Top 10 beste horrorfilms van 2017 - Griezelen op de bank

  2017 was een behoorlijk sterk jaar wat betreft horrorfilms. Bekende franchises lieten weer van zich horen en compleet nieuwe titels bezorgden ons flink de rillingen. Maar wat waren nou de beste horrorfilms van 2017? Lees hier de top tien!

  Universal Pictures

  Wat is het toch heerlijk. Samen onder een dekentje op de bank kruipen terwijl het buiten guur is. Een bak popcorn erbij waarvan je weet dat de helft op de grond gaat belanden, omdat je je verrot gaat schrikken. Alle lichten uit en het geluid van je home cinema set flink hard.

  Het is tijd voor een horrorfilm. Maar dan wel een die je de stuipen bezorgt op de goede manier en dus niet in een lachstuip achterlaat. 2017 kende behoorlijk wat sterke film in het schrik-je-rot genre, maar wat zijn nou de beste volgens ons?

  10. Cult of Chucky

  We openen deze top 10 beste horrorfilms van 2017 met een bekende in de horrorwereld. Regisseur Don Manchini kwam jaren geleden met een film die uitgroeide tot een waar fenomeen: Child’s Play. Een schattige kinderpop die tot leven komt omdat de geest van een seriemoordenaar erin besluit te trekken. Natuurlijk gaat die vervolgens aan het moorden.

  Vier jaar na Curse of Chucky is de Good Guy pop terug voor nog een hele serie aan moorden. Na de gebeurtenissen uit Curse of Chucky is Nica Pierce in een gesticht beland. Haar behandelaar besluit op een dag dat het een goed plan is om zijn cliënten met een pop te behandelen. Precies, een Good Guy pop.

  Al snel beginnen de moorden in het gesticht en moet Nica nogmaals vechten voor haar leven. Cult of Chucky is het zevende deel in de serie. De film is op 20 oktober uitgekomen.

  Warner Bros. Pictures

  9. Annabelle Creation

  We blijven nog even hangen bij de bezeten poppen in deze top 10 beste horrorfilms van 2017. Op de negende plek komt namelijk het tweede deel in de Annabelle franchise voorbij. In Annabelle Creation komen we erachter hoe de pop zijn ellendige bewoner heeft gekregen.

  Het verhaal draait om een poppenmaker en zijn vrouw wiens kind is overleden. Twaalf jaar na de tragische dood van hun dochter besluiten ze om een aantal kinderen in huis te nemen. Een bijzonder goed gebaar, gezien al deze kinderen uit een weeshuis komen wat gesloten werd. De kinderen worden vergezeld door een non uit hetzelfde weeshuis.

  Op deze manier zijn de kinderen en de non toch nog veilig met een dak boven hun hoofd. Althans, dat zou je denken. Want de poppenmaker en zijn vrouw zijn op een wel heel bijzondere manier met het verlies van hun dochter omgegaan. Annabelle Creation is een film die behoorlijk wat enge momenten bevat en daarmee terecht een plekje in deze top tien krijgt!

  Warner Bros. Pictures

  8. IT: Chapter One

  Iedere horrorfan kent de titel IT wel. Het is een boek van Stephen King waarin een dorpje geteisterd wordt door een wezen dat kinderen verorbert. Het boek uit 1986 was razendpopulair, maar over een film werd aanvankelijk getwijfeld. Daarom verscheen er in 1990 in plaats van een film een miniserie over de gebeurtenissen in Derry.

  En deze sloeg als een malle aan, vooral door de geweldige manier waarop Tim Curry Pennywise de clown neerzette. In 2017 kwam het eerste deel van de remake uit, IT: Chapter One. Hierin neemt Bill Skarsgard de rol van de horrorclown op zich en niet geheel zonder succes. IT: Chapter One gooide namelijk ook hoge ogen in de bioscoop en kende de nodige geschifte momenten.

  Maar de clowneske horror die Pennywise in 1990 neerzette kan door de vernieuwde versie bij lange na niet gehaald worden. Daarvoor heeft de remake van IT net even de verkeerde insteek gekozen. Wel is de film goed voor een plekje tussen de beste horrorfilms van 2017.

  Paramount Pictures

  7. Rings

  De westerse landen weten bijzonder goed met jumpscares en gore om te gaan, maar als je echt een slapeloze nacht wil moet je Aziatische horror kijken. Aziatische horror hoort niet voor niets bij de meest verontrustende van allemaal. De Ring franchise is er zo een die je makkelijk een nachtje over doet slaan.

  De films volgen de gebeurtenissen rondom een vervloekte video. Iedereen die de video kijkt wordt seconden na de afloop ervan gebeld en zeven dagen later sterft diegene. Een sterk concept wat alleen in Azië al voor meerdere succesvolle delen zorgde. En toen ging Hollywood ermee aan de haal.

  Dat leidt nu tot Rings, waarin de videoband plaats heeft gemaakt voor een digitaal filmpje wat massaal wordt gedeeld. Een stel tieners komt ermee in aanraking als ze in een project op een nieuwe school beginnen. En dan krijgt de schrikwekkende mythe rondom Samara weer een nieuwe wending.

  Jammer genoeg betekent dit dat de film wat minder verontrustend is, maar nog steeds is dit een sterke horrorfilm die zeker eens gezien moet zijn!

