RAGE Review

Review
donderdag, 13 oktober 2011 om 18:00
xgn google image
Drie bloeddorstige mutanten rennen vliegensvlug op ons af. Zonder te aarzelen trekken we ons wapen en schieten er één door het hoofd. De tweede wordt neergehaald door een vlijmscherpe boemerang en de derde ontploft in duizend stukken door een wel gemikte granaat. Een welbekend tafereel in de nieuwe ambitieuze game RAGE.
Het is een tijdje stil geweest rondom ontwikkelaar id Software, beter bekend van de Doom en Quake franchises. Het bedrijf zette met die games jaren geleden een nieuwe mijlpaal in het shooter genre en probeert zichzelf nog altijd te onderscheiden door innovatie. RAGE is het nieuwste bedenksel van id Software, een game waarin je moet zien te overleven in een intense, vernietigde wereld die vol zit met mutanten, raiders en ander gespuis.
In tegenstelling tot Quake en Doom, mixt RAGE een keiharde first-person shooter met role-playing elementen, gehuld in een semi-open wereld met een lineaire missiestructuur. Het tempo is dus heel anders dan je gewend bent van het gemiddelde hedendaagse schietspel. Maar biedt RAGE een ervaring zoals we die nog nooit hebben beleefd, of staat de game garant voor een hoop woede-uitbarstingen en teleurstellingen?
Vallen en opstaan
In de intro van RAGE zie je hoe een grote komeet de aarde naar de hel helpt. Verschillende mensen, waaronder jij, hebben voorzorgs-maatregelen genomen om deze ramp te kunnen overleven en vallen in een speciaal afgedekte bunker genaamd The Ark in een kunstmatige slaap, de narigheid om zich heen wegdromend. Vele jaren later ontwaak je als enige overlevende en is de wereld niet meer zoals het lijkt. Gebieden zijn compleet weggevaagd of veranderd in een barbaarse woestenij die je goed kunt vergelijken met de dorre omgevingen in de Mad Max-films. Een sterk begin voor een episch avontuur met een wanhopige ondertoon.
Bekende formule, gevarieerde aanpak
RAGE volgt een concept waarin je in een buggy moet rondrijden tussen verschillende gebieden, terwijl je gevaarlijke opdrachten uitvoert voor hulpbehoevende personages. Het rondrijden kun je vergelijken met het systeem uit Borderlands, alleen kun je in RAGE je bolide naar eigen wens aanpassen en opwaarderingen kopen. Urenlang sleutelen tot in het kleinste detail. Heerlijk.
De opdrachten die je voor je kiezen krijgt, variëren van het zoeken naar essentiële materialen in gevaarlijke gebieden, tot het afslachten van massa's mutanten en raiders omdat ze de bevolking bedreigen met dodelijke gevolgen. Deze missie-structuur klinkt misschien vrij standaard, maar de manier waarop RAGE omgaat met het bekende concept en die aan jou presenteert, is erg interessant. De personages waar je mee praat vormen namelijk een heel belangrijk onderdeel voor een geloofwaardige wereld. De sterke interactie met personages moedigt je aan om jouw steentje bij te dragen aan deze naar de hel gelopen wereld.
Gelukkig zijn er ook talloze unieke missies waar je zonder al te veel kleerscheuren doorheen moet zien te komen. Zo ben je de ene keer een ondergrondse waterleiding van een dorp aan het redden van een levensbedreigend gif, dat bandieten willen toevoegen aan het water. De andere keer moet je een sponsor vinden voor een grote race door mee te doen aan een bloedstollend spel genaamd 'Mutant Bash TV', te vergelijken met de film 'The Running Man' waarin Arnold Schwarzenegger de hoofdrol speelt.
Waakzaamheid is geboden
Het zijn daarom deze hoofdmissies die voor de frisse wind in het spel zorgen. Sowieso gaat bijna iedere missie wel gepaard met een aantal intense gevechten die de vaart in de game houden. Of je nou in je buggy andere rondrijdende raiders neermaait, of in donkere gangen grote groepen mutanten tegenkomt; je moet altijd waakzaam zijn. Daarom loont het om goed voorbereid de onveilige gebieden in te gaan.
