou je van hordes vijanden afmaken met heel veel toffe wapens en ben je ook niet vies van wat sarcasme? Dan schaf je Shadow Warrior 2 blindelings aan, want wie wil er nou geen wanna be ninja zijn zoals Lo Wang?!

  8

  De plus- en minpunten

  • Sterke en verzadigende gameplay
  • Heel veel wapens
  • Sarcasme en humor
  • Upgrades verzamelen
  • Referenties
  • Co-op ondersteuning
  • Mooie en diverse omgevingen
  • Co-op werkt nog niet heel goed
  • Verhaal heeft nog steeds weinig om het lijf
  • Levels lijken soms op elkaar

  Shadow Warrior 2

  Verkijgbaar vanaf 13 october 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.