XGN Biografie: Guerrilla Games

Article
door Limpie
maandag, 04 mei 2009 om 21:00
xgn google image
Wekelijks behandelen we een uitgever of ontwikkelaar in onze XGN Biografie. Tot nu toe was er iedere keer een bedrijf aan de beurt die in de jaren '90 of eerder is opgericht. De ontwikkelaar van deze week is echter pas in 2000 tot stand gekomen.
Lost Boy Games
Dit keer is namelijk het voor iedereen wel bekend Guerrilla games aan de beurt, een bedrijf wat gewoon hier in Nederland is gevestigd. We vinden het namelijk terug aan de Herengracht in Amsterdam. Omdat het bedrijf pas negen jaar bestaat zal deze XGN Biografie zeer kort zijn, maar daarom niet minder interessant.
In 2000 werd het bedrijf Lost Boy Games opgericht, en onder deze naam bracht de ontwikkelaar een viertal games uit, namelijk Tiny Toon Adventures, Rhino Rumble, Black Bell Challenge en Invader Invader. Al deze games kwamen uit op een variant van de Gameboy, een handheld van Nintendo. Erg indrukwekkend was deze line-up nog niet, maar daar kwam al snel verandering in.
Tiny Toon AdventuresRhino RumbleShellshock: Nam '67
Naamsverandering
In 2003 werd Lost Boy Games overgenomen door Media Republic Group en werd de naam veranderd in Guerrilla Games. De eerste game die onder deze naam werd gemaakt was niet het inmiddels wereldwijd bekende Killzone, maar een heel andere shooter. Het gaat hier om de Vietnam game Shellshock: Nam '67 uit 2004. Hierin werd in third person als een Amerikaanse soldaat gespeeld die de horror van de Vietnam oorlog meemaakte. Het resulteerde in een vermakelijke titel, echter deed het weinig nieuws.
Killzone hype
Later in dat jaar kwam Killzone dan uit op de PlayStation 2. De hype was enorm, en eigenlijk viel de game wat tegen. Het was zeker geen slechte shooter, maar de verwachtingen waren te hoog. Echter verkocht de game meer dan een miljoen exemplaren, wat reden genoeg voor Guerrilla en Sony was om een tweede deel te ontwikkelen.
In 2005 werden de eerste beelden van Killzone 2 onthuld, die enorme indruk maakte. Achteraf bleek het helaas te gaan om een CGI-trailer, en niet in-game beelden. Dit leverde veel commentaar op, en velen dachten dat de grafische pracht van de CGI-trailer nooit behaald kon worden. Inmiddels weten we echter beter, want Killzone 2 ligt sinds februari 2009 in de winkels, en werd een absolute hit die de verwachtingen allemaal waarmaakte.
Overigens heeft Guerrilla ondertussen drie Killzone titels afgeleverd, eentje verscheen namelijk op de PlayStation Portable in 2006. Dit was Killzone: Liberation, wat geen first person shooter was, maar vanaf een bovenaanzicht gespeeld werd. Ook die titel werd goed ontvangen.
Guerrilla heeft dus grote successen geboekt de afgelopen jaren, en het is niet zo vreemd dat Sony de ontwikkelaar tegen het einde van 2005 helemaal overnam, zodat deze alleen nog games voor PlayStation consoles kon ontwikkelen. Het is niet bekend wat we nu kunnen gaan verwachten van Guerrilla, maar we hopen uiteraard dat ze hun expertise gaan gebruiken voor een Killzone 3.