Risk Urban Assault Review - Landje veroveren

  Ubisoft heeft dit najaar flink wat geweld aan grote titels, maar tot die tijd is er niets mis mee om te relaxen met een bordspel, alleen dan wel in digitale vorm. Hoe Risk Urban Assault het er vanaf brengt, lees je in deze Risk Urban Assault review.

  In Risk Urban Assault kun je kiezen uit een singleplayer of online gedeelte, waarvan we aanraden dat eerste te doen. Het idee van online tegen andere mensen spelen als je geen vrienden in de buurt hebt klinkt goed, maar helaas hebben we nooit iemand online mogen treffen. Dus je besteedt je 15 euro’s (of 10 op de vorige generatie consoles) aan een offline singleplayer. Dat is nog steeds prima als je geen vrienden in de buurt hebt, omdat je het dan opneemt tegen computergestuurde medespelers.

  Risk Urban Assault Review pick commander

  Simpele basis, uitdagend geheel

  De game begint simpel in Londen. In totaal biedt de singleplayer vijf steden en enkel de eerste is speelbaar. De rest, waaronder Parijs en New York, moet je vrijspelen door medailles te verdienen. En je raadt het al: hoe verder je in de game komt, hoe meer medailles je daarvoor moet verdienen. Daarmee is Risk Urban Assault een uitdagende game. Het is grappig om te zien hoe een spel met eigenlijk simpele regels toch weer tactisch en enigszins diepgaand kan zijn.

  Gelukkig is de basis hetzelfde en kan iedereen het dus spelen. Op een map van een stad worden districten verdeeld en vervolgens krijgen spelers steeds drie ‘zetten’. De eerste stap is bepalen waar je eenheden gaat neerzetten en als je de mogelijkheid hebt om extra hulp in te zetten. Soms heb je wat verdiend en kun je extra troepen inzetten, of bijvoorbeeld een raketbasis ergens bouwen. De tweede stap bestaat uit aanvallen. Daarin ga je proberen andere districten te veroveren. De laatste stap bestaat uit het versterken van je troepen. Oorlogje spelen dus, maar dan op een leuke tactische manier.

  Risk Urban Assault Review choose level

  Een beetje geluk komt goed van pas

  Het is tactisch omdat je continu moet verzinnen wat je volgende stap is, maar ook wat de volgende stap van die van je tegenstander kan zijn. Waar je in de eerste twee steden te maken hebt met ‘slechts’ twee andere tegenstanders, zijn dat er op derde al drie. En dan moet je echt je koppie erbij houden als je wilt winnen. Nu heb je wel een optie om tactisch advies in te winnen waarbij de computer adviseert wat je volgende stap kan zijn, maar dat blindelings volgen is absoluut geen garantie voor succes!

  En wat betreft succes: je moet ook wel een beetje geluk hebben. Risk is en blijft van oorsprong een bordspel met dobbelstenen waarbij het ogenaantal bepaalt hoeveel troepen er kapot gaan. Met de console versie is dit niet anders. Daarbij heb je het in echte leven nog enigszins het gevoel die dobbelstenen te kunnen beïnvloeden met een worp (onzin natuurlijk), maar op een console geef je alles uit handen. Dus je geluk valt of staat met wat de computer voor je verzint.

  Risk Urban Assault Review attack

  Klaar voor de medailleregen

  Dat idee moet je vooral snel laten varen, en je moet je vooral focussen op de medailles die je moet halen. Want zonder die medailles kun je nooit de singleplayer uitspelen. Wat voor medailles je kan behalen verschilt per map. Je moet denken aan: voor het eerst een raketbasis innemen, drie gemeentehuizen veroveren, twee gemeentehuizen op bepaalde plaatsen bouwen, enzovoorts.

  Het voordeel is dat je niet eens per se een spel hoeft te winnen om toch al je eerste medailles te kunnen halen en dus progressie te boeken in de game. Verder is het ook fijn dat je medailles niet in één keer hoeft te behalen. Je kan altijd weer een map opnieuw spelen. Dus stel je bent al halverwege de game en mist toch nog een medaille in Londen, dan kun je dit alsnog behalen. Die vrijheid geeft je een beetje adem. Want na vijf keer ben je bijvoorbeeld wel even klaar met Londen en wil je verder met Shanghai of New York.

  Risk Urban Assault Review attack 2

  Risk Urban Assault Review - Leuk tussendoortje

  Over ’t algemeen is Risk Urban Assault een leuke game, zeker omdat de game net ietsje anders is dan het normale bordspel. Wat extra regels zorgen ervoor dat de game net weer een stapje verder gaat in diepgang en het is een uitdaging om die singleplayer uit te spelen. Oefening baart kunst! De game is een prima zoethoudertje zo in de zomer voordat het echte najaarsgeweld los barst!

  7

  De plus- en minpunten

  • Niet makkelijk
  • Verslavend
  • Genoeg medailles om te verdienen
  • Niemand online
  • Geluk bepaalt alles
  • Je hebt niet altijd wat aan het advies in de game

  Risk: Urban Assault

  Verkijgbaar vanaf 2 august 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.