Ben je te onvoorzichtig, dan ga je heel hard dood. Of toch niet? In RAGE krijg je een tweede kans met een defibrillator, waarmee je jezelf weer omhoog kunt hijsen na een flinke klap te hebben ontvangen. Jezelf terugbrengen van de hemelpoort doe je via een mini-game. Doe je dit goed, dan zullen vijanden om je heen verlamd zijn en soms zelfs dood neervallen. Handig! Het is geen goedkope truc, aangezien deze gadget zich weer moet opladen. Zo wordt er een beetje leven in de brouwerij gebracht, moet je maar denken.
Intensieve, maar voldoening gevende gevechten
Het is daarom ook maar goed dat je gaandeweg een breed arsenaal aan dodelijke wapens tot je beschikking krijgt om al het kwaad om je heen weg te vagen. Geen overbodige luxe, want de intelligentie van de vijanden die je tegenkomt, ligt hoger dan je tot nu toe van shooters gewend bent. In RAGE hebben jouw belagers ook duidelijk geen alles-of-niets houding, maar gaan tactisch te werk. Niet alleen zijn ze ontzettend snel, maar ze zullen de omgeving ook gebruiken om jou ongemerkt in de rug aan te kunnen vallen. Tactisch handelen is dus essentieel, want vijanden pakken elke kans aan om jouw schoten te ontwijken. Precies zoals een gevecht hoort te gaan. De intensiteit is op deze momenten enorm en je hartslag zal pas dalen als alle gevechtskreten om je heen zijn verdwenen. Mensen, wat een waar genot!
Aan variatie geen gebrek
Deze voldoening kan eigenlijk alleen worden bereikt als je een gevarieerde speelstijl hanteert. Gelukkig heb je, naast een breed arsenaal aan wapens, onder meer de kennis om speciale typen ammunitie in elkaar te knutselen, welke je zullen helpen in de strijd. Wat dacht je bijvoorbeeld van explosieve pijlen voor jouw kruisboog? Schiet een welgemikte pijl en het beoogde slachtoffer zal zich eerst nog even uitlaten met een luide kreet en spat dan in duizend stukken uiteen. Heerlijk.
Naast de verschillende typen ammunitie die je tot je beschikking krijgt om eens flink huis te houden, kun je overal om je heen waardevolle spullen vinden, die je met jouw kennis weer kunt gebruiken om interessante gadgets in elkaar te knutselen.Wat dacht je van een volautomatische turret-spin die met je meeloopt en over obstakels heen klimt om vijanden te doorzeven met een machinegeweer? Of boemerangs met vlijmscherpe punten die in de hoofden van jouw slachtoffers blijven steken? Het is duidelijk dat je in RAGE al je creatieve gedachtespinsels op de vrije loop kunt laten als het om het aanrichten van bloedbaden gaat. Laat al dat rood maar lekker rondspetteren!
Veel te doen voor verzamelaars
RAGE zit dus vol met interessante voorwerpen om opgepakt te worden door jouw grijpgrage handen. Overal waar je rondloopt vind je geld, ammunitie, collectibles en andere bruikbare spullen die je zelf kunt gebruiken voor het nodige knutselwerk, of kunt verkopen. Het looten kun je het beste vergelijken met BioShock: als het glinstert, kun je het oppakken. Helaas kun je, in tegenstelling tot BioShock, geen kisten en kasten openen voor extra schatten, maar je zult gelukkig genoeg kunnen vinden om je loot-lust te bevredigen.
Toch ligt het in de aard van de gemiddelde Fallout: New Vegas-speler om ieder hoekje en gaatje te onderzoeken tot je erbij neervalt. RAGE beloont je daar tot op zekere hoogte wel in, omdat sommige spullen en collectibles goed verborgen liggen, maar we hadden stiekem toch graag iets meer interactie met de omgeving gezien.
Een ware grafische pracht
id Software heeft jarenlang druk gewerkt aan de nieuwe 'Id Tech 5' engine die RAGE gebruikt. Duidelijk heeft de ontwikkelaar flink uitgepakt met het brengen van een grafisch wonder. Het grafische stijltje gaat richting een mix tussen steampunk en Borderlands. RAGE komt echter wat minder cartoonesk over dan de laatstgenoemde shooter van Gearbox. Dit visuele genot gaat gepaard met een hele soepele framerate, waardoor je weinig tot geen vertraging en strepen in het beeld ziet als je beweegt.
