Rayman Legends Review

Review
maandag, 26 augustus 2013 om 18:00
xgn google image
Rayman is vorig jaar bij zijn terugkeer in Rayman Origins met open armen ontvangen en zou eigenlijk alweer schitteren in Legends, ware het niet dat de game uitgesteld werd. Wordt dit net zo’n toptitel als zijn voorganger of draaien wij onze hand hier niet voor om?
In Rayman Legends heeft de armloze held net alle Teensies gered van een zekere ondergang. Hij, Globox en de Teensies genieten dan ook van hun welverdiende rust en liggen lekker met zijn allen te ronken in een boom. Intussen heeft het kwaad zich echter allang weer verspreid en is volop aan de bak om de Teensies gevangen te nemen. Murphy, het vliegende kikkervriendje van Rayman, merkt dit en maakt het genootschap wakker om op een doldwaas avontuur te gaan.

Variatie alom

Hier begint het spel alsof het een standaard platformer is waarbij je simpelweg moet rennen en springen, en daarbij vijanden en diverse eindbazen verslaan. Niets is echter minder waar, want al snel zal je merken dat je een enorm afwisselende game in je console hebt gestopt. De game is gebaseerd op Rayman Origins, maar is veel uitgebreider dan dat. Het is alles behalve een normale platformgame. Natuurlijk is er een aantal levels dat de klassieke platformactie bevat, maar ook kun je aan de slag met levels waarbij je het geheel op een andere manier moet bekijken. Je speelt dan namelijk met Murphy en dan is het de bedoeling dat je de weg vrijmaakt voor de AI-bestuurde of door spelers bestuurde teamgenoten. Hierbij moet je goed opletten, want voor je het weet mis je hierbij een geheime Teensie of neemt je teamgenoot een verkeerde afslag met fatale gevolgen.
Daarnaast zijn er levels die puur om snelheid gaan en je daarbij tot het uiterste drijven. Deze snelheidslevels vormen één van de grootste uitdagingen en zijn dan ook genadeloos. Ruimte voor een klein foutje is er niet, want de tijd is erg krap en zodra je af bent kun je weer helemaal opnieuw beginnen in het level. Een type level dat wat meer vergevingsgezind is, zijn de muzieklevels die Rayman Legends rijk is. In deze levels gaat alles op muziek. Je rent, springt en vecht op de maat mee, net als de vijanden. Als je geraakt wordt of stopt ga je de mist in en moet je het level vanaf een checkpoint overdoen.

Teensies redden

De game kent dus de nodige pittige stukken en dat is niet alleen in de muziek- en snelheidslevels terug te vinden. Ook de algemene moeilijkheidsgraad loopt gaandeweg op in de game. Het zal je uiteindelijk opvallen dat je wat beter je best moet doen om genoeg Lums, kleine vliegende wezentjes, te verzamelen om een zilveren of gouden medaille in een level te halen. Hier zul je ook steeds voor gaan, want als je een zilveren medaille weet te halen krijg je een kraskaart en daarmee is weer van alles vrij te spelen zoals levels uit Rayman Origins die in Rayman Legends te spelen zijn.
Toch wordt het spel nooit echt super uitdagend. Je zult hoogstens een level een paar keer opnieuw moeten spelen, omdat je een Teensie niet kunt vinden of net mist en toch door moet. Door het verzamelen van Teensies speel je de volgende levels en de nodige karakters zoals Barbara de viking vrij. Logischerwijs zullen de Teensies niet allemaal voor het oprapen liggen en steeds lastiger te vinden zijn, maar het wordt nooit té uitdagend. De moeilijkheidsgraad had dus stiekem best iets hoger gemogen in de algemene levels.
Nee, Rayman Legends is een leuke game die op bijna alle vlakken leuk is en blijft. Hier is niet alleen de toegankelijkheid van de game verantwoordelijk voor, maar ook de heerlijke humor die de game uitstraalt. De sfeer van de game straalt alleen maar vrolijkheid uit en het grafische aspect draagt hier een groot deel aan bij.

Alles past bij elkaar

Vanaf het begin van de game heb je te maken met een tweedimensionale cartoonstijl waarbij de kleuren bijna letterlijk van je scherm spatten. Alles ziet er tot in de puntjes afgewerkt uit. Ook hier is de nodige variatie te vinden, want de levels waarin je je begeeft zijn in verschillende werelden opgedeeld. De ene keer bevind je je in een betoverd bos en de andere keer zit je midden in een middeleeuws kasteel. Bij de verschillende thema's die de game aandoet horen natuurlijk ook de passende vijanden zoals piraten of parachuterende kikkers. Alles is op elkaar afgestemd.
De muziek in de levels is eveneens afgestemd op de thema's en speelt een extra grote rol in de game, onder andere vanwege de muzikale levels. Als je al van de heerlijke soundtrack geniet tijdens de 'normale' levels, ga je uit je dak tijdens de beats van 'Eye of the Tiger' of 'Black Betty' die in de speciale ritmische levels voorbij komen.

Met zijn allen aan de bak

Als je eens geen zin hebt om alleen te spelen en toevallig iemand over de vloer hebt kun je met zijn allen aan de bak, want de game biedt ook nog eens multiplayer mogelijkheden voor maximaal vier spelers. Voor de Wii U versie van de game geldt dat er zelfs vijf spelers tegelijkertijd kunnen spelen. De vijfde speler zal de controle over Murphy nemen via de GamePad.
De normale levels zijn in de multiplayer stand te spelen, maar de game bevat ook een aantal leuke minigames voor meerdere spelers zoals een voetbalwedstrijd. Als je de game aan het spelen bent met vrienden merk je dat je dit bijna niet serieus kunt doen. Al snel zul je elkaar bewust dwars gaan zitten. Dat zal voor een boel hilarische momenten gaan zorgen. Als je dan toch weer alleen aan het spelen bent en je hebt de singleplayer levels even gezien, kun je altijd nog aan de bak met de uitdagingen die op zeer regelmatige basis beschikbaar gesteld worden.

Legendarisch goed

Rayman Legends is een game die bij iedereen in de kast hoort te staan. De game is toegankelijk en zorgt ervoor dat je steeds je best zult doen, maar zonder irritaties op te wekken. Wel zul je merken dat je levels opnieuw moet spelen omdat je net dat ene stukje gemist hebt of niet genoeg Lums hebt verzameld. De grafische stijl van de game is vrolijk en alles lijkt precies bij elkaar te passen in de diverse thema's die de game biedt. De mogelijkheid om met je vrienden door de levels te lopen is van het begin tot aan het einde leuk, maar zal wel onherroepelijk uitmonden tot een chaos waarbij je elkaar alleen maar dwars zit. Al met al is Rayman Legends een fantastische game die zeker bij de grote namen aan de top hoort te staan!
Cijfer: 9

Populair Nieuws

Laatste Reacties