Risen 3: Titan Lords Review

  Het lijkt erop dat Risen 3: Titan Lords ervoor gaat zorgen dat fans het tweede deel snel zullen vergeten. Ondanks dat het een zeer goede game was, waren de meesten teleurgesteld om het feit dat het totaal niet meer op de originele Risen – en de Gothic games – leek. Nu is Risen 3: Titan Lords uit, en kunnen we eindelijk zeggen of Risen 3 de beloftes waarmaakt.

  Zoals al in de impressie werd gezegd; Risen 3 is niet meer dat piratenspelletje dat we van Risen 2 kennen. Het verhaal is omgegooid en ontwikkelaar Piranha Bytes is trouw gebleven aan de serie. En dat is verdomd goed nieuws.

  Krakkemikkig verhaal

  In de bètaversie kregen we niet zo’n heel goede, duidelijke indruk van het verhaal. We werden verderop in het spel gedropt en moesten vooral de gameplay ervaren. Nu kunnen we met de volledige versie eindelijk vertellen wat het verhaal nou precies is.

  Onze hoofdpersoon is zijn ziel kwijt. Nee, hij is geen ginger, maar iemand heeft zijn ziel kwijt gemaakt en jouw taak is dan ook om de ziel van de hoofdpersoon terug te krijgen. Dat moet ook echt gebeuren, want anders vallen er nog meer slachtoffers. Met deze boodschap in je hoofd zul je plekken ontdekken en mensen ontmoeten, om hen allen te overtuigen om mee te doen in de strijd.

  Het is alleen jammer dat je geen echte klik krijgt met de hoofdpersoon. Hij is een naamloos persoon die een zeer irritante stem heeft, dus vrienden met hem zul je niet snel worden. Hoe anders is dat bij role-playing games als Mass Effect, waar je echt om de hoofdpersoon geeft.

  Die band krijg je ook niet dankzij het gebrek aan diepgang in het verhaal. Je leert hem dus niet echt kennen, wat erg jammer is.

  Fantastische gesprekken

  Iets waar Risen 3 het heel erg goedmaakt, is toch wel de dialoog. De gesprekken zijn fantastisch. Geen dialogen die enkel slaan op het verhaal, maar ook gewoon verhalen die je geen moer schelen. Een goed voorbeeld is dit (gelukkig heeft ondergetekende het opgeschreven): onze held komt een boer tegen, en die vraagt ineens: “Vertel eens, hoeveel veren moet een vogel verliezen zodra de zon gaat schrijven?”

  Dan heb je drie mogelijke antwoorden. Je kunt 42 zeggen, je kunt hem vertellen dat z’n vraag nergens op slaat of je kunt letterlijk reageren met: “Ik heb geen fucking woord ervan verstaan”. Hoe lekker is dat?! Heerlijk die nonsens, daar houden we wel van.

  Het hoeft allemaal niet zo serieus. Het kan allemaal met een knipoog. Ondanks de krakkemikkige voice-overs weet Risen 3 het heel erg leuk te maken qua willekeurige gesprekken. Divinity: Original Sin deed het ook al, en het is te hopen dat meerdere role-playing game-ontwikkelaars het voorbeeld zullen volgen.

  De verbeterde gameplay van Risen 3

  Hoe zit het dan qua gameplay van Risen 3? Nou, die is al een stuk beter dan Risen 2. Een heel stuk beter zelfs. Na wat uren gespeeld te hebben kan gezegd worden dat het de ideale combat voor een third person role-playing game heeft. Een kruising tussen Dark Souls en The Witcher 2, zou je kunnen zeggen.

  Heel geavanceerd is het niet, maar dat is ook wel fijn. Naast het zwaardvechten heb je ook de beschikking over magische vaardigheden, die heel handig uitkomen tijdens gevechten met meerdere tegenstanders.

  Wat ook met de gameplay te maken heeft – en niet met de combat – is je Soul Meter. Piranha Bytes heeft al meerdere malen gezegd dat je spelverloop kan veranderen op basis van de antwoorden die je geeft. Een beetje zoals Mass Effect, Fable en Dragon Age, dus.

  Helaas heeft het spelverloop weinig invloed, hebben we gemerkt. Het heeft enkel effect op je partners die af en toe met je mee zullen vechten. Indien je een heel naar persoon bent, zullen ze niet met je op pad gaan, omdat ze je niet vertrouwen. Het is jammer dat je niet duidelijk kunt zien dat je iets hebt geflikt naar aanleiding van je acties.

  Prachtig

  Waarmee Risen 3 zich ook onderscheidt is de grafische pracht. Waar je bij The Elder Scrolls meerdere mods nodig hebt om het veel mooier te maken, is dat bij Risen 3 niet het geval. Risen 3 is gewoon al prachtig. Dat je op een berg van een eiland gaat staan en even om je heen kijkt. Het gaat zó ver. Wat een uitzichten.

  Daarnaast zijn ook de omgevingen goed gedetailleerd en zijn de personages prima ontwikkeld. Het is dus jammer dat de personages slechte voice-overs hebben, met de dwergen als absoluut dieptepunt.

  Risen 3: Titan lords is een goed spel

  Risen 3: Titan Lords is een goed spel. Echt. Het komt te kort qua verhaal en diepgang, maar voor de role-playing gamer is het zeker een prima game. Duik er gewoon wat uurtjes in. En ja, het is mooi om te zien dat de combat sterk verbeterd is. De Risen fans zullen blij zijn. Heel erg blij.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Sterke combat
  • Heerlijke nietszeggende gesprekken
  • Prachtige graphics
  • Geen diepgang
  • Niet zo sterk verhaal

  Risen 3: Titan Lords

  Verkijgbaar vanaf 15 august 2014

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.