We kijken onze ogen uit in de prachtige spelwereld om ons heen. Vooral de Xbox 360-versie, die we onder handen mochten nemen, is zonder twijfel één van de mooist ogende games in het portfolio van de spelcomputer. Wat een oog voor detail! Kom echter niet té dicht bij een voorwerp, want dan kun je duidelijk vage textures opmerken, die soms ook nog in moeten laden als we ons te snel omdraaien. Erg jammer, want dit doet aanzienlijk af van de totale spelbeleving. Maar er moet natuurlijk gevochten worden en dus hebben we geen tijd om de toerist uit te hangen.
Speelduur wat aan de korte kant
RAGE speelt zo ontzettend lekker weg, dat je de tijd haast vergeet en je je al verrassend snel in het laatste gedeelte van de game bevindt. Naar verwachting zul je ongeveer vijftien uur bezig zijn om de aftiteling te bereiken, inclusief zij-missies. Wat je dan ziet is een einde dat duidelijk ruimte open laat voor een mogelijk vervolg of uitbreidingen die het verhaal voort zullen zetten. Nu is de regel 'kwaliteit boven kwantiteit' hier zeker van toepassing, maar we verlangen constant naar meer RAGE. Zo erg zelfs dat we er boos van worden. Zou dit te maken hebben met de titelkeuze van de game? Erg slim gespeeld, id Software. Desalniettemin hopen we van harte dat er genoeg uitbreidingen komen om de speelduur aanzienlijk uit te rekken. We willen meer!
Ook coöperatief en competitief speelbaar
Na die vijftien uur spelen, ben je echter nog niet klaar met RAGE. Nee, je hebt ook een coöperatieve modus die jou samen met een vriend of vriendin online of op de bank laat vechten in negen verschillende missies. Deze missies staan compleet los van het hoofdverhaal, maar bieden wel gebieden die zijn gebaseerd op jouw avonturen in de singleplayer. We hebben deze modus uitvoerig getest en ook al is het even wennen om je scherm op te splitsen, de intensiteit is dubbel zo groot als beide spelers omringd worden door massa's vijanden. Een erg geslaagde toevoeging als je het ons vraagt, want de wereld van RAGE leent zich daar uitstekend voor. Een split-screen modus zorgt er tevens voor dat spelers eerder geneigd zijn om weer terug te komen naar id Software's nieuwste creatie. Echter, stiekem vinden we het toch erg jammer dat je het gehele singleplayer avontuur niet coöperatief kunt spelen, want het concept is daar perfect voor.
Maar we willen natuurlijk ook vijandelijke spelers online de kop in kunnen hakken, de game heet niet voor niets RAGE. Zoals we van eerdere id Software-titels gewend zijn, heeft RAGE gelukkig ook een competitieve modus, genaamd 'Road RAGE'. In Road RAGE kun je in een buggy rondrijden door verschillende levels, om zo andere spelers kapot te rijden of te knallen met jouw samengestelde arsenaal. Ook kun je de opdracht hebben om een balletje op te pakken en punten te scoren. Klinkt vrij standaard, maar is wel erg intens.
Ga je in rang omhoog, dan verdien je punten om nieuwe wapens en uitrustingen te kopen voor jouw glanzende bolide. Road RAGE speelt verrassend lekker weg en dient als welkome afwisseling na een intensief singleplayer avontuur. Toch hadden we graag een Deathmatch-achtige modus gezien, waarin je met je eigen geweren de strijd zou mogen aangaan. Niet voor niets heeft id Software 'Deathmatch' vroeger op de kaart gezet. Alleen Road RAGE als competitieve multiplayer modus oogt toch wat kaal en geeft het gevoel een geforceerde toevoeging te zijn.
De perfecte aftrap van het najaar
RAGE is een ambitieuze game die je onderdompelt in een vernietigde open wereld, waarnaar je steeds maar weer terug wilt komen. Meerdere keren hebben we met open mond naar het beeldscherm zitten staren vanwege de visuele pracht die gepaard gaat met steeds intenser wordende gevechten. Het is jammer dat de game soms nog verschillende textures moet laden als wij ons snel omdraaien en dat het avontuur in de singleplayer niet zolang duurt als gehoopt. Maar het totaalpakket aan pure pret, maakt wat ons betreft alles goed. Het wordt een belachelijk druk najaar op het gebied van games en id Software trapt deze periode perfect af met een ijzersterke game die je nog lang zal bijblijven!
Cijfer: 8.5

Populair Nieuws

Laatste Reacties