Marvel's Spider-Man Remastered Review - Weer een succesvolle PC-port

Review
woensdag, 10 augustus 2022 om 17:00
2022 08 04 marvels spider man pcf1659608822
De laatste tijd brengt Sony steeds meer toppers uit eigen stal naar PC, zoals eerder Horizon Zero Dawn en God of War. Die nieuwe strategie is tot nu toe zeer succesvol geweest, maar geldt dat ook voor één van de meeste populaire superhelden? Check het nu in onze Marvel’s Spider-Man Remastered review.
Met de ports naar PC wil Sony niet de verkopen op de PlayStation-consoles in de weg zitten. Daarom krijgen spelers op PC nu pas de mogelijkheid om Marvel’s Spider-Man te spelen, ondanks dat de game al in 2018 uitkwam op de PlayStation 4 en eind 2020 een remaster kreeg voor de PlayStation 5.
Wanneer je Marvel’s Spider-Man Remastered opstart op PC, dan zal je alleen niet denken dat je een game speelt die ondertussen alweer vier jaar oud is. Tenminste, als je de hardware hebt om alle toeters en bellen aan te zetten. Ontwikkelaar Insomniac Games en de Nederlandse studio Nixxes Software hebben namelijk duidelijk veel energie en moeite in de PC-port gestopt.
marvels spider man remastered pc 2f1660045948

Alle opties waar PC-spelers van dromen

In tegenstelling tot de PlayStation-versie van Marvel’s Spider-Man heb je namelijk talloze opties om je ervaring in de game aan te passen. Zo hebben wij direct motion blur uitgezet, zodat we niet misselijk worden van het vele slingeren dat je in de game zal doen, en de field of view uitgebreid. Zeer handig als je het overzicht wil behouden in de grote en drukke gevechten in de game.
Zet je alle grafische opties op High of Very High, dan zal Marvel’s Spider-Man er prachtig uitzien. Helemaal als je ray-tracing aanzet ziet New York er fenomenaal uit, met name wanneer het zonnetje langzaam ondergaat in de stad die nooit slaapt. Hoewel niet elke PC deze opties aankan, zorgen de maximale instellingen ook niet voor een enorme daling in de framerate die je misschien zou verwachten. Een duidelijk teken dat er een sterke port is neergezet, net zoals het geval was met God of War.
marvels spider man remastered pc 3f1660046004
Daar komt nog eens bovenop dat je de mogelijkheid hebt om Deep Learning Super-Sampling (DLSS) te gebruiken. Deze technologie van Nvidia kan de resolutie omhoog krikken, zonder dat je daarbij hoeft in te leveren op performance. Zo kan je bijvoorbeeld in 4K spelen, terwijl de game slechts een lagere resolutie hoeft te renderen en de lege plekken op laat vullen door de DLSS-technologie.
Dankzij die technologie is het mogelijk om Marvel’s Spider-Man Remastered op de hoogste instellingen te spelen met ray-tracing op een framerate die boven de 100 uitkomt. Dat is een groot verschil met de PS5-port, waarbij je alleen van een 4K-resolutie en ray-tracing kan genieten op 30 frames per seconde. De PC-port van Marvel’s Spider-Man Remastered is zonder twijfel de mooiste versie tot nu toe.
marvels spider man remastered pc 4f1660046049

DualSense functies op PC

Zoals PC-spelers ondertussen gewend zijn, kan je games op veel verschillende manieren spelen. Uiteraard heb je de mogelijkheid om een muis en toetsenbord te gebruiken, al raden we in dit geval wel aan om een controller aan te sluiten op je computer. Helemaal als je een PlayStation 5 DualSense controller in huis hebt.
Voor de PC-port zijn namelijk dezelfde functies in de game gestopt als de versie op de PlayStation 5. Dat betekent dat haptic feedback de ervaring een stukje zal verrijken, door bijvoorbeeld de controller lichtjes te laten schudden als je spidey-sense je waarschuwt. Sommige signalen heb je misschien niet eens bewust door, maar het zorgt onbewust voor een nog iets betere ervaring.
Elke keer dat de adaptive triggers geactiveerd worden, dan heb je wel door dat de functie wordt gebruikt. Met name tijdens Quick-Time Events kan het voor een extra stukje spanning zorgen als het gebruiken van L2 en R2 een stuk zwaarder wordt.
marvels spider man remastered pc 5f1660046090

Geen foutloze port

Hoewel de optie om meerdere vormen van besturing te gebruiken een pluspunt is voor de PC-versie, brengt het alleen ook een paar vervelende dingen met zich mee. Wanneer je namelijk van input verandert, door bijvoorbeeld je muis aan te raken, dan zal de game even vasthangen voor een halve seconde.
Dat is normaal niet zo erg, maar wanneer dat gebeurt tijdens een cutscene, dan lopen de audio en beelden niet meer synchroon. Erg vervelend wanneer je helemaal in de vaak filmische momenten getrokken bent en daardoor niet meer goed kan focussen op wat er op het scherm gebeurt.
Het is ook niet het enige schoonheidsfoutje dat we zijn tegengekomen. Zo is er een missie waarbij we een paar apparaten moeten hacken op één van de hoogste torens in New York. Maar elke keer dat we succesvol een apparaat hacken, blijft de animatie hangen en is de enige mogelijkheid om daaruit te komen door het laatste checkpoint te laden. Vervolgens speelt de animatie zich dan op de juiste manier af. Het zijn geen game-breaking dingen, maar wel heel vervelend.
marvels spider man remastered pc 6f1660046148

Onderweg Spider-Man spelen

Sinds kort is er een nieuwe manier om je PC-games te spelen en Insomniac en Nixxes hebben daar ook rekening mee gehouden. Het is namelijk mogelijk om Marvel’s Spider-Man Remastered op de Steam Deck te spelen, zodat je overal waar je maar bent van de game kan genieten.
Het zal wel even wennen zijn als je van een krachtige PC naar de Steam Deck gaat, maar na een paar minuten zal de 1200x800 resolutie je niet meer opvallen. Wel raden we je sterk aan om motion blur meteen uit of een paar tandjes lager te zetten, want de normale optie zorgt voor één rommelige bende wanneer je de camera beweegt.
Als je gewend bent om Marvel’s Spider-Man Remastered met een controller te spelen, dan zal je op de Steam Deck meteen verder kunnen. De game werkt namelijk ideaal met de ingebouwde controls van Valve’s handheld PC. Als meer nieuwe games direct zo goed werken met de Steam Deck, dan wacht het apparaat een gouden toekomst.

Marvel’s Spider-Man Remastered Review - Opnieuw een succesverhaal

Toen Insomniac Games in 2018 met Marvel’s Spider-Man kwam was iedereen terecht zeer enthousiast over de game en anno 2022 is het nog steeds een ijzersterke titel. De PC-port voegt qua gameplay niks nieuws toe, maar dat is ook zeker niet nodig.
Wel geeft de PC-versie je de optie om het avontuur van Spider-Man op de mooiste manier ooit te beleven en de game draait ook nog eens als een zonnetje. En als je de game onderweg wil spelen, dan is dat nu ook mogelijk. Het is alleen een beetje jammer dat een paar bugs soms roet in het eten gooien.
Cijfer: 9