Review - Capcom Arcade Stadium - Retro nostalgie op moderne hardware

Review
dinsdag, 01 juni 2021 om 14:00
capcom arcade stadium packf1622230422
De jaren tachtig gelden als de 'gouden tijden' van de arcadehallen. Klinkende namen als Taito, Activision, Konami en Midway bevolkten de arcadehallen. Ook Capcom maakte deel uit van de game-producenten uit die tijd. Nu brengt Capcom een nieuw platform uit waarop de grootste games uit die vervlogen tijden herleven: Capcom Arcade Museum.
Capcom Arcade Museum is niet zozeer een verzameling games, maar veel meer een nieuw platform waar diverse arcade-games op uitgebracht kunnen worden. Arcade Museum zelf is gratis te downloaden en bevat standaard al één game: 1943. The Battle for Midway. Daarnaast zijn er drie uitbreidingspakketten uitgebracht met extra games die toegevoegd kunnen worden, elk met een eigen tijdsperk waar de games uit komen. Maar daarover later meer.

CapCom Arcade Museum - het platform

Als platform biedt Arcade museum een hoop opties die voor alle games hetzelfde werken. De verschillende games worden als een lange rij spelkasten getoond, wat je meteen het gevoel geeft in een oude arcadehal binnengestapt bent. Voordat je een game uitkiest en opstart kan je een flink aantal opties instellen en aanpassen. Belangrijkste daarvan is hoe je de games op scherm wenst te zien. De oude arcade-games speelden allemaal op een standaard CRT scherm. Voor wie niet weet wat dat is: denk aan een oude beeldbuis met bijna vierkant beeld en afgeronde hoeken en graphics op zo lage resolutie dat de scanlines (horizontale beeldlijnen) door kleine zwarte lijnen gescheiden werden. Zonder heel technisch te worden: veel gamers van de oude stempel zweren bij deze oude look en feel, en gamedesigners hebben ook serieus rekening gehouden met die scanlines in hun karakter-ontwerpen.

Tegenwoordig gamen we op joekels van schermen waar met gemak 4K in breedbeeld in volle HDR getoond kan worden. Het is dan ook een flinke uitdaging om het oude CRT gevoel een beetje over te brengen naar hedendaagse beeldschermen, al was het alleen maar omdat de beeldverhouding anders is. Capcom biedt diverse opties aan, waaronder een heuse 3D opstelling waarbij het net is alsof je in een ouderwetse arcade-kast kijkt. Ook een CRT opstelling met of zonder ronde hoeken en met of zonder scanlines behoort tot de mogelijkheden. Puristen hebben dus keuze genoeg. Uiteindelijk geeft standaard 2D op zo groot mogelijk scherm misschien wel de beste opstelling.
Naast al deze beeldscherm instellingen kan je ook je eigenlijke spelsessies beïnvloeden. Zo kan je de speelsnelheid versnellen of vertragen, het aantal levens instellen, de moeilijkheidsgraad hoger of lager instellen en kan je tijdens het spel savestates opslaan en de rewind-knop gebruiken mocht je een verdwaalde kogel over het hoofd gezien hebben. Legio mogelijkheden dus om de arcade-games zo makkelijk of moeilijk te maken als je zelf wil. Voor wie meer uitdaging wil biedt Arcade Museum een score attack modus, waarbij je de oorspronkelijke standaard arcade-settings gebruikt en zo hoog mogelijk moet scoren. Die scores komen op een online leaderboard. Capcom Arcade Museum kent dus veel mogelijkheden om je gameplay aan te passen of om de competitite aan te gaan.

CapCom Arcade Museum - de games

Naast het platform zelf is het natuurlijk ook belangrijk dat er daadwerkelijk games te spelen zijn. Het gratis platform komt met één gratis game, de vertical scroller shmup 1943 Battle for Midway. Om de lancering te vieren is ook Ghosts 'n Goblins gratis te downloaden. De overige 30 games zijn onderverdeeld in drie sets van 10 games, die ieder een periode uit CapCom's historie beslaan. Elke set is separaat te koop, maar je kan ook de hele set van 30 in één keer aanschaffen.
Wat zit er zoal in de diverse sets? Set 1 concentreert zich op de vroege jaren van de arcadehal en bevat titels uit de periode 19’84 tot 1988 en bevat titels als 1942, Commando, Bionic Commando en de misschien wat onbekendere, maar zeker niet te missen Tatakai no Banka. Set 2 pakt de draad op in 1989 en bevat games die tot 1992 uitgebracht zijn waaronder het briljante Strider, Final Flight, Mega Twins en misschien wel de bekendste uit de hele serie: Street Fighter II. De laatste set covert de laatste periode, van 1992 tot 2001. In deze periode kwamen de grafisch meest uitgebreide games uit, waaronder opnieuw een game uit de 19xx serie, Super Streetfighter Turbo, Gigawing en Battle Circuit.
De hele set overziend kunnen we concluderen dat CapCom een mooie set games samengesteld heeft met voor ieder wat wils en een mooi overzicht van de groei die bekende series als Street Fighter en 19xx doorgemaakt hebben. Wat helaas wel mist is een stuk historie en samenhang tussen de games. Voor een Museum is dat toch wel een gemis.

CapCom Arcade Museum - het eindoordeel

Met een uitstekende line-up en een prima platform om op te spelen is CapCom Arcade Museum een prima aanvulling voor diegenen die graag nog eens de toppers van weleer willen herleven, maar ook eens wat verder in de games willen komen dan de eerste paar levels, zonder daar ettelijke pogingen toe te moeten doen. Arcade Museum kent voldoende spelmodi om ook op langere termijn interessant te blijven door de online leaderboards.
Cijfer: 8