Serious Sam: BFE Review

  Afgelopen februari is Serious Sam weer teruggekeerd op de PC in een nieuw deel. De game werd redelijk ontvangen met een 7,5. Dik een half jaar later is de game ook beschikbaar via Xbox Live voor 1200 Microsoft Points. Wij vroegen ons af of we deze versie van de game serieus moesten nemen en hebben deze dan ook aan de tand gevoeld.

  In een half jaar tot een jaar tijd kan er op de markt veel veranderen. In dit geval zijn er net een aantal grote shooters uitgebracht die talloze gamers bezighouden. Neem bijvoorbeeld Black Ops II, een game waarbij het knallen nog wel centraal staat, maar wel eentje waar veel meer om de hoek komt kijken. De zogenaamde perks en de zelf aan te passen klassen zijn niet meer weg te denken uit deze game. Ontwikkelaar Croteam moet er echter niks van hebben en blijft met Serious Sam vasthouden aan de glorie van een ver verleden.

  Een game uit de oude doos
  Vroeger was het namelijk allemaal anders. Je begon vaak met een karig verhaal en moest eigenlijk van punt A naar punt B, waar vaak een baas op je zat te wachten met een vreselijk dikke gun. Serious Sam: BFE doet precies dit, maar dan wel met gigantische hordes vijanden die constant op je afkomen.

  Het verhaal in de game is als volgt: een buitenaards artefact is gevonden en de mensheid is hiermee op wetenschappelijk gebied aan de slag gegaan. Dit leidt tot een buitenaardse invasie en natuurlijk moet Sam Stone dan in actie komen. De missie begint echter niet helemaal lekker, want de helikopter waarmee Sam onderweg is wordt aangevallen en juist hij dondert eruit, waardoor hij te voet verder moet.

  De game begint hier redelijk langzaam om je een beetje aan de besturing te laten wennen. Dat mag ook wel, want niet alles zit op de plek die tegenwoordig bijna standaard is voor een shooter. Ook kun je niet direct met een heel arsenaal aan wapens aan de slag, maar zul je eerst je handen vuil moeten maken. Gelukkig is Sam daar niet vies van en missen de vijanden die op je af komen kort daarna een oog of krijgen ze te maken met de onderkant van zijn schoen. Omdat het toch een shooter is, krijg je al snel een wapen in handen, namelijk een pistool met ongelimiteerde munitie. Denk echter niet dat dit je veel zal helpen.

  Pittig, maar wel erg simpel
  Daarna wordt de game namelijk pittig, want zoals eerder genoemd krijg je met tientallen vijanden tegelijkertijd te maken. Al snel zit de game op het tempo dat de franchise altijd gesierd heeft en zal je niet rustig stil kunnen staan voor die ene headshot, maar moet je rennen voor je leven terwijl je zoveel mogelijk lood in je vijanden probeert te pompen. Als je dan al die vijanden overleefd denkt te hebben en het volgende level wat rustiger te spelen, kom je bedrogen uit. Hier kun je namelijk wederom een sprintje trekken.

  Het klinkt allemaal erg spectaculair, maar het is verrassend simpel. De vijanden zullen namelijk niet in dekking gaan, maar rennen hersenloos op je af. Daarnaast zijn de vijanden en de eindbazen ook niet de origineelste wezens ooit. Er zijn onthoofde gasten die met twee bommen op je afkomen, eenogige monsters en zo nog tal van andere vijanden. Bij eindbazen moet je aan een schorpioen met machinegeweren in plaats van scharen en gigantische ruimteschepen denken.

  Grafisch is de game niet de meeste spectaculaire die er is, maar mag deze er wel zijn. Zeker als je bedenkt dat het om een downloadbare game gaat. De geluiden zijn echter niet altijd even fantastisch. Het geschreeuw van de 'kamikazevijanden' klinkt als een bandopname die telkens opnieuw afgespeeld wordt en de vele andere kleine geluiden die de game kent, zijn ook niet van de hoogste kwaliteit. Toch is het niet heel storend te noemen en echt tijd om erop te letten heb je eigenlijk niet, want je rent je de longen uit je digitale lijf. Wat wel storend is, is de soundtrack die op spannende momenten uit de speakers giert, maar steeds een beetje afgekapt lijkt te zijn.

  Leuker met vrienden
  Daarnaast is het in je eentje ook niet echt een game waarbij je op het puntje van je stoel zit, omdat je zo geweldig vermaakt wordt. Gelukkig zijn er nog online mogelijkheden die in het Jewel of the Nile pakket te downloaden zijn voor nog eens 1200 Microsoft Points. The Jewel of the Nile biedt je een aantal extra mappen, wat extra wapens en zowel een nieuwe vijand als een nieuwe eindbaas. Toch zal de gameplay hiervan niet heel veel langer worden, doordat de basis van de game zo simpel ligt. Je doet namelijk niets anders dan in de originele game en het is al even lineair.

  De online modi die de content je biedt zijn helaas niet echt spectaculair. De standaard game biedt namelijk al de Survival modus en daar kun je je lol al op, want daar zijn nóg meer vijanden af te knallen. Daarnaast is de game ook in coöperatieve modus te spelen en daar kun je naast het rennen en knallen ook een beetje aankloten met vrienden. De online modi uit het pakket zoals de team Deatmatch modus en de Capture the Flag modus zijn een leuke toevoeging, maar door gebrek aan originaliteit op het gebied van de mappen is de lol er snel vanaf.

  Geen juweeltje
  Serious Sam BFE is een leuke game voor mensen die niet op een diepgaand verhaal, perks en andere aanpassingen zitten te wachten en meer van de klassieke shooter houden. De game biedt uitdaging doordat je constant voor je leven moet rennen, maar gelijktijdig ook de vijanden af moet zien te maken. Toch verveelt het geheel al snel, omdat de gameplay wel erg plat en lineair is en grafisch is de game ook niet heel bijzonder. Online is het een wat leukere game als je met vrienden speelt, maar de extra’s die de Jewel of the Nile content je biedt zijn niet echt 1200 Microsoft Points waard. Zowel de Xbox Live Arcade versie van Serious Sam: BFE als de content zijn onder de streep dan misschien ook geschikter om in de aanbieding gekocht te worden in plaats van voor de volle mep van 2400 MS Points in totaal.

  6.5

  De plus- en minpunten

  • Non-stop knallen
  • Erg uitdagend
  • Té lineair
  • Platte gameplay
  • Geen erg lange levensduur
  • Te duur voor wat je krijgt

  Serious Sam 3: BFE

  Verkijgbaar vanaf 17 october 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.