Roccat Vulcan II Max Review - Een lichtshow op je bureau

Review
maandag, 23 januari 2023 om 19:30
roccat vulcan max ii review 3f1674431413
Gaming toetsenborden zijn er in alle soorten en maten. Van hele compacte toetsenborden voor on the go, tot uitgebreide keyboards waar voor elke optie een toets beschikbaar is. De nieuwste aanwinst van Roccat valt meer in dat laatste kamp. De Roccat Vulcan II Max review bespreekt wat je allemaal van deze RGB-titaan mag verwachten.

Het licht komt overal vandaan

Waar de eisen van een normaal toetsenbord vaak niet verder komen dan ‘de toetsen moeten goed werken’, is het wensenpakket van de gemiddelde gamer een stukje groter. Een setup van een pc-gamer is pas compleet als daar een razendsnel en vooral opvallend toetsenbord aan is toegevoegd. Voor die mensen die van opvallend houden, maak kennis met de Roccat Vulcan II Max. Want dit mechanische gaming toetsenbord vinkt alle belangrijke vinkjes af die een gamer zich kan wensen.
Er zijn mechanische switches aanwezig, er zijn tal van software-opties om meerdere indelingen op te slaan, maar bovenal: de Roccat Vulcan II Max zit tot de nok toe gevuld met RGB. Dit keyboard is een echte looker en valt zonder twijfel op in elke gamekamer. En dat komt door twee dingen. Allereerst zorgen de 24 ‘slimme’ dual-LED switches voor een ware lichtshow als je het toetsenbord aansluit. Een lichtshow die doorschijnt in reden nummer twee: de polssteun.
Deze is gemaakt van een doorschijnend rubberachtig materiaal en zorgt ervoor dat de hele steun oplicht in dezelfde stijl als het licht profiel van de toetsen. Het licht schijnt ook mooi door en langs de vrij platte keycaps, zodat je goed kunt genieten van het regenboog spektakel dat de Roccat Vulcan II Max kan weergeven. Vanuit de Roccat Swarm applicatie is er vanaf je pc keuze uit tal van voorgeprogrammeerde patronen, maar je kunt ook zelf helemaal creatief worden.
vulcan ii maxroccat vulcan max ii review 1f1674431467

Prettige mechanische switches

In die software kun je ook sleutelen aan andere functies, waaronder de macro toetsen. In combinatie met de aanwezige FN-knop rechts van de spatiebalk, kun je nog een aantal extra functies aan je toetsen koppelen. Bovendien zijn er meerdere profielen op te slaan, zodat je macro’s kunt instellen voor specifieke games en on the fly wisselen. Wellicht niet de meeste revolutionaire opties, maar wel prettige aanvullingen op een gaming toetsenbord.
De lichtdisco onder de toetsen wordt vergezeld met Roccats eigen ontwikkelde Titan II mechanische switches, die in lineaire rode of tactische bruine opties beschikbaar zijn. Het gereviewde exemplaar is uitgerust met de eerstgenoemde rode switches en die bieden een relatief stille typervaring, zoals dat van lineaire switches verwacht mag worden.
De toetsen op de Roccat Vulcan II Max voelen bij gebruik verder oké aan. Toetsen reageren goed op aanslagen en worden redelijk evenredig naar beneden gedrukt, al zijn de gebruikte keycaps niet de meest prettige voor het typen. Zoals eerder vermeld zijn ze vrij dun om al het RGB-licht door te laten. Maar daardoor ontstaat tijdens het typen van een tekst nog wel eens een kleine misklik.
roccat vulcan max ii review 2f1674431489

Uiterlijk boven comfort

Ben je aan het gamen, dan heb je dat probleem niet zo snel. Maar voor het typen van lange lappen tekst, zijn er meer comfortabele alternatieven beschikbaar. Qua comfort is ook de armsteun niet de meest prettige op de markt. Door het vrij stugge rubberachtige materiaal wordt het oog op zijn wenken bediend, maar is het comfort voor je polsen een stukje minder. Zeker bij langere speelsessies zal je op den duur toch even een pauze willen nemen.
Daarbij is al die pracht en praal prachtig, maar je offert er wel twee USB-poorten voor op. Eentje wordt gebruikt voor de input en de tweede is puur bedoeld om alle RGB in goede banen te leiden. Er is geen USB-hub of andere extra aansluiting aanwezig op de Roccat Vulcan II Max, dus hou daar zeker rekening mee met je huidige aanbod poorten op je pc.
Gelukkig werkt het toetsenbord ook prima als je beide poorten in een hubje plugt, waardoor je weer wat ruimte bespaart. Toch blijft het jammer dat een gaming toetsenbord als de Vulcan II Max met een prijskaartje van 229 euro dit soort problemen niet zelf oplost voor de gebruiker.
roccat vulcan max ii review 4f1674431512

Roccat Vulcan II Max Review - Prachtig, maar met aandachtspunten

Al met al is de Roccat Vulcan II Max zonder twijfel een prachtig gaming toetsenbord. De meest opvallende functie van het geheel is en blijft de gigantische lading RGB die je in je gezicht geworpen krijgt. De RGB onder de toetsen en de verlichte polssteun maken dit keyboard een echte eye catcher. Ook de instelmogelijkheden van de toetsen zijn ruim in combinatie met de bijbehorende Roccar Swarm software. Ook qua media bediening is er niks te klagen.
Toch blijkt uit sommige keuzes dat de prioriteit van de Vulcan II Max light bij de looks en dat de functionaliteit soms op plek twee staat. De oncomfortabele polssteun en dubbele USB-kabel zonder aanwezige hub laten dat zien. Als je met de keerpunten kunt leven, haal je met de Roccat Vulcan II Max een degelijk en vooral mooi gaming toetsenbord in huis.
Cijfer: 8