Al sinds de allereerste Rollercoaster Tycoon uit de jaren '90 is het genieten geblazen. Opnieuw leg je een park aan met daarin de gekste attracties. Terwijl je als speler je park vol gooit met eetkraampjes, draaimolen, ballonnenwinkels, spookhuizen en hoge torens, wordt je park alsmaar groter en groter. Het is heerlijk om net als vroeger weer in de huid van een pretparkeigenaar te duiken en al je creativiteit los te laten op de grote hoeveelheid variatie die ook in deze console-versie van de klassieke achtbaan simulator mogelijk is.

Met meer dan meer dan 200 attracties, restaurants, winkels en decoraties voelt de game niet zo compleet aan als wat we ooit van de PC-versie gewend zijn. Toch merk je al dat je vanaf de allereerste seconde helemaal in het spel wordt getrokken. Al snel steek jij als trotse eigenaar veel een paar uur in je snelgroeiende pretpark. We moeten toegeven ons de eerste paar uur goed met Rollercoaster Tycoon Adventures te hebben vermaakt.

Rollercoaster Tycoon Adventures review

Makkelijke besturing

Vanaf moment één is direct duidelijk hoe je dit spel moet spelen. Het spel is redelijk versimpeld zodat je met een controller in de hand gemakkelijk vergeet dat je ooit pretparken bouwde met een computermuis in de hand. Waar controller-besturingen vaak een knelpunt vormen voor veel simulaties die een stap naar de console maken (neem bijvoorbeeld De Sims 4), is het eigenlijk verrassend makkelijk om Rollercoaster Tycoon Adventures te besturen. Alle knoppen worden slim benut. Het is even wennen, maar dit spel speel je met zowel de Joy Cons als Pro Controller zo weg. Geen reden om de muisbesturing te missen!

Verbazingwekkend makkelijk bouw je attracties en leg je achtbanen aan. Er zijn standaard achtbanen die je zo in je park kunt plaatsen zonder dat je er ook maar naar om hoeft te kijken. Maar het is veel gaver om ze vanuit het niets op te bouwen. Ergens in je park plaats je de ingang en vervolgens kun je helemaal los gaan door punten met een stuk rails aan elkaar te verbinden. Ondertussen kun je gave variaties in de hoogte aanbrengen, maar ook de baan zo draaien dat karretjes bijna op hun zij rijden. Je voelt je een ware bouwmeester en al snel heb drie a vier verschillende gekke achtbanen staan die je park mooi zullen sieren.

Rollercoaster Tycoon Adventures review

Steeds meer opties

Het is tof om te zien dat je park steeds sneller begint te groeien. In Sandbox Mode groeit je park het snelst, want daar kun je ongelimiteerd bouwen. De meeste tijd zul je daarentegen steken in de Adventure Mode, waar je eerst enkel simpele attracties aan kunt bieden, maar door onderzoek uit te laten voeren nieuwe attracties kunt vrijspelen. Zo kun je een onderzoek doen naar nieuwe achtbanen, of een onderzoek uitvoeren naar eetkraampjes om meer variatie aan te kunnen brengen in je park en zo meer tevreden klanten te lokken. Des te meer je parkwaarde stijgt, des te meer opties er zijn om te onderzoeken.

Terwijl je park steeds meer waard wordt, krijg je ook willekeurige aanbiedingen. Zo krijg je via een pop up bijvoorbeeld de optie om promoters wereldwijd je park te laten promoten, tijdelijk een seizoenskaart te verstrekken of wordt er aan je gevraagd of je kortingen wilt geven om kinderen na hun laatste schooldag naar je park te lokken. Dit zijn leuke dingen aangezien je met die scenario's sowieso een voordeel als een nadeel kunt behalen. Maar uiteindelijk blijft het toch een beetje gokken of je nu wel of niet een voordeel gaat halen.