  Independent Films

  6. Jigsaw

  De Saw films kennen alle horrorfanaten wel. Maar liefst zeven delen vol gore en sadistische speeltjes zijn de revue al gepasseerd. Het leek er even op dat er geen nieuw verhaal in de franchise zat, maar dit jaar kwam dan toch het achtste deel ineens naar voren.

  In Jigsaw worden er overal in de stad lijken gevonden. De wijze waarop deze mensen vermoord zijn, sadistisch en vooral bloedering, lijkt op die van John Kramer ofwel Jigsaw. Alleen Kramer is allang dood. Heeft de stad te maken met een copycat?

  Naarmate het onderzoek naar de moorden vordert komen er steeds meer gruwelijke details naar voren over de slachtoffers en de manier waarop ze aan hun einde zijn gekomen. En de details over de moordenaar liegen er ook niet om. Jigsaw is weer een waar feest van ingewanden, bloed en gruwelijke taferelen!

  Splendid Film

  5. It Comes at Night

  Een film die op het eerste oog redelijk als een cliché horrorfilm overkomt weet toch verrassend goed uit de hoek te komen. Daarom krijgt het een plekje tussen de beste horrorfilms van 2017. In de boekverfilming It Comes at Night hebben we namelijk te maken met een onnatuurlijke dreiging, een verlaten woning en een wanhopig gezin. De juiste elementen voor een goede spannende film, ze komen alleen een beetje cliché over als je het over horror hebt.

  Maar de manier waarop deze elementen in elkaar vallen zorgt ervoor dat de film juist geen cliché is. Je wordt regelmatig verrast en dat betekent ook dat je een behoorlijk aantal keren op zult schrikken van je stoel. Hoe langer je in de film zit, hoe meer wendingen je te verwerken krijgt.

  Paramount Pictures

  4. Mother!

  Als je meer van de psychologische thriller bent, kun je bij Mother! je lol op. In deze film van Darren Aronofsky leidt een vrouw een redelijk teruggetrokken bestaan met haar man. Maar op een dag gaat ineens de deurbel en staat er een vreemd koppel voor de deur met de vraag of ze een onderkomen over hebben.

  Vlak na de intrek van dit vreemde koppel begint de vouw met haar man te kibbelen en gaat alles van kwaad tot erger. Bovendien gebeuren er verontrustende vreemde dingen in hun omgeving. Wat er precies speelt is nog veel verschrikkelijker dan het geruzie in het gezin. En dat zorgt voor de nodige horror.

  Universal Pictures

  3. Split

  Goede horror hoeft niet per se over geesten, of vreselijke monsters te gaan. Dat is in het verleden al meer dan eens bewezen. En Split bewijst dit eens te meer. In deze film komen enkele dames in een benarde positie als Kevin (James McAvoy) ze ontvoert. Kevin heeft een heel aantal persoonlijkheden, wat op zich geen probleem is volgens zijn psychiater.

  In totaal heeft hij er 23, uiteenlopend van een lief dametje tot een vervelend kind. Maar als de 24e persoonlijkheid zich aandient beginnen de problemen voor Kevin, zijn 22 andere persoonlijkheden en de dames die ontvoerd worden. Een strijd op leven en dood begint tegen een ‘onzichtbare’ vijand.

  Universal Pictures

  2. Get Out

  Als je een relatie hebt en die wordt serieus komt er een moment dat je aan de ouders voorgesteld gaat worden. Voor iedereen een moment van spanning. Maar voor Chris Washington loopt dit moment uit tot een waar horrorverhaal. Zijn vriendin is geweldig en hij houdt zielsveel van haar, alleen zijn vrienden zien het niet zo zitten dat hun relatie zo serieus is.

  Dan komt het moment dat hij uitgenodigd wordt op het landhuis van haar ouders. Het is daar feest en zo kan Chris gelijk de ouders en een deel van de familie leren kennen. Chris zijn zorgen over de kennismaking lijken ongegrond, want de jongeman valt bij iedereen bijzonder in de smaak.

  Hij valt zelfs iets te goed in de smaak voor zijn gevoel. En dan ontdekt hij dat er veel meer speelt dan alleen een simpel familiefeestje. De gebeurtenissen die daarop volgen zijn ijzingwekkend en goed voor een tweede plaats in de lijst met beste horrorfilms van 2017.

  Warner Bros.

  1. The Girl with All the Gifts

  Op de nummer één positie van de beste horrorfilms van 2017 staat een film waarin de wereld geteisterd wordt door een virus. Het virus verandert mensen in bloeddorstige wezens. In een zwaar bewaakte faciliteit worden daarom kinderen getest om een tegengif te vinden, want zij zijn de laatste hoop voor de menselijkheid.

  Iedere dag gaan de kinderen naar school terwijl ze geketend zijn en streng bewaakt worden. Dat roept in eerste instantie vragen op. Waarom zijn juist de kinderen geketend en niet de volwassenen? Waarom gaan ze gewoon naar school, maar dan in een lab? Wat speelt er precies? Vragen die op een spectaculaire wijze beantwoord worden in de film. En gaandeweg ontdek je ook dat er veel meer speelt dan op het eerste oog lijkt.

  En dat waren ze dan. De tien beste horrorfilms van dit jaar. Natuurlijk zijn er veel meer horrorfilms uitgekomen in 2017, waaronder ook een paar pareltjes die je de popcorn op de grond doen laten vallen. Welke vond jij het best?

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.