Samsung Gear Fit Review

  Tegenwoordig komen er accessoires in alle soorten en maten uit voor je smartphone. Samsung heeft nu een smartwatch uitgebracht voor de wat sportievere mens, namelijk de Gear Fit. Dit apparaat wordt aan je Samsung Galaxy toestel gekoppeld en biedt leuke mogelijkheden met betrekking tot trainingsprogramma’s, maar voegt het verder echt iets toe?

  Horloges zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, digitaal en analoog. De een heeft een doorzichtige kast, waarbij je zo op het binnenwerk kijkt en de ander werkt met een display en is daarmee digitaal. Ook duiken er tegenwoordig steeds meer smartwatches op. Horloges die je aan je smartphone koppelt om zo je berichten, mails, oproepen en andere dingen kunt checken. De Samsung Gear Fit is een dergelijk apparaat.

  Kek klokje

  De Samsung Gear Fit is een bijzonder licht apparaat met zijn 27 gram en heeft een net klein, maar duidelijk AMOLED-scherm van 1,33 bij 4,5 centimeter. De resolutie is ook niet misselijk als je naar het formaat van het scherm kijkt, namelijk 432 x 128 pixels. Het gevolg is een duidelijk display met mooie felle kleuren en een behoorlijk duidelijke indeling.

  De smartwatch wordt via Bluetooth aan je telefoon verbonden en dat is ook de enige verbindingsmogelijkheid van het apparaat. Via deze weg komen alle meldingen binnen op je pols en stuurt de Gear Fit ook alle data terug naar je telefoon. Dit werkt verrassend snel en op een redelijke afstand, maar helaas alleen op Samsung Galaxy apparaten, zoals de Samsung Galaxy S5.

  De Gear Fit hoeft dan ook helemaal niet geïnstalleerd te worden, maar je kunt wel van alles instellen. Zo kun je de helderheid van het scherm instellen, op welke pols je de Gear Fit draagt, hoe de weergave dient te zijn (horizontaal of verticaal), hoe lang het scherm aan dient te blijven bij geen activiteit en de tekstgrootte.

  Gear Fit heeft genoeg mogelijkheden

  Er hoeft alleen maar een app op je telefoon gezet te worden waar deze mee samenwerkt. Hier hebben we het over de Gear Fit Manager die eigenlijk alle data bij houdt. Als je S-Health (standaard geïnstalleerd op je Samsung) gebruikt, werkt deze app ook met de Gear fit Manager samen.

  De Gear Fit Manager is een overzichtelijke app die alleen in de Samsung App Store te krijgen is en dus niet in de reguliere Google Play Store. Als je de app opent, heb je de keuze uit een aantal dingen. Je hebt hier de mogelijkheid om het scherm van de Gear Fit aan te passen met verschillende klokstijlen en de indeling van het menu van je horloge te veranderen.

  Daarnaast is het mogelijk om te veranderen waarvoor je een notificatie krijgt. Je kunt je SMS- of Whatsapp berichten erop binnenkrijgen, je oproepen, Facebook notificaties, agenda items en zelfs het weer. De Gear Fit is natuurlijk niet voor niks zo genoemd, nee, je kunt er ook een fitnessprogramma mee afwerken.

  Hier komt een andere app naar voren, namelijk Fitness with Gear(en eventueel S-Health). Deze app bevat een aantal rapportagemogelijkheden van de Gear Fit, onder andere voor de stappenteller, de slaapmeter en de hartslagmeter. De stappenteller van de Gear Fit heeft standaard een doel van 10.000 stappen, maar meet helaas niet al te accuraat.

  Niet altijd even accuraat

  Soms worden stappen niet geregistreerd en sommige andere bewegingen juist weer wel. Datzelfde geldt voor de hartslagmeter. Je moet heel stil zitten wil deze accuraat meten en zelfs praten kan invloed hebben op het resultaat. Helaas is dit dus net iets te gevoelig afgesteld, maar andere dingen zijn juist weer erg precies.

  Hiermee doelen we op de overige fitnessopties die de Gear Fit biedt. Dit zijn rennen, wandelen, fietsen en jawel, een heuse trektocht. Je kunt per programma een doel instellen, waaronder een aantal calorieën of een bepaalde afstand. Hoe dan ook, de Gear Fit meet het allemaal. Het enige verschil is wanneer je de exacte melding krijgt.

  De reden waarom dit een stuk accurater is ligt deels bij je telefoon, aangezien daar de GPS optie in zit. De Gear Fit heeft hier dus grotendeels functie als zijnde invoer en naslagapparaat. Aan de andere kant houdt de Gear Fit wel tijdens alle trainingen je hartslag in de gaten en geeft een melding als het niet goed is.

  Erg leuk ding

  De Gear Fit is een erg leuk apparaat en is ook mooi vormgegeven. Het AMOLED-display is duidelijk en het touch screen werkt prima. Ook biedt de Gear Fit genoeg mogelijkheden, al dan niet in samenwerking met apps. Toch is de smartwatch niet altijd even handig of accuraat. Zo is de stappenteller niet heel precies en is de hartslagmeter ietwat overgevoelig.

  Het apparaat werkt ook alleen maar samen met Samsung apparaten, aangezien je er speciale apps voor nodig hebt. Hier heeft Samsung met een leuk apparaat een stukje markt laten liggen.Qua standby tijd is het apparaat erg fijn. Een dag of vier moet je kunnen redden voor hij aan de lader moet. Al met al is de Gear Fit een erg leuke smartwatch die genoeg biedt, maar soms een tikkeltje overgevoelig is. Voor het bedrag van 199 euro mag dit horloge er best zijn.

  8

  De plus- en minpunten

  • Leuk qua design
  • Lange Standby tijd
  • Duidelijk qua scherm en menu
  • Werkt alleen met Samsung Galaxy apparaten
  • Niet altijd even accuraat

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.