Rollercoaster Tycoon Adventures review

Veel te makkelijk

Maar eigenlijk is het allemaal niet zo moeilijk om je gasten tevreden te houden. De eerste uren speel je met veel plezier weg en dan begint het eentonig te worden. Je zorgt dat er voldoende ballonkraampjes komen, er voldoende toiletten zijn en er een sushikraam 1, sushikraam 2 en een sushikraam 3 staan. Het geld stroomt binnen en na een lange tijd gespeeld te hebben kun je eigenlijk bijna onbeperkt aan je park door blijven bouwen. En na enkele uren gespeeld te hebben merk je dat je ondanks die pret en goede besturing, snakt naar de uitdaging diversiteit die de allereerste PC-versie vroeger allemaal te bieden had.

Dit rollercoaster-avontuur is bijzonder versimpeld. Zo kun je de attractienamen niet aanpassen, hoef je niet langer wachtrijen te plaatsen, moet je ondergrondse attracties missen en als een attractie kapot is hoef je niet langer een monteur handmatig naar de attractie te sturen om deze te repareren. Ook hoef jij je niet druk te maken om bezoekers die je park helemaal onderkotsen door jou veel te heftige achtbanen. Elk dienstgebouw, dus ook die van de schoonmakers, geeft een bepaald gebied aan waarin het actief is. Plaats wat gebouwen en bezoekers aanbidden je al. Het wordt een uitdaging om het juist wel te verpesten.

Rollercoaster Tycoon Adventures review

Spel onvoldoende getest

Waar Rollercoaster Tycoon Adventures in eerste instantie een goede indruk wist te wekken, begint het spel gaandeweg steeds meer gekke visuele mankementen te vertonen. Zo kun je achtbanen recht door andere attracties heen trekken. Wanneer je een houtenachtbaan over een pad trekt, dan wordt heel de constructie die deze achtbaan overeind houdt letterlijk bovenop het pad gebouwd. Voor het oog lijkt het pad geblokkeerd, maar je bezoekers hebben er geen moeite mee. Ook is het een ontzettend gek gezicht als je merkt dat je valtorrens, reuzenraden en draaimolens dwars door de railing van je achtbaan kunt bouwen. Je zou een complete crash verwachten.

De visuele bugs zijn jammer, aangezien het af doet aan de totale beleving. Ook word je regelmatig uit het spel gehaald doordat er sprake is van lag of lange laadtijden voordat je überhaupt met het spel kunt beginnen. Tevens is de besturing zo nu en dan buggy wanneer je tijdens het draaien je scherm draait. Dit komt niet vaak voor, maar het is toch tenenkrommend als links plots boven is en boven plots rechts bij het positioneren van een attractie. Als je vervolgens na enkele uren merkt dat het verder absoluut geen uitdaging is om miljarden aan in-game geld te verdienen, dan voelt dit spel toch wel enigszins afgeraffeld aan.

Rollercoaster Tycoon Adventures review

Rollercoaster Tycoon Adventures Review - Terug naar de PC!

In de basis is Rollercoaster Tycoon Adventures een goede vertaling van het klassieke PC-spel. De besturing is verrassend goed naar een console game vertaald en je bouwt de eerste uren met plezier aan de meest gave pretparken. Toch blijft charme niet lang hangen. Het spel is zoveel malen makkelijker dan voor de PC, waardoor jij je als speler eigenlijk niet uitgedaagd voelt.

Veel bekende functies ontbreken en het is tenenkrommend om te zien dat er eigenlijk nog best veel (visuele) bugs in het spel zitten. Terwijl je themapark uitgroeit tot een succes voor de bezoekers, blijkt het spel voor spelers minder een succes te zijn. Dit spel is afgeraffeld, had meer aandacht nodig en het allereerste deel uit de jaren '90 was toch vele malen toffer.

Op zoek naar een betere game waarin je toch naar hartelust aan je pretparken kunt werken? Eerder publiceerden wij een overzicht met de vijf beste Rollercoaster games.