Roccat Tyon Review- Een muis met een staartje

  Gamemuizen. Een fenomeen op zich. Fabrikanten proberen gemak met zoveel mogelijk features te combineren, maar dat is niet altijd even fijn. Roccat komt nu met de Tyon, een muis met behoorlijk veel knoppen, maar minstens even veel gemak. Lees wat de muis allemaal heeft in de Roccat Tyon Review.

  Het is intussen wel duidelijk dat je een gamemuis niet meer in een hokje kunt stoppen. Het is een van de vlakken waar veel winst te behalen is op het gebied van vooruitgang en extraatjes. En dat merk je. Logitech kwam eerder al met de G402 en de G502, waarvan we de eerste beloonden met een 8.5.

  De muis van Logitech is namelijk snel en volledig programmeerbaar in de knoppen en dat is fijn, al kost de muis zes tientjes. Roccat komt nu met de Tyon, die ongeveer 100 euro kost, maar dan wel minstens hetzelfde gemak biedt en zeker zoveel programmeerbare knoppen heeft.

  Roccat Tyon Review

  Roccat Tyon is één groot knoppenfestijn

  De Roccat Tyon is een muis die op het oog wel heel veel knoppen heeft. Allereerst biedt de muis je de standaard linker- en rechtermuisknop die doen wat ze altijd doen. Links en rechts van deze toetsen zitten op de Tyon nog twee knoppen en voor het scrollwiel zit nog een vin, die met je vingerkootjes te bedienen is.

  Op zich erg fijn dat deze macro toetsen aanwezig zijn en ze zitten bovendien niet in de weg. De vier extra toetsen bovenop en de vin zijn natuurlijk volledig programmeerbaar, evenals de extra toetsen die je aan je duimzijde hebt.

  Op de zijkant zit namelijk nog een soort twee macro toetsen en schakelaar (X-Celerator Paddle), waarmee je eenvoudiger een voertuig in een game bedient. En dan als laatste bevat de muis op de basis (ook aan de duimzijde van de muis) nog een knop, de EasyShift-knop, wat het totaal aan de zijkant op drie knoppen en een peddel brengt.

  Deze toetsen zitten niet direct in de weg, maar hebben een wat hoekige vorm waardoor je het zeker wel merkt als je lang aan het muizen bent. Dit is dus minder fijn voor je duimpje en had absoluut anders gekund.

  Roccat Tyon Review

  Bijna geen toetsenbord meer nodig

  De X-Celerator Paddle op de zijkant zit niet op een hele fijne plek (te hoog) en vergt wat gewenning, maar zelfs na een tijdje is het niet de meest ideale manier om je voertuig te laten bewegen.

  De Roccat Tyon biedt in totaal dus elf knoppen, inclusief de linker- en rechtermuisknop en het scrollwiel, die bijna allemaal te programmeren zijn. Roccat heeft zoals gemeld ook nog eens de EasyShift knop op de basis van de muis toegevoegd. Deze biedt mogelijkheden tot het koppelen van een tweede functie op elke toets.

  Hierdoor krijg je dus eigenlijk het dubbele aantal functies. In totaal kun je 25 a 30 commando's met je muis bedienen, met de EasyShift en de richtingsknoppen meegerekend. Alle mogelijkheden van de muis zijn via de Roccat software in te stellen. Je hebt dus bijna geen toetsenbord meer nodig als je dit monster onder je handpalm hebt liggen!

  Roccat Tyon Review

  Roccat Tyon heeft een fijn modelletje

  De Roccat Tyon heeft niet alleen alles aan het gemak gedaan qua knoppen en functies in je muis, met soms fijne en soms minder fijne opties, maar ook het model is zeker niet voor de poes. De Tyon is een rechtshandige muis met een niet al te hoge rug, wat erg fijn is aan je hand.

  Het uiterlijk van de muis is op het eerste oog niet al te opzichtig, op de vele uitstekende knoppen na, maar zodra je deze aansluit zie je dat de basis en het scrollwiel verlicht zijn. Dat ziet er erg strak uit en maakt de muis direct wat flitsender qua uiterlijk.

  Het Roccat logo mag natuurlijk niet ontbreken en staat zoals gebruikelijk bij Roccat muizen op de rug, waar je je handpalm laat rusten. Op zich een erg strak model, waar vanaf straalt dat je een dure muis met veel functies in je bezit hebt.

  Qua degelijkheid voelt de muis ook aan alsof dat op orde is. De knoppen zijn niet plastic fantastic en voelen bij bediening allemaal goed aan. De USB kabel straalt een lange levensduur uit door het gevlochten materiaal en de muis zelf is ook voorzien van een mat laagje wat zweetklauwen tegengaat.

  Roccat Tyon Review

  Ultrafijne bediening

  De Roccat Tyon is dus een muis met een behoorlijke range aan mogelijkheden en een heerlijk uiterlijk, maar hoe zit het dan met de bediening an sich? We hebben de Tyon getest met meerdere muismatten om te kijken hoe deze zich gedraagt.

  Natuurlijk de klassieke dertien in een dozijn stoffen muismat die voor vijf euro te koop is, maar ook met de Roccat Hiro en de Roccat Raivo. Daarbij hebben we de muis op een kaal bureau getest. Onder aan de streep maakte het allemaal niet veel uit. Natuurlijk werkte de muis op de matten wat beter, maar echt groot verschil was niet merkbaar.

  De Tyon heeft een laser sensor aan boord die een maximale DPI haalt van 8200 en daarbij een Tracing & Distance Control Unit. Deze laatste zorgt ervoor dat eventuele oneffenheden in de ondergrond niet direct vervelende resultaten hebben in het gebruik van de muis.

  Roccat Tyon Review

  Erg fijne muis, maar wel met een staartje

  De Roccat Tyon is een muis die onder aan de streep erg fijn werkt. Maar dat mag je natuurlijk ook verwachten van een muis die 100 euro kost. De vormgeving is ergonomisch en de muis biedt je voldoende, al dan niet te veel, mogelijkheden.

  De vele knoppen op de muis kunnen erg fijn zijn, maar enkele knoppen zitten stiekem een beetje in de weg. De EasyShift-functie die de Tyon biedt is ook welkom, maar als je bedenkt dat je net zo makkelijk een toetsenbord gebruikt om je voertuig te besturen, is de X-Celerator Paddle weer zonde van de moeite.

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Erg fijne bediening
  • Werkt goed op iedere ondergrond
  • Veel mogelijkheden
  • Sommige knoppen zitten in de weg

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.