Rime Review - Kippenvel!

  Een paar jaar geleden werd de titel met luid gejuich ontvangen op de E3: Rime. Of de game alle verwachtingen waarmaakt, lees je in deze Rime review. Als je van games houdt met een goed of verrassend verhaal, is Rime in ieder geval iets voor jou.

  Het is wel duidelijk wat ontwikkelaar Tequila Works heeft willen doen: gamers verrassen en daarmee een visitekaartje afleveren. Het is niet de eerste game die het bedrijf aflevert, eerder was daar bijvoorbeeld Deadlight (2012). Feit is wel dat we dit keer met een geheel ander product te maken hebben. Eentje waarin een familierelatie essentieel is en verhaalvertelling de sleutel is tot succes.

  Rime review

  Ontmoet een vos

  Want ondanks dat Rime in essentie een platform- en puzzelgame is, zal met name de manier waarop het verhaal gerepresenteerd wordt je bijblijven. Zonder te spoilen: het einde van de game zal je kaken uiteen doen klappen. En menig gamer zal een traantje, of meer, weg moeten pinken. Want reken maar dat Rime droevig is, al heb je dat in de eerste uren alles behalve door.

  Je bestuurt de gehele game een kleine jongen zonder naam. Aangespoeld op een eiland lijkt hij in eerste instantie Rémi en vooral alleen op de wereld. Maar gelukkig krijgt hij al snel gezelschap van een rode, lieve en vooral vrolijke vos. Het beestje huppelt zo vaak vrolijk voor je uit, als een blije hond die achter een stok aanrent. Alleen ben jij het niet die de hond de weg wijst, maar is het de vos die jouw kompas is in Rime.

  Want waar je heen moet op het eiland en wat je moet doen, is compleet een raadsel. De link met The Last Guardian is dan ook snel gelegd. Opgesloten en je uitweg vinden, terwijl je ondertussen een vriendschap voor het leven sluit met een dier. Tel daarbij op dat je camerastandpunten je geregeld een ‘hopeloos’ uitzicht voorschotelen, bijvoorbeeld wanneer je ergens ver beneden bent en je ziet dat er meters omhoog nog veel meer is, en de vergelijking is compleet. Al bestuurt Rime tien keer beter dan The Last Guardian.

  Goede besturing

  Verrassend smooth werkt die zelfs. Of je nu aan een richeltje hangt, of van het ene naar het andere punt moet springen: nooit mis je. En nooit laat een camerastandpunt je in de steek. Rime toont zelfs verrassend sterke camerastandpunten die het gevoel van de game en de gehele beleving regelmatig versterken. De game is een paar jaar in ontwikkeling geweest, maar het wachten loont duidelijk met goede kwaliteit.

  Wel is het jammer om te zien dat diverse omgevingen vrij weinig details kennen en je soms het gevoel hebt dat je naar een tekening van een zesjarig kind kijkt. Meer dan zes kleuren en vlakken op het scherm zijn er dan niet. Een onderwaterlevel is blauw, maar verder zul je weinig andere details zien. Dit aspect had beter gekund, maar storend is het niet.

  Rime review

  Toffe puzzels

  Als je speelt, merk je duidelijk dat de ontwikkelaar de focus gelegd heeft op andere punten. Want naast de verrassend soepele besturing, zijn de puzzels een genot. Je speelt steeds met dag- en nachtlicht én je stem (verder zegt je personage niets). En hoewel sommige puzzelelementen steeds terugkeren en puzzels niet moeilijk zijn, is de variatie gedurende de game groot. Hetzelfde geldt voor het leveldesign. Bekende omgevingen worden continu afgewisseld met weer iets nieuws. En daardoor ligt verveling bij Rime nooit op de loer.

  Je hebt alleen waarschijnlijk géén idee wat je continu aan het doen bent. Want waar ben je? Waarom? Waar moet je heen? En wat is er allemaal aan de hand? En hoezo worden levels steeds grauwer, of lijkt dat maar zo? Het zijn vragen die misschien door je heen zullen gaan. Eén tip: let goed op de trophies/achievements die je vrijspeelt per level. Misschien zijn die irritant lange laadtijden alvorens een nieuwe missie start er wel bewust. Zodat je na kunt denken wat dit alles te betekenen heeft.

  Duur, maar wel waard

  De oplettende en slimme gamer heeft dan een idee. De meesten zullen er waarschijnlijk geen aandacht aan schenken. Maakt ook niet uit. Op het einde vallen alle puzzelstukjes op hun plek. En dan pas besef je dat er goed nagedacht is over Rime. Het is een tikkeltje duur: 35 euro voor een game die redelijk aan de korte kant is. Maar het is absoluut de moeite waard.

  Rime review

  Gedenkwaardige emotionele rit

  Rime is een game waarin niet veel fout gaat. Lange laadschermen voor een nieuw stuk van de game zijn storend voor even, maar daarna zit je weer zo in de game, zodat je het alweer vergeten bent. De muziek is betoverend en de camerastandpunten benadrukken het soms claustrofobische gevoel maar al te goed. In Rime baan je je een uitweg naar vrijheid, waarbij de vraag is of die er ooit wel komt.

  Neem van ons aan dat je na de aftiteling kippenvel hebt. Rime ontroert en is om die reden de 35 euro wél waard. Opdat je de game niet zo snel zult vergeten. Vergeet wat dat betreft The Last Guardian en ga voor Rime. Deze emotionele rit mag je als puzzelfanaat niet missen!

  8.5

  De plus- en minpunten

  • Emotionele rit
  • Wat een einde
  • Mooie puzzels
  • Fascinerende camerastandpunten
  • Omgevingen wat kaal
  • Lange laadtijden
  • Vrij prijzig

  Rime

  Verkijgbaar vanaf 26 may 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.