Pro Evolution Soccer 2009 Review

  Voetbal is een sport waar jaarlijks veel geld in omgaat en waar veel mensen gek van zijn. Konami wil graag een graantje meepikken van de nummer één volkssport en kwam dit jaar met Pro Evolution Soccer 2009. Wij gingen aan de slag met de Wii versie van deze game, maar de vraag is natuurlijk of dit spel een goed punt scoort of flink naast schiet.

  Alweer twee maanden geleden mocht Jeffry in de Kuip de game PES 2009 uitproberen. Hij was toen al aardig te spreken over de controls die de game ‘een extra dimensie’ gaven en dat daardoor de game ‘een stuk leuker dan andere voetbal spellen’ is. Maar nu is de vraag of Pro Evolution Soccer 2009 ook echt lekker speelt als je thuis op de bank zit.

  Alles onder controle
  In PES 2009 heeft Konami de besturing van PES 2008 overgenomen. Deze besturing is natuurlijk wel wat geüpdate en werkt dan ook lekker. Zo heb je echt alles onder controle, of je nou al dribbelend of passend richting het doel gaat. Je kunt je spelers, die niet aan de bal zijn, alvast de diepte insturen, aanwijzingen geven waar zowel je aanvallers als verdedigers moeten gaan staan, en je kunt nauwkeurig aangeven waar je de bal heen wilt spelen.

  Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 100287 Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 100283 Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 100266

  Vrouwelijke trekjes
  Vrouwen beweren altijd dat ze meerdere dingen tegelijk kunnen doen, en dat is bij deze game best wel eens handig om te hebben. Want tijdens het aanvallen moet je opletten waar jouw tegenstanders lopen, je medespelers aanwijzingen geven en mocht je zover zijn met het uitdenken van je tactiek mag je de bal ook nog eens spelen.

  Dit werkt allemaal aardig goed mits je de moeite neemt om er flink wat tijd in te investeren. Want al snel zul je jezelf betrappen op het uitdenken van een plannetje, maar omdat je druk bezig bent met je medespelers aanwijzingen te geven, je de bal alweer kwijt bent. Multitasken is dus een belangrijke factor in deze Pro Evo titel en maakt het geheel een stuk uitdagender.

  Aanwijzen, spelen en schieten
  De besturing in PES 2009 werkt aardig en is vrij simpel gehouden. Zo kun je lopen daar met de Wiimote naar je scherm te wijzen en de A-knop in te drukken of door de stick op de nunchuck te gebruiken. Het overspelen van de bal gebeurt door met de Wiimote naar de gewenste plek te wijzen en de B-knop in te drukken.

  Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 100253 Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 100250 Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 100257

  Mocht het zo zijn dat je de bal bijvoorbeeld diep speelt, dan gaat de dichtstbijzijnde speler automatisch naar de bal toe om deze aan te nemen. Mocht je eenmaal bij het doel aangekomen zijn, dan wordt het tijd om de bal een flinke trap te verkopen en dit kan door de nunchuck te schudden of op de B-knop te drukken, ook hierbij is het weer vereist om naar de plek te wijzen waar jij de bal heen wilt schieten.

  Verdedigen
  Het verdedigen werkt ook vrij goed, maar anders dan in menig ander voetbalgame. Het is namelijk de bedoeling om met jouw spelers de tegenstander met de bal te achtervolgen, of eens een flink trap te geven aan die speler. De beste manier van verdedigen is namelijk door een speler aan te wijzen, een of meerdere aanwijzingen te geven en afwachten wat er gebeurt. Een voorbeeld is dat je jouw speler de opdracht geeft om de tegenstander af te snijden of te blokken. Ook hier geldt de regel: oefening baart kunst.

  Vernieuwing ten opzichte van PES 2008

  In het begin kon je al lezen dat de besturing van PES 2009 een stukje verbeterd is ten opzichte van PES 2008. Niet alleen de besturing is verbeterd maar ook de AI van zowel de spelers als de bal. Met de bal bedoelen we het overspelen, want de computer berekent hoe de bal gespeeld moet worden. De computer rekent bijvoorbeeld uit of het veiliger is om de bal door de lucht te spelen of over de grond. Eén van je spelers loopt dan automatisch waar de bal neer komt.

  Grafisch redelijk te noemen
  Bij een game als Pro Evolution Soccer 2009 is het niet belangrijk dat er veel special effects in zitten verwerkt, maar zo moeten de lijnen wel duidelijk zijn en moeten de spelers er overtuigend uitzien. Gelukkig is dat allemaal vrij goed geregeld en zijn de spelers herkenbaar en zijn de animaties goed. De graphics zijn niet hoogstaand maar zijn naar voetbalgame maatstaven van goede kwaliteit.

  Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 100244 Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 92216 Pro Evolution Soccer 2009 Screenshot 92217

  Verhitte strijd
  De geluiden in PES 2009 zijn helaas niet allemaal goed. Zo laat het publiek je weten zich goed te vermaken en dat er een felle strijd heerst op het veld, een positief punt. Maar de commentators zijn wat minder enthousiast dan het publiek en klinken soms een beetje saai, wat erg jammer is. Lekker enthousiaste commentaar zorgt namelijk voor heel wat meer speelplezier. Als laatste hebben we nog de geluiden van de voetballers zelf, deze zijn niet erg veel aanwezig, maar wat er is klinkt redelijk.

  Samen ook leuk
  Om de levensduur, die toch al vrij lang is, nog eens te verlengen zijn er een aantal multiplayer opties. Zo kun je met maximaal vier vrienden in hetzelfde team spelen, of juist tegen elkaar. Hierdoor wordt het spel al erg snel een zooitje, aangezien er overal lijnen en strepen verschijnen van de aanwijzingen die gegeven worden. Ook kun je online gamen en dit werkt erg soepel. Je kunt in de modus kiezen om tegen een vriend te spelen, een willekeurig iemand of een team dat door één van je vrienden gemaakt is. Bij de laatste optie wordt het team bestuurd door de computer.

  {video:http://www.gametrailers.com/download/47430/t_proevosoccer09_wiigptr.flv}

  Conclusie
  Pro Evolution Soccer 2009 vraagt veel van je concentratie en je moet op veel dingen letten. Zo moet je lopen, spelers aanwijzingen geven en de bal spelen in een paar seconden. Voor een voetbalgame werkt de besturing erg goed en maakt de ervaring ook wat uitdagender en leuker, maar de geluiden en beelden zijn helaas van een wat mindere kwaliteit. De woorden die Jeffry in de reportage aangeeft zijn dan ook door mij bestempeld als waar.

  7.3

  De plus- en minpunten

  Pro Evolution Soccer 2009

  Verkijgbaar vanaf 17 october 2008

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.