Pro Evolution Soccer 2014 Review

  De strijd is gestreden, nog voor beide recensies online zijn. FIFA is, zoals de afgelopen jaar, de betere van de twee footies en geeft Pro Evolution Soccer (PES) het nakijken. Maikel riep FIFA 14 gisteren in zijn recensie al uit tot de winnaar. Terecht. Zwaar terecht. Pro Evolution Soccer 2014 mag dan gebouwd zijn op een nieuwe engine, maar daarmee speelt het zichzelf niet als een ster de schijnwerpers in. Al moet eerlijk gezegd worden dat PES even goed een aardige footie is geworden om wat uurtjes in te steken.

  Pro Evolution Socceris gebouwd op de Fox engine. Een nieuwe engine betekent: nieuwe ronde, nieuwe kansen. Daarom gaven we PES die kans ook, een nieuw jaar om zichzelf te bewijzen. De strijd is niet per definitie gewonnen door FIFA. Natuurlijk niet. EA is ook maar een bedrijf met meer geld dan Konami en daardoor heeft EA altijd licenties en mist PES altijd van alles. Dat is een gemis, maar niet onoverkomelijk.

  Geen licenties

  PES-liefhebbers weten dat clubs als London FC en North London niet bestaan. Dat zijn eigenlik Arsenal en Chelsea. Enkel Manchester United doet echt mee. En PES-fans weten dat spelen met het Nederlands elftal niet hetzelfde is als FIFA waarin de echte namen op de shirtjes prijken. Feit is dat dit voor de fans niet die ene dreun is om de footie dan maar te negeren.

  Oefenen, oefenen, oefenen

  PES speel je voor het gevoel, de balaanname, de tactiek die genoodzaakt is om te scoren. Waar ballen bij FIFA als vuurpijlen het net raken of rakelings voorbij schieten, moet je bij PES nog altijd maar zien hoe je de bal tussen die twee palen plaatst. Dat is zo eenvoudig niet. Maar als dat dan lukt, op een beetje een normale moeilijkheidsgraad, och dan zou je wensen dat we terug konden naar de jaren 90. De tijd waarin spelers nog hun shirtje mochten uittrekken om emoties te lossen. Want wat voelt het goed om te scoren. Dat gevoel, dat blijft bij PES overeind staan. Je voelt je oppermachtig als je scoort. Zo simpel is het. Al vergt het een aantal uren om zo ver te komen.

  Tergend lange laadtijden

  Maar in diezelfde tijd van zweet en trainen, wordt helaas ook duidelijk dat Pro Evolution Soccer 2014 met lelijke problemen kampt. In de eerste minuten wordt meteen al duidelijk dat de nieuwe PES, zoals zo vaak, geregeld met framerate problemen worstelt. Niet mooi, maar mogelijk komt er nog een patch. Wat meer stoort is het feit dat er tergend lange laadtijden in de game zitten. Je moet niet één keer eventjes wachten. Continu wordt je geduld op de proef gesteld. Zodra je een wedstrijd opstart: zwart scherm, wachten en doorgaan. Zodra de tweede helft begint: zwarts scherm, wachten en doorgaan. Het zorgt ervoor dat je niet zomaar even snel een potje PES opstart, want tel er maar standaard een minuut bij op. In 2013 mag een voetbalgame niet meer zulke lange laadtijden bevatten! It's not done!

  Net zoals het gegeven dat het hoofdmenu uit het stenen tijdperk komt met slechts een paar opties. Toegegeven: het is overzichtelijk. In het hoofdmenu van FIFA kun je nog weleens de weg kwijtraken. Welke modus start je op, welke functies schakel je in? Met PES is het paar keer klikken en gaan, de grasmat op. Nee, een menu met slechts een paar opties is niet chique. Overigens kun je wel heel veel instellen qua opties tijdens het spelen, dus dat is dan wel weer keurig.

  Beter op papier dan in 't echt

  De belangrijkste vraag is natuurlijk hoe PES speelt. Konami maakt al maanden reclame met de Heart functie, waarbij speleremoties belangrijker worden. Als je er echt goed op gaat letten, kun je inderdaad merken dat spelers soms wat teleurgesteld zijn en anders reageren. Maar om nu echt te zeggen, nadat je na veel uren in de game gestopt hebt, dat het publiek een stimulerende functie heeft. Niet echt. Een gevalletje: leuk bedacht, maar niet geheel overtuigend. Al is 't natuurlijk beter dan het vorige deel.

  Speelt heerlijk

  Sowieso speelt PES 2014 veel lekkerder dan het vorige deel. Buiten wat kleine issues hier en daar speelt de game heerlijk. Over het algemeen werken de tackles goed en de passes komen zo'n - laten we zeggen - 70 procent van de keren aan. Het is wel een kwestie van snel passen, want de AI is goed. Voor je het weet ben je de bal kwijt. Gelukkig bestaat er dan ook zoiets als even met de schouder drukken om tegenstanders van je af te houden.

  Hoewel FIFA de betere is, speelt PES 2014 dus best lekker en is de gameplay verslavend. Toch zijn er kleine ergernissen. Het wil nog weleens gebeuren dat jij de bal in bezit hebt, rennend op het doel afgaat en opeens - heel onrealistisch - je ingehaald wordt door meerdere tegenstanders. Een schot op doel dat binnen handbereik lag, is volledig buiten zicht. Zoiets zou in FIFA nooit gebeuren. En ook komen passen soms op onverklaarbare wijze niet aan.

  Nu bederft dit alles gelukkig niet de gameplay helemaal. Soms heb je gewoon pech. En verder is het een kwestie van oefenen om de bal onder controle te krijgen. Hoe harder je een knop indrukt, hoe meer vaart de bal heeft in een dieptepass of een schot op doel. Dit zijn dingen die je redelijk snel in de vingers krijgt, zeker als je weleens FIFA gespeeld hebt. Al speelt de game dus wel geheel anders dan de vorige PES-game.

  Geen regen

  Iets van geheel andere orde: waar is de regen? In PES 2014 zit geen regen. Daarmee gaat een stukje realisme verloren. Strijden op een nat grasveld, wat zo vaak in het echt gebeurt, is er niet bij dankzij de nieuwe engine. Jammer. Net zoals dat het jammer is dat de game op grafisch vlak te wensen over laat. Spelers hebben niet al te mooie animaties. Dat valt op bij het inzoomen van de camera. Als je eenmaal speelt en de overzicht over ene grasveld hebt, stoort dit aspect weinig.

  Waar ligt je hart?

  PES-fans doen er goed aan PES 2014 te kopen omdat de game wel grote stappen gemaakt heeft ten opzichte van het vorige deel. En los gezien van wat probleempjes, is de game verslavend en speelt vrij soepel weg. Wel is het zo dat FIFA 14 de betere is op vrijwel elk gebied. FIFA 14 heeft licenties, ziet er mooi uit, kampt niet met grote problemen en belangrijk: heeft online veel spelers. In PES zal je nog weleens moeten wachten. En dan moet je jezelf de vraag stellen: waar ligt je hart en wat neem je voor lief?

  7

  De plus- en minpunten

  • Euforisch gevoel als je scoort
  • Verslavende gameplay
  • Veel te lange laadtijden
  • Grafisch niet altijd even sterk
  • Waar is de regen?

  Pro Evolution Soccer 2014

  Verkijgbaar vanaf 20 september 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.