Ratchet & Clank Rift Apart PC Review - Weer een geslaagde port?

Review
zaterdag, 05 augustus 2023 om 13:00
ratchet and clank rift apartf1622473934
Verschillende PlayStation games zijn al succesvol geport naar PC en de meest recente verhuizing is die van Ratchet & Clank Rift Apart. Hebben Insomniac Games en Nixxes Software weer gezorgd voor een succesvolle port of is het een domper zoals The Last of Us? Dat lees je nu in onze review!
Ratchet & Clank Rift Apart was de eerste PlayStation 5-exclusive die volgens Sony nooit had gewerkt op de PlayStation 4 en dan ook de kracht en nieuwe mogelijkheden van de next-gen console moest tonen.
Eén van die mogelijkheden is het naadloos en razendsnel kunnen wisselen tussen verschillende dimensies, dankzij de upgrade naar de custom SSD in de PS5. Of jouw PC daar ook toe in staat is, wordt eigenlijk al meteen getest wanneer je begint aan het avontuur in Ratchet & Clank Rift Apart.

Een interdimensionaal avontuur

Het verhaal begint triomfantelijk voor Ratchet en zijn mechanische vriend. Het duo wordt als helden onthaald in de stad met een grote show en Clank heeft aan het einde zelfs een speciaal cadeau voor de protagonist: de Dimensionator. Met het apparaat kunnen portalen naar andere dimensies worden geopend, zodat Ratchet kan zoeken naar zijn soortgenoten.
De eeuwige antagonist Dr. Nefarious komt alleen het feestje verpesten en tijdens het gevecht raakt de Dimensionator beschadigd, waardoor Ratchet, Clank en Dr. Nefarious constant naar verschillende dimensies worden gestuurd. Uiteindelijk gaat het apparaat kapot en komt het drietal vast te zitten in een dimensie waar zo’n beetje het hele universum geregeerd wordt door een succesvolle tegenhanger van Dr. Nefarious, namelijk Emperor Nefarious.
Om alles nog een stukje erger te maken, zorgt de beschadigde Dimensionator ook nog eens voor chaos in de tijd-ruimte-balans, waardoor willekeurige poorten naar andere dimensies en locaties worden geopend - met alle gevolgen van dien. Ratchet en Clank moeten het dus niet alleen opnemen tegen twee villains, maar moeten ondertussen ook een interdimensionale crisis oplossen.
Gelukkig hoeft het duo dat niet alleen te doen, want ze krijgen hulp van Rivet, een vrouwelijke Lombax die het al jaren opneemt tegen Emperor Nefarious. Daarnaast duiken er ook andere versies op van bekende karakters uit de Ratchet & Clank games, zoals Captain Qwark, Rusty Pete en Skidd. Al met al zorgt het voor een actievolle achtbaanrit langs verschillende planeten waar je ongeveer tien tot vijftien uur - afhankelijk of je alle sidequests en collectibles wil halen - zoet mee bent.
ratchet clank rift apart review hooverbootsf1623073046

Rennen door een Pixar-film

Het avontuur van de twee Lombaxes en Clank zag er op de PlayStation 5 al beeldschoon uit - zoals te lezen is in onze PS5 review - en op PC wordt daar nog een schepje bovenop gedaan. De diverse omgevingen op de planeten zien er prachtig uit, de dimensies lopen ongelofelijk soepel in elkaar over en je wil bijna de vacht van Ratchet en Rivet aaien door alle haartjes die je kan zien. Het lijkt net alsof je de controle hebt gekregen over een karakter in een Pixar-film.
Dat is tenminste het geval als je natuurlijk de hardware hebt om alle toeters en bellen aan te zetten. Gelukkig heeft Sony weer Nixxes Software op de port gezet, die eerder al samen heeft gewerkt met Insomniac Games om Marvel’s Spider-Man Remastered naar PC te brengen. De Nederlandse studio heeft zich al bewezen als een uitstekende ontwikkelaar voor ports en met Ratchet & Clank Rift Apart heeft Nixxes dat trucje weer herhaald.
De game liep tijdens het spelen enorm soepel op onze PC (een RTX 3080, gecombineerd met een Ryzen 5800X3D en 16GB RAM).
Op 4K, High Settings en DLSS op Quality konden we de game draaien op gemiddeld 100 frames per seconde, met af en toe afzakkers naar 75 fps. Met Ray-Tracing zag alles er nog een stuk mooier uit, maar we gaven een voorkeur aan een hogere framerate in de chaotische vuurgevechten ten opzichte van een betere verlichting. Zelfs tijdens de meest intense momenten hebben we geen enkele keer last gehad van micro stutters, crashes of andere vervelende dingen.
Wel zijn er verhalen online dat spelers met oudere processors last hebben van crashes, ongeacht op welke instellingen ze spelen. Heb je dus iets verouderde hardware, check dan eerst even of er problemen zijn te vinden met jouw processor. Het is te hopen dat er snel een update verschijnt, zodat iedereen zonder problemen van de port kan genieten.
ratchet and clank rift apartf1611146102

Accuraat schieten met een muis

Net zoals vele eerdere ports van PlayStation games, is er een volledige ondersteuning toegevoegd voor de DualSense controller. Heb je dus de PS5-controller in huis, dan kan je niet alleen direct de controller gebruiken, maar ook genieten van de speciale features, zoals haptic feedback en de adaptive triggers.
Maar veel PC-spelers hebben natuurlijk een voorkeur voor muis en toetsenbord en ook die optie wordt goed ondersteund. Sterker nog, wij waren eerst van plan om die setup te testen in het eerste level, om daarna over te schakelen op een controller. Maar het spelen met een muis en toetsenbord verliep zo soepel, dat we de hele game op die manier hebben gespeeld.
Wel was er één klein probleempje met de gevoeligheid van de muis. Het grootste gedeelte van de slider zorgt namelijk voor een hoge gevoeligheid, waardoor je uiteindelijk maar weinig ruimte hebt om mee te spelen als je een voorkeur hebt voor een lage gevoeligheid. Met 800 DPI moesten we kiezen tussen de twee laagste instellingen, terwijl onze echte voorkeur eigenlijk er precies tussenin zat.

Ratchet & Clank Rift Apart - Weer een topper voor PC-spelers

Na de port van The Last of Us leek er even een einde te komen aan de indrukwekkende reeks aan succesvolle PC-ports van PlayStation games. Maar Nixxes Software heeft opnieuw bewezen van een andere klasse te zijn als het aankomt op porten naar PC.
Ratchet & Clank Rift Apart zag er op onze PC niet alleen bloedmooi uit, maar liep ook enorm soepel en had heerlijke controls voor controller en muis en toetsenbord. Let alleen wel op dat de port wat problemen kent met oudere processors, dus het is verstandig om van tevoren eerst te checken of jouw hardware een ‘probleemgeval’ is. Ook is het een beetje jammer dat Sony een game die ruim twee jaar oud is, alsnog een prijskaartje van 60 euro heeft gegeven op PC.
Cijfer: 8.5