Pro Evolution Soccer 2010 Review

  Ieder jaar wordt de strijd heviger, wordt de lat hoger gelegd en kan er natuurlijk maar één de beste zijn. We hebben het hier natuurlijk over de strijd der voetbalgames. Begin oktober waren wij al heel erg tevreden met FIFA 10. Maar weet Pro Evolution Soccer 2010 ons nog blijer te maken?

  Iedereen heeft er wel iets van opgepikt: de jarenlange strijd tussen EA Sports' FIFA-franchise en Konami's Pro Evolution Soccer serie. Nadat EA al in 1993 met de allereerste voetbal game kwam met vrijwel alle licenties van de verschillende leagues, teams en voetballers, was Konami ook al met voetbalgames bezig. En dus kwam Konami in 2001 met de eerste, echte Pro Evolution Soccer. Veel mensen die de gameplay van FIFA minder vonden, stapten over naar PES. Voor een vrij lange tijd was PES dan ook favoriet bij de gamers. Sinds vorig jaar is daar wat verandering in gekomen met FIFA 09. EA is nu met FIFA 10 verder gaan bouwen op FIFA 09. Maar nu ligt ook de nieuwe Pro Evolution Soccer 2010 in de winkels.

  Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121953 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121951 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121949

  Nieuwe ronde, nieuwe kansen…
  Je zou denken dat, na een minder groot succes vorig jaar, Konami het nu anders gaat aanpakken om de concurrentie het zwijgen op te liggen. Echter is dit niet zo. Met Pro Evolution Soccer 2010 gaat Konami nu niet een hele andere kant op. Het spel oogt vrijwel bijna hetzelfde als zijn voorgangers en kent over het algemeen dezelfde opties en spelmodi, welke overigens niet heel veel zijn in vergelijking met FIFA 10. Maar gelukkig zijn er ook aardig wat verbeteringen en veranderingen te vinden in PES 2010.

  Je vindt in de game ook dit jaar weer de ‘Mastercompetitie modus’ terug. En deze is flink verbeterd voor PES 2010. Hoewel je vorig jaar met teams uit de hele wereld fictieve compitities moest spelen, is dit nu anders. Je kunt nu namelijk in de vernieuwde Mastercompetitie aan de slag met bijvoorbeeld de Premier League of de Eredivisie. Maar de standaard mogelijkheden, die we kennen van de vorige delen, vinden we nu natuurlijk ook weer terug in deze modus.

  Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 122492 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 122490 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 122488

  Een andere vernieuwing in de Mastercompititie zijn de scouts. Deze nemen een veel belangrijkere rol in. Ze helpen je nu met onderhandelingen met andere clubs en verzamelen uiteraard informatie over allerlei spelers, om jou te helpen bij je keuze welke spelers je moet aanschaffen voor je team.

  Helaas kent de Mastercompititie niet alleen verbeteringen. Op het punt van financiën is namelijk een behoorlijk minpunt te ontdekken. Om je team te onderhouden moet je verschillende operationele kosten betalen, maar er wordt niet duidelijk aangegeven hoeveel dat is en wanneer het betaald moet worden. Zo denk je genoeg geld binnen te krijgen van sponsordeals, maar sta je binnen een korte tijd toch in het rood omdat de operationele kosten even tussendoor komen. Dit mocht wel wat duidelijker aangegeven worden.

  Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121943 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121941 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121937

  …die niet goed zijn benut
  Elke PES-speler zal zich bewust zijn van het gebrek aan licenties in de games. Hoewel de Eredivisie met alle bekende teams erin zit voor ons Nederlanders, moeten andere landen het met minder doen. Erg jammer is dat weer veel van de Premier League clubs ontbreken. Daarbij komt dat de teams die erin zitten, niet allemaal kloppen. Recente transfers zitten niet allemaal goed in de game verwerkt.

