Samsung Galaxy Note 8 Review - Alfamannetje van de familie

  Vorig jaar had Samsung zijn handen vol aan het debacle dat de Note 7 heet. Exploderende accu’s zorgden ervoor dat je nergens meer naar binnen kwam. Met de opvolger, de Note 8, hoopt Samsung de verloren zielen terug te winnen. In de Samsung Galaxy Note 8 review ontdekken we of de telefoon ditmaal een klapper in positieve zin is geworden.

  Want met de Note 8 presenteert Samsung het meest recente paradepaardje van het bedrijf. Kosten noch moeite zijn gespaard om een zo compleet mogelijk toestel in elkaar te knutselen met alle toeters en bellen die men tegenwoordig verwacht op een smartphone. In grote lijnen weet de Note 8 zeker te imponeren, maar ook dit alfamannetje onder de mobieltjes heeft zo zijn imperfecties.

  Klapstuk van het stukje techniek is toch wel het 6,3-inch AMOLED touchscreen dat de voorkant van de telefoon bekleedt. Het scherm is verder uitgerekt dan je gewend bent op de meeste smartphones, een trend die sinds begin dit jaar in de telefoonmarkt is op te merken. Je ziet bijna geen randen meer om je scherm en dat verklaart meteen waarom Samsung het heeft over een 'Inifinity Display'.

  Door het AMOLED-scherm ogen kleuren bovendien nog dieper en feller dan op bijvoorbeeld LCD-schermen van andere telefoons, waarbij de ondersteuning van HDR deze ervaring tot een nog hoger niveau brengt. HDR zorgt voor een nog breder kleurenspectrum en het bekijken van films of foto’s is dan ook een verademing. Het scherm van de Note 8 is zonder twijfel het beste materieel dat momenteel op de markt wordt aangeboden.

  samsung galaxy note 8 review

  Techniek werkt als een tierelier

  En dat pareltje van een scherm wordt aangedreven door fonkelnieuwe techniek. Met de nieuwste Exynos processor van Samsung zelf, 6GB RAM-geheugen en 64GB aan opslag is er geen enkele app die deze telefoon doet stotteren. Android draait zo soepel als een warm mes door boter, wat voor een erg plezierige gebruikservaring zorgt.

  Ook het schieten van kiekjes is piekfijn verzorgd, met aan de achterkant een twee twaalf megapixel camera’s en een acht megapixel selfiecamera. De dubbele opstelling brengt je een reguliere sensor die samenwerkt met een andere lens waarmee je 2x optische zoom kunt instellen. Zo kun je dus foto’s van verder af maken, zonder dat deze op kwaliteit inleveren.

  De camera van de Note 8 doet zijn werk erg goed met scherpe foto’s bij zowel goed als slecht licht. De optische beeldstabilisatie zorgt er bovendien voor dat filmen met de telefoon ook erg fraaie beelden oplevert. De fanatieke filmmaker kan zijn hart dus ophalen met deze compacte camera, want de Note 8 is bij heel veel situaties inzetbaar.

  samsung galaxy note 8 review

  Een water- en stofbestendige smartphone

  Daarbij overleeft de telefoon het ook in de meest erbarmelijke omstandigheden. Het toestel heeft een IP68-classificering, wat inhoudt dat de Note 8 bestand is tegen stof en water. Of je nou je telefoon laat vallen tijden het nemen van een lekker warm bad of struikelt tijdens een tochtje door de modder, het is geen probleem voor het vlaggenschip van Samsung.

  Als je het toestel überhaupt uit je handen laat vallen, want de Note 8 is alles behalve klein. Het grote scherm zorgt er logischerwijs voor dat het gehele toestel ook in grootte toeneemt, maar dit is zeker niets nieuws voor telefoons binnen de Note-serie. Vergeleken met de Galaxy S8 is de Note 8 wat hoekiger, wat voor een zakelijk design zorgt. Door de grootte is het gebruik met één hand helaas niet erg comfortabel en dit is zeker iets om rekening mee te houden tijdens de aanschaf.

  Daarbij heeft Samsung helaas nog niks gedaan met de kritiek op de plaatsing van de vingerafdrukscanner op de Galaxy S8. Deze zat namelijk vlak naast de camera en ook bij de Note 8 heeft het bedrijf voor deze indeling gekozen. Mede door de grootte van de telefoon is het gebruik van de scanner erg ongemakkelijk en vermijd je hem liever in de dagelijkse sleur.

  samsung galaxy note 8 review

  Zwaaien met de S Pen

  Erg zonde, want het blijft natuurlijk de snelste manier om je telefoon te ontgrendelen. De irisscanner op het apparaat werkt namelijk ook niet optimaal, waardoor je anders aangewezen bent op de ouderwetse ontgrendeling middels een code. Hier had zeker meer in gezeten.

  Wellicht weet de S Pen dit gemis te compenseren; de inbegrepen stylus voor de Note 8, die ook in het toestel zit verstopt als een pennetje in een 3DS console. Het pennetje levert tal van opties, van het krabbelen op een vers gemaakte screenshot tot het selecteren van een product op een foto om deze vervolgens direct met de zoekmachine op te zoeken.

  De implementatie van de S Pen is goed verwerkt, maar het blijft een beetje een gimmick. Veel mensen kunnen prima zonder en dan biedt Samsung zelf een prima alternatief met de Galaxy S8(+). Voor dik 200 euro minder heb je een telefoon met hetzelfde design, min de stylus en de tweede camera. De adviesprijs van 999 euro voor de Note 8 is daarmee wat aan de hoge kant voor wat je ervoor terugkrijgt.

  samsung galaxy note 8 review

  Samsung Galaxy Note 8 Review - Dijk van een telefoon

  Voor enkelen kan dit natuurlijk een dealbreker zijn, want de kans is groot dat je liever wat geld bespaart om functies die je verder toch niet gaat gebruiken. Daarbij is het formaat van de Note 8 fors, waardoor het gebruik met één hand heel oncomfortabel is. Ook is de vingerafdrukscanner erg ongemakkelijk geplaatst en is het gebruik ervan niet praktisch.

  Kun je door deze minpunten heen kijken, dan blijft er toch een dijk van een telefoon over. Het scherm van de smartphone is fenomenaal mooi en blaast de concurrentie weg. De razendsnelle processor zorgt ervoor dat elke app soepel draait en met 64GB geheugen kun je alles makkelijk kwijt op je mobiel. Groter betekent niet altijd beter, maar de Note 8 doet zeker een stap in de goede richting.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Prachtig scherm
  • Uitstekende camera's
  • 64GB geheugen
  • Vingerafdrukscanner ongemakkelijk geplaatst
  • Aan de prijzige kant

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.