Seventh Son Recensie - Heksen jagen met The Dude

  Sinds de legendarische trilogie van Tolkien werd verfilmd is het een beetje stilgevallen wat betreft grote High Fantasy-films. Tuurlijk, we hebben recent nog de Hobbit-trilogie gehad, maar die valt natuurlijk onder hetzelfde schuitje als The Lord of the Rings. Seventh Son probeert met een eigen universum die leegte te vullen, maar lukt dat ook?

  In Seventh Son heeft de mensheid een klein probleempje: heksen. Deze mannen en vrouwen - jawel, het zijn niet alleen vrouwelijke heksen - teisteren al eeuwen het land en daarom is er een eeuw geleden een speciale orde opgericht: The Order of the Falcon. Ridders die onder deze orde vallen hebben gezworen om de mensheid te beschermen tegen duistere wezens, van simpele geesten tot de meest krachtige heksen. Eén voorwaarde om tot deze orde toe te treden is echter dat je de zevende zoon bent van een zevende zoon.

  Seventh Son

  Master Gregory en zijn leerlingen

  Een eeuw later is de orde ietwat gereduceerd tot één persoon, Master Gregory (Jeff Bridges), en zijn al dan niet overleden leerlingen. Zijn meest recente leerling, Mr. Bradley (Kit Harington), legt echter ook al snel het loodje, als Gregory’s oude aartsvijand Mother Malkin (Julianne Moore) plotseling terugkeert.

  En dus moet Gregory weer op zoek naar een nieuwe, zo goed als dood opgeschreven, leerling. Eén probleempje: het moet wel snel gebeuren, want binnen een week zal Mother Malkin, samen met haar mede-heksen, zoveel kracht vergaren dat ze de wereld kan veroveren.

  De zevende zoon van de familie Ward, genaamd Thomas (Ben Barnes), is dan ook snel gerekruteerd in de gelederen van Master Gregory en is het taak om hem zo snel mogelijk op te leiden tot een volleerd Geestejager. Helaas voor beide partijen gaat de, nomaliter tien jaar durende, opleiding minder gesmeerd dan verwacht. Om zijn gevechtscapiciteiten te compenseren draagt Thomas een duister geheim bij zich, waardoor hij onder andere in de toekomst kan kijken.

  Seventh Son recensie

  Seventh Son is het net niet

  Een groot probleem van de film is echter dat alles het net niet is. De actie is bij vlagen tof en er zitten een paar indrukwekkende gevechten in, maar aan de andere kant is het soms huilen met de pet op. Zo gaan alle epische bad guys verrassend snel neer. Heel leuk als de slechteriken geïntroduceerd worden als bijvoorbeeld de Koning van Zwaarden, maar als hij vervolgens met een simpele steek in zijn rug doodgaat, dan valt dat nogal tegen.

  Ook de special effects zijn op sommige momenten zeer netjes gedaan, maar twee minuten later krijg je een special effect in je gezicht gesmeten dat rechtstreeks lijkt getrokken uit de eerste Might & Magic. Het komt de immersie niet ten goede, terwijl met name Jeff Bridges je erg overtuigt van de wereld. De al 65-jarige acteur lijkt de grootste lol te hebben in zijn rol en zorgt er eigenhandig voor dat Seventh Son vermakelijk is om naar te kijken.

  Seventh Son recensie

  Geen saaie, maar ook geen goede film

  We kunnen concluderen dat Seventh Son niet de verloren zoon is voor het High Fantasy-genre. De film zet een vrij overtuigende wereld neer, met epische bad guys en een zeer overtuigende Jeff Bridges. Maar tegelijkertijd kenmerkt de film zich juist door tegenvallende gevechten en special effects. Seventh Son is zeker geen saaie film, daar zorgt Jeff wel voor, maar op dé nieuwe epische fantasy film blijven we nog wachten.

  5

  De plus- en minpunten

  • Jeff Bridges
  • De film is vermakelijk...
  • ...maar het is geen topper
  • Special effects en gevechten vallen tegen
  • Bad guys gaan wel heel makkelijk neer

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.