  Maar waar het natuurlijk allemaal om draait, is hoe de game nou eigenlijk speelt. In FIFA 10 was misschien wel de grootste verbetering dat je een 360-gradenbesturingssysteem hebt. Konami maakte bekend dat deze mogelijkheid ook in PES 2010 zou zitten. Echter lijkt dit wel minder goed uitgewerkt dan in FIFA 10. Als je het met elkaar vergelijkt, voel je dat het in FIFA 10 veel duidelijker naar voren komt dan in PES 2010. Maar gelukkig bevat PES 2010 dan weer wel een uitgebreid systeem waarin je precies jouw tactiek kunt instellen zoals je wilt. Hierin kun je tevens met speciale spelkaarten werken. Met deze spelkaarten kun je jouw spelers bepaald eigenschappen geven, zoals sneller passen, accurater voorzetten geven, harder schieten en meer.

  Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121935 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121933 Pro Evolution Soccer 2010 Screenshot 121931

  Tevens bevatte FIFA 10 ook een verbeterde AI en fysiek spel. Jammer genoeg geldt dit niet voor PES 2010. De AI is niet geweldig en reageren slecht op zowel jou als de andere computergestuurde tegenstanders. En dit kan vrij irritant zijn als jij net niet in de buurt bent bij jouw achterhoede en jouw teammaten gewoon amper reageren op de aanval van de tegenstander. Dan hebben we het nu nog niet eens over de keeper, waarvan lijkt dat hij soms niet eens weet wat hij voor het doel doet. Kortom, de gameplay van PES 2010 is zoals we het gewend zijn, is vrijwel niet verbeterd en voelt gedateerd aan.

  De AI is niet geweldig, het tempo van een wedstrijd ligt vrij laag en het 360-gradenbesturingsysteem is amper merkbaar. Maar het gevoel dat je krijgt als je in doelpunt maakt in PES 2010 is wel erg lekker. Het spektakel is dan ook erg hoog tijdens een wedstrijd, zoals we van PES gewend zijn.

  Audiovisueel
  Hoewel FIFA 10 er niet helemaal top uitzag, waren de animaties wel erg gelikt. Jammer genoeg geldt dit niet helemaal voor PES 2010. De game ziet er redelijk uit. De meeste spelers kun je wel gewoon herkennen, maar zijn niet heel erg gedetailleerd. De spelers bewegen zich ook wat houterig, waardoor het er, ook als je zelf wel vloeiend voetbal speelt, nooit vloeiend uitziet. De overige graphics zijn slechts een kleine stap omhoog gegaan ten opzichte van Pro Evolution Soccer 2009.

  Ten slotte zit het commentaar tijdens de wedstrijden redelijk goed in elkaar. De commentators reageren soms niet, of wat te laat op bepaalde acties, maar goed in FIFA 10 kwam dit ook wel een paar keer voor. De muziek in de game is goed verzorgd, en er zitten een paar hele leuke nummers tussen. Over het overige geluid is niet veel op aan te merken, het applaus is aanwezig, de fans juichen, maar het voegt (behalve bij een spectaculair doelpunt) niet iets geweldigs toe.

  {mig:aWfBZqqzenqF}

  Conclusie
  Pro Evolution Soccer 2010 is jammer genoeg niet wat velen hadden gehoopt dat het was. De echte PES-fans zullen blij zijn met de vernieuwde Mastercompetitie en uitbreidingen in verschillende modi. Maar de gameplay laat wat steken vallen. Er zijn niet veel verbeteringen doorgevoerd, en het blijft gedateerd aanvoelen. De AI reageert redelijk vaak niet goed en ook de keeper weet soms niet waar hij mee bezig is. Hoewel de echte, spectaculaire PES-momenten nog aanwezig zijn tijdens de wedstrijden, weet Konami dit jaar jammer genoeg geen topgame neer te zetten.

  7

  De plus- en minpunten

  Pro Evolution Soccer 2010

  Verkijgbaar vanaf 22 october 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.