PS Now Review - Een goede stap vooruit

  Toen bekend werd gemaakt dat Sony haar eigen gamestreaming abonnement uit ging brengen werd er niet bepaald naar uitgekeken. Het internet zou niet goed genoeg zijn en daarbij was de lineup aan games niet indrukwekkend. Daar wil PS Now anno 2019 verandering in brengen met een nieuwe prijs, lineup en features. Lees er alles over in onze PS Now Review!

  Toen Microsoft in 2017 aan de haal ging met het idee van een abonnementservice voor games vond iedereen het een geniaal idee. Voor een tientje per maand kon je onwijs veel games downloaden en spelen, waarbij het aanbod maandelijks werd ververst. Het allermooiste? De first-party titels kwamen op dag van release naar Game Pass.

  Een nieuwe setup

  Zover gaat Sony nog niet met het vernieuwde PS Now. Het nieuwe abonnement kun je dan wel voor dezelfde competitieve prijs (9,99 euro per maand) aanschaffen, maar wat je krijgt is compleet anders. Je krijgt dan namelijk zo'n 700 games die je vanuit de cloud kunt streamen, waarbij het aanbod bestaat uit PS2, PS3 en PS4 games. Verwacht in het pakket zowel grote als kleine titels en een aantal first party titels.

  Deze kun je allemaal met een simpele druk op de knop via het internet streamen, waarbij 5MB per seconde wordt aangeraden voor 720p. Maximaal kun je in 4K met 60fps streamen, maar dan heb je wel een goede verbinding nodig natuurlijk. Daarbij moet je niet vergeten dat streaming ook nog met een bitrate compressie komt, waardoor games er gelijk al een tandje slechter uitzien. Dat zal je dan ook merken in elke resolutie waarop je aan het spelen bent.

  Hier heb je gelukkig geen last van wanneer je games eerst hebt gedownload, wat voor een flink aantal games ook een optie is. Deze feature maakt PS Now ineens een stuk aantrekkelijker, want bij het downloaden van een game is er geen sprake van kwaliteitsverlies. Wel kost het overzetten van savedata dan wat meer moeite, omdat dit dan via de PS Plus Cloud gaat, iets wat niet het geval is als je streamt. Dan neem je je games overal mee naartoe.

  WiFi of LAN?

  Wel moet je rekening houden met het soort setup dat je gebruikt. Waar de PS4 prima via Wi-Fi kan streamen is dit niet de optimale manier. Zodra je verbinding ook maar een beetje instabiel is en onderbroken wordt, moet je opnieuw opstarten.

  Dit voorkom je gelukkig snel wanneer je een LAN-verbinding hebt, iets wat je eventueel ook op de PC kunt doen. PS Now is nu namelijk ook beschikbaar op de PC, waardoor een scala van de exclusieve PlayStation-bibliotheek nu ook speelbaar is op een ecosysteem buiten Sony's eigen hardware.

  Helaas stelt de PC-variant van PS Now enigszins teleur doordat er bijvoorbeeld geen muis en toetsenbord-ondersteuning is. Je hebt een DualShock 4 nodig als je gebruik wil maken van de service en dat zal zeker niet bij iedereen in het juiste keelgat schieten. Tevens is de service alleen beschikbaar op Windows PC en is het nog maar de vraag of ondersteuning voor Mac op de planning staat.

  Uitgebreide catalogus

  Hoewel het aantal ondersteunde platformen niet immens is, moet wel gesteld worden dat het aantal games indrukwekkend is. Met meer dan 700 titels krijg je in theorie voor elke 3 cent twee titels die je kunt spelen. Hiertussen staan flink wat pareltjes, zoals God of War, Uncharted 4: A Thief's End en Rocket League.

  Helaas blijven een aantal van die toptitels (namelijk de eerstgenoemden) slechts tijdelijk op de service. Deze worden na drie maanden uit de roulatie gehaald, wat toch jammer is. Niet iedereen zal de games direct uitspelen en gamers die later aansluiten lopen prachtige avonturen mis. Inmiddels zijn het bovenstaande titels dan ook vervangen door nieuwe PS Now games.

  Als goedmakertje voor het verdwijnen van toptitels worden elke maand nieuwe toptitels aangeboden op de service. Hierdoor heb je na verloop van tijd (lees: vanaf december) iedere maand in ieder geval negen topgames die je kunt spelen. Dit is natuurlijk allemaal bovenop het al bestaande aanbod van titels die wel gewoon onderdeel van de service blijven.

  Een groot deel van de games die je tegenkomt zijn dan ook een plezier om te spelen, zowel groot als klein. Voor elke God of War zijn er drie kleine titels (denk aan Tricky Towers bijvoorbeeld) om mee af te wisselen en voor wie zin heeft in nostalgie kan terecht bij de grote line-up aan PlayStation 2- en PlayStation 3-titels.

  Online niet aan te raden

  Gamen werkt over het algemeen dan ook erg goed op PS Now, behalve wanneer het aankomt op online multiplayertitels. In Rocket League merkten we bijvoorbeeld genoeg vertraging om de game sterk af te raden. Bij een online match loop je simpelweg een seconde of twee achter en dan heb je eigenlijk al verloren.

  Daarbij komt nog eens dat het besturen zelf een stuk moeilijker wordt in online multiplayer door de latency. Het is gewoon duidelijk dat je wat extra tijd moet incalculeren om de bal goed te raken en dat is zonde. Wanneer je een game kunt downloaden is dit natuurlijk niet het geval en spelen multiplayer games al een stuk soepeler.

  PS Now Review – Goed, maar niet de beste

  Al met al is het dan ook aan te raden om PS Now games te downloaden als je voor deze service kiest. Met meer dan 700 games is er meer dan genoeg om van te genieten en ook de kwaliteit van die titels is over het algemeen dik in orde. Het streamen werkt verder ook naar behoren en de gebruiksvriendelijke savedata die je overal gemakkelijk mee naartoe kan nemen is heerlijk, al lever je wel in als het aankomt op de de resolutie.

  Voor online multiplayer slaagt PS Now helaas niet vanwege de latency. Ook is de PC-versie van PS Now nog niet helemaal lekker, maar dat kan nog komen. Wat we in ieder geval wel kunnen stellen is dat PS Now een sterke service is voor iedereen die in één klap zijn portfolio wil uitbreiden met zowel moderne als oude klassiekers.

  Dit artikel is op 2 juli 2020 bijgewerkt.

  7

  De plus- en minpunten

  • Sterke prijs
  • Meer dan 700 titels
  • Gebruiksvriendelijke savedata
  • Games offline downloaden
  • Elke maand nieuwe toptitels...
  • ...die na drie maanden verdwijnen
  • Resolutie van streaming
  • PC-versie niet optimaal
  • Online multiplayer streamen werkt slecht
  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.